Mükemmel yalıtkanlar bulunmamaktadır. Ancak, cam kâğıt ve polietilen tabanlı vesaire gibi yüksek özdirence sahip bazı maddeler çok iyi elektrik yalıtkanlarıdır.
Cam ya da cam çubuk elektriği iletmez çünkü maddede bulunan elektronların hareket etmesi mümkün olmamaktadır. İletken maddelerde ise elektronların hareket etmesi gerekmektedir. Cam ya da cam çubukların ise yalıtkan olduğu, elektriği iletmediği ifade edilebilir.
Bazı maddeler, ince bir tabakaya sahip cam ya da temiz su, kendileri üstüne düşen ışığın büyük bir kısmını iletir ve az bir kısmını da yansıtır. Bu türden maddelere optik açıdan geçirgen maddeler denir.
İletken maddelere örnek olarak metaller (bakır, demir, altın, gümüş, alüminyum, kurşun, platin, çinko vb.), grafit, tuzlu su, asitli su ve insan vücudu verilebilir.
Yalıtkanların Temel Özelikleri
Elektrik akımını iletmeyen maddelerdir. Bunlara örnek olarak cam, mika, kâğıt, kauçuk, lastik ve plastik maddeler gösterilebilir.
İlgili 25 soru bulundu
e) (..........) Mürekkepli su, karton, sirke, çay gibi maddeler elektrik akımını iletmeyen yalıtkanlardır.
Maddeler kendi içerisinde iletken ve yalıtkan olarak ikiye ayrılır. Altın, bakır ve gümüş gibi elektriği ilettiği - aktardığı için iletken maddeler grubunda yer alır. Tahta, kağıt ve kauçuk ise yalıtkan maddelere örnek olarak gösterilebilir.
Gümüş en iyi iletkendir, ikinci en iyi iletken bakır, sonraki altındır. Bakır, kablo ve tellerde gümüşe göre ucuz olması nedeniyle tercih edilir.
İnşaat malzemesi, kâğıt ve yakıt yapımında ham madde olarak kullanılmaktadır. Ayrıca tahta yalıtkan bir maddedir. Tahtanın biraz ıslatılmış hâli ise iletken olur. Böylelikle elektrik çarpmaları gibi durumlarda kuru tahtadan yararlanılabilir.
Modifiye edilmemiş plastikler genel olarak elektrik yalıtımlıdır. Ancak PEEK ve Acetal gibi termoplastikler elektrik iletkenliği, anti-statik veya statik dağıtıcı özellikleri sağlamak üzere modifiye edilebilir.
Cam ya da sırça, saydam veya yarı saydam, genellikle sert, kırılgan olan ve sıvıların muhafazasına imkân veren, inorganik amorf yapıda katı bir malzeme. Antik çağlardan beri gerek inşaat malzemesi, gerekse süs eşyası olarak camdan faydalanılmaktadır.
Saydamlığı nedeniyle cam, güneş ışınlarının kontro- lünde en zayıf nokta olduğu için özel tasarımlar ge- rektirir. Camın ısı geçirgenliğinin düşürülmesi, hem soğutma hem ısıtma giderleri açısından pasif bir ön- lemdir.
Örneğin camda bir elektronun uyarılması için gereken enerji görünür ışığın sahip olduğu enerjiden daha yüksektir. Bu nedenle görünür ışık camın içinden etkileşmeden geçer ve cam şeffaf görünür. Ancak enerjisi görünür ışıktan daha yüksek olan daha kısa dalga boylu ışınlar cam tarafından soğurulabilir.
Elektrik yüklerinin yani elektronların (elektrik enerjisinin) üzerinden serbestçe akamadığı (geçemediği) maddelere yalıtkan maddeler denir. Plastik, cam, tahta, hava, porselen, kauçuk, silgi, kâğıt, saf su, alkol, şekerli su, ebonit, mika, teflon, bakalit yalıtkan maddelerdir.
Kabloların dış kısmındaki plastik, prizlerin yapıldığı seramik ve cam gibi maddeler ise elektrik enerjisinin geçişine izin vermez. Yalıtkan Katı Maddeler: yün kazak, porselen tabak, plastik tarak, tahta kaşık, seramik bardak, cam bardak, ipek kumaş, cam, mika, ...
Gümüşten sonra elektriği en iyi ileten elektriksel iletkenler sırasıyla; bakır, altın ve alüminyumdur. Elektriksel iletken maddeler zaman içinde oksitlenerek iletkenliğini yitirebilir. Ancak altın, çok zor oksitlenen bir iletkendir. Bu nedenle yüksek teknolojili cihazların elektriksel kontaklarında tercih edilebilir.
Poşetler: Metalik Poşetler, sürtünmeden dolayı elektronik malzemenin üzerindeki statik elektriği önler, üç katmanlıdır, dağıtkan yüzey, iletken yüzey, dağıtkan yüzey. Pembe Poşetler; statik elektriğin dağıtımını sağlar, tek katmanlıdır. Siyah Poşetler; tek katmanlıdır, iletken ortam sağlar.
Genel olarak bilinen en iyi iletken bakırdır. Bunun sebebi ise gümüş haricinde, en yaygın kullanılan iletken metal olmasıdır.
Bu yüzden elektrik alanının etkisi altında kaldıklarında, elektrik akımını iletmeleri zordur. Mükemmel yalıtkanlar bulunmamaktadır. Ancak, cam kâğıt ve polietilen tabanlı vesaire gibi yüksek özdirence sahip bazı maddeler çok iyi elektrik yalıtkanlarıdır.
Pirinçler iyi bir ısı ve elektrik iletkenliğine sahiptir. Yüksek ısı ve elektrik iletkenliği, yine çok iyi olan korozyon dayanımı ile birleşince ev ve endüstride kullanılan elektrik gereçlerinin yapımında pirinçleri seçilebilecek ideal bir malzeme yapar.
Elmas, mükemmel bir elektrik izolatörüdür. Keza ısı iletkenliği en yüksek olan maddedir.
Dünyanın kendisinin direnci pratikte sıfır kabul edilebildiği için dünyanın kendisi bir iletken görevi görür ve devreyi tamamlar. Toprak çok büyük kütleli iletken bir kitledir ve bütün elektrik tesislerinin bulunduğu binaları veya açık hava tesislerini sinesinde taşır.
1 valans elektronlu iletkenler altın, gümüş ve bakır olarak kabul edilmektedir. Sıvı ve gazlarda da iletken olarak kullanılmaktadır. Dış yörüngede bulunan elektron sayısına göre iletken maddenin özellikleri de farklılık gösterir. Bakır en iyi iletken madde olarak elektrik alt yapısında kullanılır.
Yapılan deney sonucunda en iyi ısı iketkeninin metal kaşık olduğu, en az iletkenin ise tahta kaşık olduğu görülmüştür.
Yalıtkan maddeler arasında porselen, seramik, kauçuk, plastik, cam ve karton gibi ürünler vardır. Porselen beyaz ve aynı zamanda parlak bir yapıya sahiptir. Genelde tabak imalatı için kullanılan porselen hem elektriği hem de ısıyı iletmeyen bir maddedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri