Amaç diş yüzeyindeki yemek artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmaktır. Ağız ve diş bakımı yapılmadığında ise diş eti kanaması, kızarmasına ve zamanla diş eti hastalıkları meydana gelir. Dişler fırçalanmadığında diş kaybından çene tahribatına kadar birçok olumsuz sonuçla karşılaşabiliriz.
Tellerin arasına kaçan yiyecek artıkları çok iyi temizlenmelidir. Dişler her yemekten sonra, sabah, öğlen ve akşam fırçalanmazsa yiyeceklerin biriktiği yerlerde çürükler meydana gelir. Ağız hijyenine normalde diş teli olmayan bir ağıza göre 2 kat daha fazla önem verilmelidir.
Süper plak, tartar ve diş eti iltihabı Dişlerimizi bir ay kadar fırçalamazsak oluşan plak birikimi, diş eti hastalıklarına yakalanma olasılığını önemli ölçüde artırır. Bu aşırı plak birikimine, süper plak adı verilir. Süper plak, dişimizle diş etimizin birleşme çizgisine yerleşmiş bakteri kolonileri demektir.
Dişlerimizi fırçaladığımızda sadece plakları yok etmekle kalmıyor, oluşmasına da engel oluyor. Dişlerimizi fırçalama konusunda 3 günün üzerinde ihmal etmememiz gerekiyor. Çünkü 3 günün sonunda bakteriler aşırı üreme fırsatı bulmaya başlıyor. Bu da ciddi plakların oluşmasına neden olabiliyor.
İyi bir ağız bakım rutini uygulamak çürük gelişimi riskini azaltmanın en iyi yoludur. Dişlerinizi günde iki kez florürlü bir diş macunuyla fırçalamayı ve günde bir kez diş ipi ile temizlemeyi unutmayın. Son olarak, kontrol için düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret edin.
İlgili 18 soru bulundu
Ağız hijyeni rutini, çürümeye neden olan plak birikintilerinden kurtulmanın en geçerli yoludur. – Doğru beslenme: Şeker ve nişastası yüksek olan yiyecekleri sınırlandırmak hatta mümkünse ortadan kaldırmak, ağız ve diş sağlığı bakımından en uygun beslenme seçeneğidir.
Diş çürüğü başlangıcı tespit edilen hastalarda çürüğün çok erken bir evrede olması halinde florür tedavisi ile diş minesi onarılabilir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda diş çürükleri tedavisi için en sık tercih edilen yöntem diş dolgularıdır.
Amaç diş yüzeyindeki yemek artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmaktır. Ağız ve diş bakımı yapılmadığında ise diş eti kanaması, kızarmasına ve zamanla diş eti hastalıkları meydana gelir. Dişler fırçalanmadığında diş kaybından çene tahribatına kadar birçok olumsuz sonuçla karşılaşabiliriz.
Diş ve diş etlerinin sağlığının korunması için florürlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler günde en az 2 kez 45 derecelik açıyla yukarı ve aşağı hareketlerle fırçalanmalıdır. Her bir dişin ön ve arka yüzeyi ile çiğneme yüzeylerinin yeterli miktarda fırçalandığından emin olunmalıdır.
Gece yatmadan önce dişlerimizi fırçalamazsak ne olur? Yiyecek artıkları bakteriler için besin olur. Tüm gece boyunca dişleriniz savunmasız kalabilir. Çürükleriniz artabilir.
Doğru Diş Fırçalama Nasıl Olmalıdır? Doğru diş fırçalama en az iki dakika yani tam 120 saniye sürse de çoğu yetişkin dişlerini bu kadar süre fırçalamaz. En az iki dakika fırçaladığınızdan emin olmanız için zaman tutabilirsiniz.
Günde 3 kereden fazla diş fırçalama işlemi yapmak diş macununun da etkisiyle diş yüzeyine ve diş minelerine zarar verebilir. Bu nedenle günde 3 kere en az 2 dakika boyunca dişler fırçalanmalıdır. Gerektiği durumlarda ya da isteğe bağlı olarak ağız gargarası ürünlerinden faydalanabilirsiniz.
Öncelikle, dişlerimizi ne sıklıkla fırçalamamız gerektiği sorusunu cevaplayalım ve ardında yatan mantığı izah edelim: Hem Türk Dişhekimleri Birliği hem de Amerikan Diş Birliği, günde 2 defa, flüorürlü diş macunlarıyla, her biri en az 2 dakika sürmek kaydıyla dişlerinizi fırçalamayı önermektedir.
Asitli ve Enerji içecekleri
Asit diş çürümesine neden olan en büyük tehlikedir. Asitli yiyecek ve içecekler şekerle birleşme olduğunda ortaya diş çürümesine sebep olan koşullar gerçekleşir. Kola, limon, soda, meyve suları ve benzeri türevler asit içerdiği için diş çürüten gıdaların arasında yer alır.
Dişlerde oluşan plaklar çürüklerin oluşmasına yol açan ana sebeptir. Çok fazla şekerli ve nişastalı gıda tüketmek, bunun ardından gerekli diş temizliğini yapmamak çürüklere neden olur. Şekerli ve nişastalı gıdaların tüketiminden sonra dişlerin temizlenmemesi halinde, plaklarda bulunan bakteriler beslenir.
Buna göre en fazla çürüyen dişlerin alt sol ve sağ birinci büyük azı dişler olduğu ve çürüme sıklığının sırasıyla %88,9; %86,3 olduğu görüldü.
Fırçaladıktan sonra ağzınızı çalkalamak
Hijyen uzmanlarımızın tekrarladığı yaygın bir fikir, dişlerinizi fırçaladıktan sonra (buna su ile durulamanın yanı sıra gargara da dahildir) durulamamanız gerektiğidir. Dişlerinizi duruladığınızda, diş macununun florür ve mine koruyucu özelliklerini de yıkarsınız.
Ribeiro, kahvaltıdan önce diş fırçalamanın bu bakterileri temizlediğini söylüyor. Dr. de Aguiar Ribeiro, kahvaltıdan önce diş fırçalamanın bir başka faydasının, diş için koruyucu faktörlerden biri olan tükürük üretimini hızlandırmak olduğuna dikkat çekiyor.
Dişleri 5 dakika boyunca fırçalayın (YANLIŞ)
Süre artıkça diş etlerindeki baskı ve dişler üzerindeki aşınma direnci düşer. Bu nedenle uzun fırçalama önerilmez. 2 dakika ideal süredir.
Chicago Diş Hekimliği Koleji'ndeki Illinois Üniversitesi'ne göre, ağzınızda yaşayan 300'den fazla spesifik bakteri türü var. Dişlerinizi fırçalamadığınız zaman, bu bakteriler yiyecek parçacıklarını ve sonuçta diş çürümesine neden olan şekerli kalıntıları yutarak çalışmaya başlarlar.
Tükürük içerisinde bakterilerin faaliyetlerini kısıtlayan enzimler mevcuttur ve gece tükürük akış miktarı oldukça düşer, dişleriniz korunmasız kalır.
Diş fırçası, diş fırçalama işlemi öncesi ıslatılmamalıdır. Çünkü diş fırçasının kılları ıslatıldığı zaman sertliğini kaybedecektir. Diş macunun köpürmesi için gerekli sıvı tükürük tarafından sağlanacaktır.
Dişte oluşan siyah leke sadece diş veya diş etlerinin sağlığını tehdit etmez. Aynı zamanda kötü bir görüntü oluşturur. Tartar, yapısı gereği daha gözenekli olduğu için dişte siyah leke oluşumunu artırır. Bu nedenle de fazla kahve – çay tüketimine dikkat etmek ve diş taşı oluşumunu önlemek özellikle çok önemlidir.
Bir Dişin Çürümeye Başlayan İlk Kısmı Neresidir? Diş çürüğü başlangıcı genellikle diş minesinin üstünde oluşur. Diş minesinin altında yer alan dentin ve pulpa tabakaları daha yumuşaktır ve çürümeye daha fazla eğilimlidirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri