Her kıyafetin üzerinde hangi kumaştan üretildiğini gösteren etiketler bulunur. Bu etiketlere bakarak seçtiğiniz ürünün hangi kumaştan üretildiğini öğrenebilirsiniz. Eğer etikette %100 pamuk ya da %100 cotton ifadesi yer alıyor ise seçtiğiniz kumaş pamuklu kumaştır.
%100 pamuklu kumaşlar yumuşak, hafif yapısı ile özellikle de nem çekme özelliğinden dolayı yazın tercih edilen kumaşların başında gelir. Nefes alma özelliğinden dolayı yazın serin tutar.
Pamuklu kumaşlar hafif ve gevşek dokunmuş kumaşlardır. Buna göre pamuklu kumaş nemi iyi bir şekilde emer ve ısıyı vücudun dışına taşıyıp kişiyi daha serin tutar. Her türlü hava şartlarına uyum sağlayan pamuklu kumaştan üretilen giysiler yazın kişiyi serin, kışın ise sıcak tutmaktadır.
Her ikisi de giysi yapımında kullanılan kumaştır. Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Bir ürünün pamuklu olup olmadığını anlamak için ilk önce etiketine bakmak gerekir. Etikette ürünlerin ne kadar oranda pamuklu olduğu yazmaktadır. Ayrıca etiket üzerinde cotton veya pamuk gibi ifadeler ile belirtilmektedir. Giyim ürünleri % 100 pamuk olabileceği gibi pamuk karışımı da olabilmektedir.
Hafif ve gevşek yapıda olan pamuklu kumaşlar hava geçiren özelliğe sahiptir. Özellikle giyim sektöründe büyük bir yere sahip olan pamuklu kumaşlar, cildin hava almasını sağladığından erkek ve kadın iç giyim sektöründe kullanıma oldukça uygundur. Yapıları dolayısıyla az aylarında kullanıma oldukça uygun kumaşlardır.
Pamuklu giysiler yumuşak, dayanıklı, rahat ve sağlıklıdır. Pamuklu kumaşlar serin tuttuğu için sıcak iklimlerde en çok bilinen ve tercih edilen, tekstil giyim kumaşıdır. Pamuk ağırlık ve kalite olarak birçok kumaşın üretiminde belli oranlarda karıştırılarak kullanılır.
Kumaş türlerine hakim olmayanlar için polyester kumaş nedir sorusu merak edilebilir. Bu kumaşın özelliklerine baktığımızda sentetik bir iplik olduğu belirtilebilir. PES kısaltmasıyla kumaşlar üzerinde belirtilir. Sentetik bir yapıda olsa da ısı, ışık, radyoaktif, küf, ter gibi birçok duruma karşı dayanıklılık gösterir.
Tişörtünüzün herhangi bir yerinden alacağınız küçük bir iplik parçasını çakmak yardımıyla yakarak, kokusunu kontrol edebilirsiniz. Yanmış kağıt kokusunun yanı sıra gri bir kül görüyorsanız, bu pamuktan kaynaklanmaktadır ve elinizde tuttuğunuz tişört pamuklu kumaştan üretilmiştir.
Kumaşı alırken öncelikle kumaşın nefes alıp almadığını ya da kumaşın tamamen polyester olup olmadığını sorabilirsiniz. Kumaş pamuk polyester karışımı ise hem kırışmaya karşı dayanıklı hem de pamuk nefes aldığı için terleme sorunu yapmayacaktır. İçeriğinde pamuk bulunan aerobin kumaşa NATUREL AEROBİN KUMAŞ denir.
%50 pamuk 50 polyester kumaş nasıldır? Sorunun yanıtı ise yine benzer şekilde kullanım amacına göre değişir. Önemli olan polyester oranının yüksekliğinden dolayı bu karışımın yaz aylarında tercih edilmemesidir. Çünkü polyester kumaşlar, terlemeyi önlemez ve teri emme özelliğine sahip değildir.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Kumaşın Dokusunu İnceleyin: Pamuklu kumaş genellikle yumuşak ve pürüzsüz bir dokuya sahiptir. İç çamaşırını elinize alın ve kumaşın dokusunu hissedin. Pamuklu kumaş, sentetik kumaşlara göre daha doğal ve yumuşak bir his verir. Nefes Alabilirlik: Pamuklu iç çamaşırları nefes alabilen bir yapıya sahiptir.
Pamuk doğal bir elyaf olduğu için özellikle iç giyimde daha sağlıklı bir tercihtir. Diğer yandan polyesterin pamuktan daha sık tercih edildiği alanlar da tabi ki vardır. Örneğin dış giyim ve spor giyimde sıkça polyester kumaş tercih edilir. Bunun nedenleri de leke tutmaması ve daha dayanıklı olmasıdır.
Pamuklu kumaşların düşmanı ısıdır. Fakat yine de sadece su sıcaklığını ya da kurutucu sıcaklığını düşürerek küçülmeyi engelleyemezsiniz. Çalkalamada pamuklu kumaşların çekmesine sebep olan faktörlerin başında gelir. Bu durumda pamuklu kumaş çeker mi sorusuna cevabımız evet oluyor.
Kaliteli bir yün kumaşı anlamak için dokunmanız yeterli olacaktır. Orta-üst seviye yumuşaklığa sahip olan bu kumaş türü, sık dokunduğu zaman yumuşaklığı azalır. Bu da liflerin kolay yıpranmasına yol açar. Bu yüzden çok sık dokunmamış, yumuşak yapıda olan yün kumaşların kaliteli olma ihtimali daha yüksektir.
Geleneksel manasa poplin kumaş ince olan ipek çözgü ipliklerinin kullanılması ile elde edilen düz bir dokuma konumundayken artık 0 pamuktan üretilmektedir. Bu durum kumaşı hafif kılsa dahi kumaş yine de kuvvetinden bir şey kaybetmemektedir.
Kaliteli kumaşın dokusu, örgü modeli ve iplik yapısı kendini belli eder. Sık dokunmuş düzgün bir görüntü veren kumaş kalitelidir. Yanlış yöntemle dokunmuş veya hatalı bir iplik seçimi yapılmışsa kumaşın görüntüsü bozuk olur. Ayrıca kumaş gramajına dikkat edilmelidir.
Kumaşlar içinde çok yönlü olarak kullanılan en popüler kumaş olan pamuklu kumaş (koton kumaş), doğal bir elyaftır. Pamuk elyaflarının antik zamanlardan bu yana kullanıldığı düşünülmektedir.
Sık kullanılan: Pamuklular
Bu mod hassas olmayan pamuk ve keten gibi kumaşlardan üretilmiş çamaşırların yıkanması için kullanılmaktadır. Pamuklu yıkama programında yüksek sıcaklıklara çıkabilen çamaşır makinesi, çamaşırlarınızı kapsamlı bir şekilde temizleyecektir.
Pamuk, doğal bir hammaddeye sahip olduğu için hem organik giyimin önemli bir kısmını oluşturur hem de sağlık bakımından en çok tercih edilen parçalar pamuktan üretilmiştir. Emme gücü yüksek, hava alabilen ve uzun yıllar giyilebilecek kalitede kıyafetlerin genellikle %100 pamuk olduğu görülecektir.
• Pamuklular & Ketenler
Etiketinde pamuk ve keten içeriğine sahip olduğunu belirtilen giysilerinizi, iç çamaşırlarınızı, havlularınızı, bornozlarınızı, çarşaflarınızı “Pamuklular, Pamuklu Hızlı, Ön Yıkamalı Pamuklu” programlarıyla yıkayabilirsiniz.
Aşırı Döndürmeyin: Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra çamaşır makinesini aşırı döndürmeyin. Aşırı dönme, kumaşın çekmesine ve buruşmasına neden olabilir. Kurutma İşlemi: Pamuklu kumaşları düşük ısıda veya havada kurutun. Yüksek ısı, kumaşın liflerini sertleştirebilir ve çekmeye yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri