Çam fıstığının fiyatının yükselmesindeki ilk sebep çam fıstığı üretiminin yıllar geçtikçe azalmasıdır. Azalan üretime bağlı olarak piyasada daha az bulunan çam fıstığının fiyatı artmaktadır. Üretimin azalmasına sebep olan başlıca etken, yıllar geçtikçe daha da kötüye giden kuraklık ve iklim değişikliğidir.
Çam Fıstığı Sıkça Sorulan Sorular
%5 indirimle Dolmalık Yer Fıstığı ( 1 Kg ) 192 TL'ye, %24 indirimle Çam Fıstığı 1000 Gr - 1kg Bergama Kozak 1.900 TL'ye, %28 indirimle Çam Fıstığı 100 gr (Bergama-Kozak) 215 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Ağaçtan topladığımız kozalak şeklinde kilosu 10-15 TL arası, kabuklu künarın kilosu 100-150 TL, iç künar yani işlenmiş hazır künar ise 500-600 TL arası satılıyor. Kabuğundan da faydalanırız.
İç Antep fıstığının kilosu çok yüksek olduğu için ithal iç fıstık satan Mehmet Ünverdi ise, fiyatların yükselmesinin mahsulün azlığından kaynaklandığını belirterek "Bu konuda bir diğer büyük etken de stokçular. Antep'in zenginleri artık paralarını altın, Euro yerine Antep fıstığına yatırıyor.
Kozalak kabuğundan çıkartılan çam fıstıkları, kilosu toptan 400 liradan satılıyor. Marketlerde ise kilogram fiyatı 800 liradan alıcı buluyor. 1 ton çam kozalağından 80 kilogram çam fıstığı çıkıyor.
İlgili 19 soru bulundu
Şahıs arazileri dışındaki alanlarda, kozalak toplama işleminin yetkisi bulunanların dışında yapılması yasak. İşlenmiş kozalaklarda kilosu 200 Liranın üzerinde satılan çam fıstığı adeta altın değerinde.
Bir ağaçtan yaklaşık 120 Kg. kozalak, bundan da 6-8 kg. iç fıstık elde edilir.Nitekim Kozak ve Mazon yörelerinde fıstık çamı ormanlarında bir ağaçtaki kozalak miktarı 22 ve 56 adet, hektardaki ortalama verim ise 68,3 kg ve 118,5 kg iç fıstık olarak belirlenmiştir.
Yanardağın eteklerindeki verimli topraklarda yetişen fıstık Sicilya'nın "yeşil altını" olarak nitelendiriliyor. İki yılda bir hasadı var. Dünyanın en pahalı fıstığı Bronte fıstığı. Kilosu 30-50 euro civarında satılıyor.
Çam fıstığı (Güner içi), fıstık çamının (Pinus pinea) kozalaklarından çıkarılan sert kabukların kırılması sonucu elde edilen ve besin değeri oldukça yüksek bir besin maddesidir. Bütün Akdeniz ülkelerinden yetişen bu ağaç şemsiye görünümünde 20 m'ye boylanabilen geniş tepeli bir çam türüdür.
Yukarıdaki başlıklarda da anlatıldığı üzere Siirt fıstığı en az Antep fıstığı kadar kalitelidir ve Fistalora Siirt fistığı tüketiciye bu kaliteye ulaşma imkanı sunmaktadır. Bu kaliteyi öne çıkaran en önemli faktörler düşük yağ oranı, içerdiği yararlı unsurların fazlalığı ve kolesterole iyi gelmesidir.
kozalağı gibi ürünleri toplayıp götürenlere 100 lira idari para cezası verileceği öngörülmüştür. Bu açıdan bakıldığında, kanun koyucunun, odun dışı orman ürünlerinden yararlanma konusunda ticari amaçlı yararlanma ile kişisel ihtiyaçlar için yararlanmayı ayırmadığı görülmektedir.
'DOLMALIK FISTIK DİYE BAŞKA FISTIKLAR SATIYORLAR'
Aslında çam fıstığı besin içeriği ve lezzet anlamında değerli bir ürün.
Çam fıstığı çamlardaki kozalakların arasında bulunan açıklıklarda olur. Çiğ olarak tüketilmesinin yanında dolma ve pilav içerisinde de kullanılır. Çam fıstığının antioksidan özelliği sayesinde birçok hastalıktan korunmak için faydalı olması, sofralardan eksik edilmemesi için oldukça önemlidir.
Ülkemizde; Muğla, Aydın ve İzmir'in Bergama ilçesine bağlı Kozak yöresinde çam fıstığı üretimi yapılır. Kozak tipi, Aydın tipi ve Maraş tipi olmak üzere üç farklı çam fıstığı çeşidi bulunmaktadır.
Çam fıstığı kozalağı fıstık ağacı 8-9 yaşına geldiğinde üretilmeye başlar.
- Çam fıstıkları tek parçayken, yer fıstıklarıysa dikine bir şekilde ortadan ikiye kolayca bölünebiliyor. - Eğer aldığınız çam fıstıklarının içinde ortadan bölünen çıkarsa bilin ki aldığınız satıcı çam fıstığına yer fıstığı karıştırarak hileli olduğunu anlayabilirsiniz.
Doğru şekilde saklanmadığı zaman çam fıstığı da bozulabilir. Bunun sebebi de yüksek oranda içerdikleri yağ asitlerinden dolayıdır.
Cevap: Merhaba Efendim kg fiyatımız 900 tl dir. Herhangi bir indirim yapılamamaktadır. Şuan sistemde kg satışımız yoktur paketli olarak vardır. Sağlıklı günler dileriz.
Zengin içeriğe sahip olan Siirt fıstığı; kalsiyum, demir, fosfat ve potasyum gibi maddeler yönünden çok daha zengindir. Siirt fıstığı kolesterole iyi gelmektedir. Bu sebeple fiyat olarak da Antep fıstığına göre çok daha pahalı bir ürün olmaktadır.
Türkiye, fıstık üretimiyle Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre ABD ve İran'ın ardından üçüncü sırada, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2018 yılı verilerine göre Şanlıurfa ise fıstık üretiminde ise ilk sırada yer alıyor.
Kaju, Antep Fıstığı, Badem, Fıkdık, Ceviz gibi çok lezzetli ancak lezzetli olduğu kadar da cep yakan kuruyemiş çeşitleri 2022 yılında da yine en pahalı kuruyemişler olarak başı çekerken, leblebi, fıstık, kabak çekirdeği, ay çekirdeği gibi bütçe dostu kuruyemişler de bu yıl yine çok tercih edilecek gibi gözüküyor.
Genç yaşta olan ağaçların verim miktarı genellikle ağaç başına hemen hemen 1-2 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 2,5 ila 5 kg taze Antepfıstığı arasında değişir.
Çoğunlukla dikim mesafeleri 6 X 6 metre, 7 × 7 metre ve 7X 6 metredir. 6 X 6 metre olan dikim mesafelerinde hektar başına 279 adet ağaç bulunur. İdeal olarak küçük bahçelerde, her 7-9 dişi ağacın ortasında 1 erkek ağaç bulunmalıdır.
Çam fıstığı ağacı, Akdeniz ülkelerinin hemen hemen hepsinde yetişir. Çam fıstığı ağacı şemsiye görünümüne benzer. Sert kabuklu kozalakları olan çam fıstığı ağacının boyu ise yaklaşık olarak 20 metreye kadar ulaşabilir. Geniş bir tepesi bulunan çam ağaçlarından çam fıstıkları elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri