dolmalık fıstık olarak da bilinir. yavruağzı renkli pirinçten biraz büyükçe ve pirinç şeklinde bir bahardır.
Çam fıstığının diğer adı güner içidir. Çam kozalaklarının kabuklarının kırılması sonucunda elde edilir. Besin değeri oldukça yüksek bir gıda ürünü olan çam fıstığı, bütün Akdeniz ülkelerinde yetişebilen, şemsiye görünümünde ve 20 metreye kadar boyu olabilen, bir çam türü olan fıstık çamlarının tohumlarıdır.
Dolmalık fıstık, fıstık çamı ağacının kozalaklarından çıkarılan sert kabukların kırılmasından sonra elde edilir. Oldukça yüksek besin değeri bulunur.
Bu pilavın neden ekonomik olduğuna gelince; Kuzu ciğeri yerine tavuk eti ya da ciğeri, dolmalık fıstık yerine yer fıstığı, tereyağ yerine sıvı yağ kullanılmış olmasıdır.
Tepesi düz, sık dallı ve taç şemsiye biçimlidir. Bu özellikleriyle diğer çam türlerinden ayırt edilir. Yapraklar 10 ila 20 cm uzunluğunda, parlak açık yeşil renkli ve sivri uçludur. Yaprak kını kısa ve açık sarı renklidir.
İlgili 44 soru bulundu
Zeytinyağlı dolmaların ve irmik helvalarının lezzetli baharatı dolmalık fıstığın, lezzet katma özelliğinin yanı sıra sayısız faydası bulunuyor. Yemeklerin ve irmik helvasının anahtar malzemelerinden olan dolmalık fıstık, aynı zamanda birçok tatlının pişirilmesinde de kullanılıyor.
Çam fıstığının fiyatının yükselmesindeki ilk sebep çam fıstığı üretiminin yıllar geçtikçe azalmasıdır. Azalan üretime bağlı olarak piyasada daha az bulunan çam fıstığının fiyatı artmaktadır. Üretimin azalmasına sebep olan başlıca etken, yıllar geçtikçe daha da kötüye giden kuraklık ve iklim değişikliğidir.
Meyvemsi, fındıksı ve çam ağacı notaları içeren tatlı ve tereyağlı bir tadı, gevrek bir dokusu vardır. Özellikle kavrulduğunda gevrekliği artar ve başta salatalar olmak üzere, makarna, balık, çorba ya da tatlı gibi farklı yiyeceklerin üzerine serpiştirilerek lezzet ve doku açısından zenginlik sağlanır.
İç yemeklerde kullanılan çam fıstığı genelde kavularak tüketilir. Ancak bu kuruyemiş çiğ olarak tüketildiğinde besin değerlerinde daha çok yararlanılır. Dolmalık fıstık olarak bilinen bu kuruyemiş tam bir lutein kaynağıdır.
Çam Kozalağının Çıtır Yemişi Çam Fıstığı
Ülkemizde dolmalık fıstık olarak da bilinen çam fıstığı Türk mutfağında dolma, pilav, pasta, tatlı, salata, helva ve börek gibi yemeklerin yapımında yaygın olarak kullanılır.
Çam fıstığı ağacı, Akdeniz ülkelerinin hemen hemen hepsinde yetişir. Çam fıstığı ağacı şemsiye görünümüne benzer. Sert kabuklu kozalakları olan çam fıstığı ağacının boyu ise yaklaşık olarak 20 metreye kadar ulaşabilir. Geniş bir tepesi bulunan çam ağaçlarından çam fıstıkları elde edilir.
Çam fıstığı, yağ asidi içeriği sayesinde iştahı bastırır ve kilo vermeye yardımcı olur. Çam fıstığındaki besin maddelerinin mükemmel kombinasyonu enerjiyi artırırken, magnezyum ve protein gibi diğer önemli mineraller kalp krizlerini ve şeker hastalığını önlemeye yardımcı olur.
Çam fıstığı çamlardaki kozalakların arasında bulunan açıklıklarda olur. Çiğ olarak tüketilmesinin yanında dolma ve pilav içerisinde de kullanılır. Çam fıstığının antioksidan özelliği sayesinde birçok hastalıktan korunmak için faydalı olması, sofralardan eksik edilmemesi için oldukça önemlidir.
Antep fıstığı ise bir diğer çam fıstık çeşidi olarak karşımıza çıkar. Antep fıstığı, ağaçgillerin sakız ağacı meyvesinin kabuklu bölümünden elde edilmektedir. Türkiye'de Şam fıstığı ya da çam fıstık olarak da ifade edilmektedir. Antep fıstığı ismini Gaziantep'te yaygın olarak yetiştirilmesinden almaktadır.
%10 indirimle Dolmalık Yer Fıstığı ( 1 Kg ) 190 TL'ye, %10 indirimle Dolmalık Yer Fıstığı ( 500 Gr ) 123 TL'ye, %28 indirimle Çam Fıstığı 100 gr (Bergama-Kozak) 215 TL'ye, %30 indirimle Arifoğlu Çam Fıstığı Cam Şişe 85gr 189 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Fakat potasyum ve fosfor oranı yüksek olduğu için böbrek hastaları dikkatli tüketmelidir.
Genelde kilo aldırıcı bir etkisi bulunduğundan kilo problemi olan kişilerin uzak durmasında fayda var. Kabızlık: Çam Fıstığı fazla tüketildiği taktirde kabızlık belirtileri görülmektedir.
Bir avuç dolusu çam fıstığı yemek, bütün gün boyunca size yüksek enerji sağlar. Çam fıstıkları mükemmel bir doymamış yağ deposudur ve kandaki kolestrol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Düzenli çam fıstığı tüketimi, kandaki iyi kolestrolü arttırarak, kötü kolestrol seviyesini düşürür.
Çam fıstığı (Güner içi), fıstık çamının (Pinus pinea) kozalaklarından çıkarılan sert kabukların kırılması sonucu elde edilen ve besin değeri oldukça yüksek bir besin maddesidir. Bütün Akdeniz ülkelerinden yetişen bu ağaç şemsiye görünümünde 20 m'ye boylanabilen geniş tepeli bir çam türüdür.
Yağ asidinden dolayı oksijen, nem ve sıcaklık bozulmalarına sebep olur. Serin ve kuru alanda saklamanız gereken kuruyemişleri tükettikten sonra hava almayacağı şekilde paketlemeniz gerekmektedir. Açık unutma ihtimaline karşı yiyeceğiniz miktarda kuruyemişi alıp hemen serin ve kuru yere kaldırmanız ömrünü uzatır.
İç Antep fıstığının kilosu çok yüksek olduğu için ithal iç fıstık satan Mehmet Ünverdi ise, fiyatların yükselmesinin mahsulün azlığından kaynaklandığını belirterek "Bu konuda bir diğer büyük etken de stokçular. Antep'in zenginleri artık paralarını altın, Euro yerine Antep fıstığına yatırıyor.
Çam/Dolmalık Fıstığı % 8,18 karbonhidrat, % 26,89 protein, % 56,81 yağdan oluşur.
Bir ağaçtan yaklaşık 120 Kg. kozalak, bundan da 6-8 kg. iç fıstık elde edilir.Nitekim Kozak ve Mazon yörelerinde fıstık çamı ormanlarında bir ağaçtaki kozalak miktarı 22 ve 56 adet, hektardaki ortalama verim ise 68,3 kg ve 118,5 kg iç fıstık olarak belirlenmiştir.
Fıstık çamının kozalaklarının kırılması sonucu elde edilen ve besin değeri oldukça yüksek bir besin olan, Türk mutfağında pilav, dolma ve helvanın ana malzemesi olarak kullanılan çam fıstığı ile hazırlanan en özel tarifleri gelin birlikte inceleyelim.
Aktarlar ve kuruyemişçi tezgahlarında kilogram fiyatı 120 TL olan künar, yerinden kilogramı 90-95 TL'den satın alınıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri