Düzenli ve ölçülü bir şekilde tüketildiğinde kan dolaşımı üzerinde de olumlu etkileri bulunuyor. Kan dolaşımının sağlıkla sürmesini sağladığından çam balı, tansiyonun dengelenmesine de yardımcı oluyor. Yine bu etkisiyle kalp ve damar sağlığını da destekliyor. Çam balının kansızlığa da iyi geldiği biliniyor.
·Nezle, öksürük, astım, grip gibi hastalıklara iyi gelir. ·Akciğer dostudur.
3. ÇAM BALI NASIL TÜKETİLİR? Çam balı, tıpkı çiçek balı gibi istenen her şekilde tüketilebiliyor. Tek başına rahatlıkla tüketilebilecek olan çam balı, çeşitli yiyecek ve içeceklere de eklenebiliyor. Çam balı, içim sıcaklığındaki çeşitli bitki çaylarına ve sıcak süte de gönül rahatlığıyla ilave edilebiliyor.
-Kan yapıcı etkiye sahip olduğundan kansızlığı giderir. -Sinir hastalarının sinirlerini yatıştırır. -Karaciğerin işleyişini düzene sokar. -Kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.
İlgili 25 soru bulundu
Dr. Sevgi Kolaylı, kestane balının karaciğer hasarını tedavi ettiğini de söyledi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Sevgi Kolaylı, kestane balının, tıbbı niteliği yüksek ballar kategorisinde dünya çapında öne çıktığını söyledi.
Çünkü siyah bal, öksürük ve hırıltıyı önlemeye yardımcı olabileceği gibi göğsünüzdeki gerginliği de giderebilir. Tüm ballar akciğer ve solunum yolları ile ilgili rahatsızlıklarda kişiye yardımcı olur, ancak daha zengin bir içeriğe sahip olmasından dolayı koyu renkli ballardan çok daha fazla fayda sağlayabilirsiniz.
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt, diyabet hastalarının günlük 25 gramı geçmeyecek şekilde doğal bal tüketebileceklerini bilimsel olarak ispatladıklarını söyledi.
Ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Midesi ağrıyanlar bu balı tüketerek ağrılarını azaltabilirler. İnce ve kalın bağırsaklarda gelişebilecek hastalıkları önleyebilir.
Çam balı nefes darlığı için kullanılır mı? Çam balının nefes açıcı özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle astım, bronşit ve öksürüğün tedavisinde olumlu sonuçlar verir.
Yorgunluğa iyi gelen çam balını günde 2 kaşık olarak tüketebilirsiniz. Düzenli olarak tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilen çam balı, kahvaltılarda, bitki çaylarına aroma ve tat vermek için, kaymakla birlikte tüketilebilir.
Çam balı, yorgunluk ve bitkinliğe iyi gelir, enerji verir. Demir eksikliğine bağlı anemi tedavisine yardımcı olur. Saç, tırnak, cilde parlaklık ve güç katar. Grip, nezle, bronşit gibi hastalıklara karşıdır, balgam sökülmesine yardımcı olur.
1- ASTIM: Kestane balı astım hastalığının tedavisinde kullanılır ve hasta ergenlik çağına girmemiş ise hastalığı 1 yılda tedavi edilebilir.
Balın içeriğinde C vitamini, B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri, kalsiyum, fosfat, sodyum, demir, magnezyum, potasyum, klorür bulunur.
Çam balının bilinen en önemli faydası öksürüğü kesmesidir. Öksürüğü kesen çam balı daha iyi hissetmenizi sağlar. Ayrıca öksürüğe bağlı olarak boğazda oluşan iltihabı da yine çam balı ile doğal bir şekilde tedai edebilirsiniz. Çam balı en faydalı bal türlerinden birisidir.
Kandaki Kolesterol ve Trigliseritleri Düşürür
Bal tüketiminin kolesterol üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmalar kötü kolesterolde (LDL) bir azalma ve iyi kolesterolde (HDL) bir artış olduğunu göstermiştir.
* Çam balı, ishali kesici ve ödem atıcıdır. İştahı kestiği için şeker krizine mani olur ve doğal yollarsan kilo verdirir Çam balının ülser ve mideye oldukça faydası vardır.
Sabah aç karnına bal yemek sindirim sistemini düzenleme açısından önemlidir. Sadece sindirim sistemi değil, vücut metabolizmasının doğru çalışması için de aç karnına bal yiyebilirsiniz. Balın şifasını tam olarak alabilmek için mutlaka doğru zamanlarda tüketmek gerekir.
Organik kestane balı vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengindir. Bu nedenle bağışıklık sistemini ve kasları güçlendirmesi, kan dolaşımını hızlandırması gibi faydalara sahiptir. Mide ve karaciğere iyi gelir. Bu bal çeşidi aynı zamanda iyi bir enerji deposudur.
Gerçek bal kaşıkla alındığı zaman kesintisiz akar. Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağı kıvamına gelmesinin balın hakiki olduğunu gösterir. Soğuk havada donma yapmaz ise bal sahtedir. Zeytinyağının donması gibi kavanozun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
Hangi bal öksürüğe faydalıdır? Kara buğday balı öksürük için daha etkilidir. Kara buğday balının kuvvetli bakteri öldürücü özelliği vardır. Özellikle enfeksiyonlara bağlı öksürüğe balın faydası olabilir.
Şerbeti içilirse damarları açar, kalp adalesine faaliyet ve zindelik verir, kalp hastalıklarına faydalıdır, diğer şekerlerin aksine, oksijen ile reaksiyona girdiğinde tam bir yanma meydana geldiği için kanda daha az atık madde bırakır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri