Çam mantarı bilinen diğer isimleri ile Kanlıca mantarı ya da çıntar mantarı, tüketime uygun bir mantar türüdür. Russulacae familyasından tabağınıza gelen bu mantarın tadı da oldukça lezzetlidir.
Günümüzde en sevilen mantar çeşitlerinden olan ağaç yani istiridye mantarı doğada bulunduğu gibi aynı zamanda yetiştirilmektedir. Genel olarak denilebilir ki; doğada kendiliğinden ağaçta yetişen hemen hemen tüm ağaç mantarları yenilir.
Genellikle çam ağaçlarının dökülen yapraklarının altında kendiliğinden yetişir. Yağmur suyu ile ıslanır. Oldukça lezzetli bir mantar türü olan çıntarın mangalda ızgarası yapılabilir. Ayrıca dilerseniz sote, börek, ekmek, turşu ve kavurma yapımında kullanabilirsiniz.
Kavak mantarı, Pleurotus ostreatus, yaygın bir yenilebilen mantar türüdür. İlk kez Almanya'da I. Dünya Savaşı sırasında geçim sağlamak amacıyla ekimi yapılmıştır ve şu anda dünya çapında ticari bir besin olarak üretilmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
f) Ağaçlar üzerinde yetişen mantarlar zehirsizdir. g) Tuzlu veya sirkeli suda kaynatmak mantarın zehirliliğini ortadan kaldırır.
Genellikle olarak beyaz solungaçlı, şapkası kırmızı ve kahverengi olup üzerinde beyaz benekler bulunan ve sapın topraktan çıktığı yerde yüksük biçiminde bir kılıfı olan mantarların zehirli olduğu tahmin edilir.
Çalılarda ve ağaç diplerinde yetişebilen mantarlar dikkatsiz bir şekilde tüketildiğinde zehirlenmelere neden olabilirken çoğu zehirlenme ise bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle uzman değilseniz çok daha dikkatli olmalısınız.
Rengi nedeniyle zehirli mantarlarla karıştırılma riski olan kükürt mantarı aslında lezzetli ve özel bir tada sahiptir. Tavuğa benzeyen tadıyla yemekleri lezzetlendiren kükürt mantarı, karaağaç ve ceviz ağacında sıklıkla görülür.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor.
En faydalı mantar türleri arasında istiridye mantarı gelmektedir.
Trüf Mantarı (Domalan Mantarı)
Dünyanın en lezzetli ve değerli mantarları arasında olan trüf mantarı genellikle meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişir.
Mantar zehirlenmesine maruz kalan kişi kesinlikle ilaç veya süt, yoğurt gibi ürünler tüketmemelidir.
Ağaçlarda mantar hastalığı sıkça karşılaştığımız bir sorundur. Bakımsız ve gerekli zamanlarda toprağın havalanmaması pH değerlerinin farklılık göstermesi fazla gübreleme yapılması ve buna bağlı olarak kimyasal gübrelerin toprakta kalması ile mantar oluşumunda başlıca sebepleri arasındadır.
Mantarın at toynağına benzeyen etli kısmı kav yapımında kullanılmaktadır. Meşe ve kayın kav mantarlarının suda yumuşatılmış orta kısımları dilim dilim kesilir ve tokmakla yumuşatılır, çok yumuşak elyaflara ayrılır. Birçok kullanımı vardır. Elyaflarından eldiven, şapka gibi şeyler yapılabilir.
ÇANAKKALE'nin Bayramiç İlçesi sınırlarında kalan Kaz Dağı'nın kuzey yamaçlarında 'sihirli mantar' olarak bilinen ve yiyen kişinin halüsinasyonlar görmesine neden olan mantar türüne rastlandı.
Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar. Havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe çöker ve cevizin altında oturanı sersemletir. İşte Toroslar'a has bu söz oradan geliyor.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Mutfak değeri açısından düşük not almasına rağmen, yenilebilir bir türdür. Pişirildiğinde mor rengini alır, çiğ yapısı sert olmasına rağmen, pişirmeyle beraber et çok fazla yumuşar.
Söğüt ağacı mantarı olarak bilinir genellikle. şahane bir atıştırmalık ya da garnitür halini alır.
Çam mantarı bilinen diğer isimleri ile Kanlıca mantarı ya da çıntar mantarı, tüketime uygun bir mantar türüdür. Russulacae familyasından tabağınıza gelen bu mantarın tadı da oldukça lezzetlidir.
Belirti ve bulgular: Konuşma güçlüğü, ataksi, yorgunluk, renkli halüsinasyonlar, hafif karın ağrısı, kusma ve ishal. Ölüm nadirdir. Tedavi: Semptomatiktir. Kişi kusturulmalı, midesi yıkanmalıdır.
Mantar Zehirlenmesi Nasıl Oluşur? Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir.
Zehirli mantarın tadı acıdır.
Mantar zehirlenmesi yaşayıp kurtulan kişiler yedikleri mantarın çok lezzetle olduğunu belirtmişlerdir.
İyi ve lezzetli bir mantardır. Usulüne uygun pişirilmesi lazımdır. Çiğ tüketilmemesi tavsiye edilir, çünkü pişmemiş hali hafif toksiktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri