Üzüm teveği, fasulye yaprağı, dut yaprağı, kiraz yaprağı, pancar yaprağı, fındık yaprağı (buraya kadar sayılanların yaprakları suda haşlanır), ayva yaprağından sarma yapılır.
Malatya'da yapılan bir çeşit sarmadır. Benzer yemekler dut yaprağı, fasulye yaprağı ve asma yaprağı kullanılarak da yapılabilir.
Özellikle bahar aylarında doğadan toplanan ebegümeci, labada gibi yabani otlar ya da özellikle Malatya yöresindeki dut, fasulye, ayva, kiraz yaprakları gibi meyve ağaçlarının körpe yapraklarından yapılan sarmalar, mutfağımızın sarma çeşitliliğinin zenginliğine en güzel örnekler arasındadır.
Bölgenin değerli üzümü olan ve yörede "kınalı yapıncak" olarak adlandırılan meşhur Yapıncak cinsi üzümün asma yaprağı, Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden zeytinyağlı sarmalarda tercih ediliyor.
Zeytinyağlı yemeklerin en sevilenlerinden biri ile mutfağınıza konuk oluyoruz. Hazırlaması ile hamaratları eğlendirecek, yeni başlayanları ise çok zorlamayacak taze yaprak sarması tarifi. Hazırlanan iç harç, taze asma yapraklarına sarılacak, tencerede bir güzel piştikten sonra sofralarda kendine yer bulacak.
İlgili 17 soru bulundu
Asma yaprağı seçerken açık renkli, ince, az damarlı ve yırtılmamış yaprakları tercih edebilirsiniz. Asma yaprağının boyutu orta olmalıdır. Büyük yaprakların pişmesi uzun sürerken, küçük yaprakları sarmak oldukça zordur. Seçeceğiniz asma yaprağının tüysüz olmasına da dikkat edebilirsiniz.
Üzüm teveği, fasulye yaprağı, dut yaprağı, kiraz yaprağı, pancar yaprağı, fındık yaprağı (buraya kadar sayılanların yaprakları suda haşlanır), ayva yaprağından sarma yapılır. İç harçları aynı malzemeden olur.
Pişilerin ne büyük problemlerinin başında ise çok fazla yağ çekiyor oluşu ve kabarmıyor oluşu geliyor. Pişilerin kızarırken sönmemesi için hamuruna soda koymak önemli püf noktalarından biri. Bu sayede tam kıvamında pişiler yapabilirsiniz. Kek harçlarınızın içerisine 1 su bardağı kadar soda koyun.
Tüysüz ve narin yapısıyla Tokat yaprağına rakip olan Yapıncak yaprağı, zeytinyağlı yaprak sarması için sıklıkla tercih ediliyor. Zeytinyağlı sarmanın ana malzemesi olarak tercih edilen, Tekirdağ'da yetiştirilen Yapıncak üzümünün tüysüz ve ince narin yapılı yaprağı tescillendi.
Siyah Üzüm Yaprağından Yaprak Sarma Tarifi İçin Malzemeler
Pirinci ekleyip yarım su bardağı da ılık su ekleyip 10 dakika pişiriyoruz. Baharatlarını ekleyip kapağını kapatıp dinlendiriyoruz. Sarma işlemi bittikten sonra yaprakları geçecek kadar su ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz.
Yapraklarımızın sap kısımlarını kesip iç harcından 1 tatlı kaşığı kadar ortasına koyup ne çok ince ne çok kalın olacak şekilde sarın. Tüm yaprakları sarıp,tencereye dizip biraz vişne ve zeytinyağı dökün. Suyunu ekleyip üzerine tabak kapatıp 30-40 dakika pişirin. Sarma dinlenip soğuyunca servis edin.
Yaprak sarma, içinde bulunan yüksek kalorili iç nedeni ile yüksek bir kaloriye sahip olduğu için kilo aldırmaya yol açabilir. Davet ve gün sofralarının aranan yemeği olarak da bilinen zeytinyağlı yaprak sarma, pirinç ile yapıldığı zaman daha yüksek bir kaloriye sahip olur.
Tuzunu ve baharatları koyup içine bulyonumuzu da atıyoruz ve 2 kase su ekleyip hafif pişiriyoruz ve daha sonra altını kapatıp dinlendirmeye bırakıyoruz. Biraz dinlendikten sonra yapraklarımızı sarmaya başlıyoruz ve yapraklarımız bitince tenceremizi ocağa alıp sarmaların üzerine salçalı ve yağlı su yapıp gezdiriyoruz.
Bu nedenle her çeşidin yaprakları sarma yapımında kullanılmamaktadır. Yaprakların ince, az tüylü ve mümkün olduğunca dilimsiz bütün şekilli olması istenirken, kalın, tüylü ve fazla dilimli yapraklar tüketiciler tarafından beğenilmemektedir.
İşte cevabı... Lezzetli bir sarma yemeği için dikkat edilmesi gereken en önemli kriter, doğru bir yaprak seçimidir. Eğer zeytinyağlı yapacaksanız geniş olan yaprakları, etli yapacaksanız da daha küçük yapraklardan sarmaları tercih edebilirsiniz. Aldığınız yapraklardan az da olsa muhakkak yırtık çıkacaktır.
Yemeklerde kullanılan asma yaprağı genellikle üzüm bitkisinin yapraklarından elde ediliyor. Asma yaprağı en çok sarma diğer adıyla dolma yapımında kullanılıyor.
İç harcını diğer sarma iç harçlarında olduğu gibi hazırlayabilirsiniz. Etli karalahana sarmasını pişirirken pişirme suyuna bir miktar et suyu da ilave edebilirsiniz.
narince cinsi üzümden elde edilen asma yaprakları, yaprak sarma yaparken kullanılan en ideal asma yaprağıdır. Altın sarısı yaprağımız narin, ince, sarımı kolay ve damarsız olmasının yanı sıra mükemmel bir aromaya sahiptir.
Zeytinyağı ve limon ekledikten sonra sarmaların üzerine hafif bir şekilde sıcak su ilave etmeniz gerekmektedir.
Tencerenin kapağı kapatarak kaynamaya bırakın ve kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 1 saat kadar pişirin. Zeytinyağlı yaprak sarma piştikten sonra, üzerine zeytinyağı ve limon suyu ilave edip, ocaktan alın.
Pirincinizin iki katına çıkacağını hayal edin ve daha minimal davranın! Pişerken dağılmamaları için sarmaları tencerenin tabanına sıkı sıkı yerleştirin, mümkün olduğunca tek sıra dizin, üzerlerini pişerken porselen bir tabakla kapatın.
İncir yapraklarını az tuzlu su içinde 20dk kadar veya yumuşayıncaya kadar pişirin, daha sonra bu yaprakları sarma olarak veya ıspanağa yeşil bir alternatif olarak kullanabilirsiniz. İncir yaprağını sarma olarak kullanın. Yapraklardan sarma yapıldığında ve pişirildiğinde yemeğe harika bir Akdeniz çeşnisi katar.
Yıllardır Tokat Yaprağı olarak bilinen, ama Tokat genelinin %90 yaprak üretiminin Erbaa'da olması da artık haklı olarak Erbaa Yaprağı olarak bilinmeyi de beraberinde getirmektedir.
Kiraz yaprağı, dut yaprağı, fasulye yaprağı bunları kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri