Çam fıstıkları mükemmel bir doymamış yağ deposudur ve kandaki kolestrol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Düzenli çam fıstığı tüketimi, kandaki iyi kolestrolü arttırarak, kötü kolestrol seviyesini düşürür.
Antep fıstığı ile yapılan bir bilimsel araştırmaya göre damar tıkanıklığı önleyici etkisi bakımından zengin bir kuruyemiştir. İyi huylu kolesterolü yükseltir ve birçok hormonun etkinliğini arttırmasına da yardımcı olmaktadır.
Fıstık bilinenin aksine kolesterol için de faydalıdır. İçerdiği yağlar vücuda son derece faydalı olup kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolün yükselmesini sağlar.
Çam fıstığının faydaları nelerdir? Çam fıstığı, yağ asidi içeriği sayesinde iştahı bastırır ve kilo vermeye yardımcı olur. Çam fıstığındaki besin maddelerinin mükemmel kombinasyonu enerjiyi artırırken, magnezyum ve protein gibi diğer önemli mineraller kalp krizlerini ve şeker hastalığını önlemeye yardımcı olur.
Yer fıstığı içeriğindeki besin maddesi sebebiyle çok faydalı olsa da bazı zararları da vardır. Kolesterolü yükselttiği için doktor kontrolünde tüketilmelidir. İçeriğindeki yağ sebebiyle fazla kilo alımına sebep olacağından dolayı düzenli tüketiminde miktar aşılmamalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Fındık, ceviz ve badem kolesterolü düşürür.
Pancar, bamya, havuç, patlıcan, yeşil fasulye, karnabahar, kuşkonmaz: Bu sebzeler özellikle buharda pişirildiğinde safra asidini bağlarlar. Karaciğerde kötü kolesterolü (LDL) kullanarak safra asidini bağlar. Böylece kanda LDL seviyesi düşer.
Fakat potasyum ve fosfor oranı yüksek olduğu için böbrek hastaları dikkatli tüketmelidir.
Bir avuç dolusu çam fıstığı yemek, bütün gün boyunca size yüksek enerji sağlar. Çam fıstıkları mükemmel bir doymamış yağ deposudur ve kandaki kolestrol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Düzenli çam fıstığı tüketimi, kandaki iyi kolestrolü arttırarak, kötü kolestrol seviyesini düşürür.
Çam Fıstığı Neye İyi Gelir? Çam fıstığı, içinde bulunan pinolenik asit, sağlıklı kolesterolü destekler. Aynı zamanda da kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Aynı zamanda K vitamini, yaralanmadan sonra kanamayı önlemek için kan pıhtısının oluşmasını sağlar.
Günde 1 adet muz yemek gibi kolay bir şey, genel sağlığınızı iyileştirebilir. Bu meyve sadece enerji sağlamakla kalmaz, aynı zamanda zengin smoothieler hazırlayarak kolesterolü düşüren mükemmel bir içeriktir. Muz yağ bakımından çok düşüktür.
Makarna, posa ve dirençli nişasta içeriği ile kolesterol emilimini azaltır, kan yağları seviyesini dengeler.
İçerdiği E, B1, B5 ve folik asit sayesinde vücudun enerjisini yüksek tutar. - Büyük siyah çekirdek kötü kolesterolü düşürme etkisine sahiptir. Özellikle 1 avuç çekirdek yemek kalp ve damar sağlığına iyi gelmektedir. - Çekirdek tüketmenin ruhsal yönden olumlu etkiler yarattığı belirtilmiştir.
Kötü Kolesterole Karşı Savaşçı
Badem E vitamini içeriği ile damar sertliğini önlemeye yardımcı olur. Her gün yaklaşık 20 adet çiğ badem, kötü kolesterolü belirgin şekilde düşürür, bu da kişilerin kalp hastalığı riskini azaltır.
Kandaki kötü kolesterol seviyesini düşüren kaju, damar sağlığını korur. Kolesterol düzeyini dengeleyerek kendinizi daha iyi hissetmenize yardım eden kaju sayesinde, kal ve damar hastalıkları riskini azaltmış olursunuz. Düzenli ve ölçülü miktarda kaju tüketerek kolesterol seviyesini dengeleyebilirsiniz.
Araştırmaya göre, her gün çam fıstığı yemek, Tip 2 diyabetin kontrolüne yardımcı olabilir. Ayrıca görme sorunları ve inme gibi ilgili komplikasyonları da önler. Her gün çam fıstığı tüketen Tip 2 diyabet hastalarında glikoz kontrolü ve kötü kolesterol seviyelerinde azalma görülmüştür.
Çam Fıstığının Sağlığa Faydaları
İçerdiği protein ve mineraller ile sağlıklı beslenme de fayda sağlamaktadır. Sağlıklı bir kalp ve tansiyon için önemli koruyucu etkiye sahiptir.
Çam fıstığı nasıl kullanılır? Besin değeri yüksek olan çam fıstığı, balla macun haline getirilerek yenildiğinde vücuda enerji ve zindelik verir, aynı zamanda cinsel gücü artırır. Yer fıstığı ile birlikte tüketilirse mideyi kuvvetlendirir. Çam fıstığı yüzyıllardır dünya mutfaklarında kullanılan bir çerezdir.
İnsülin direncini düşüren Antep fıstığı beraberinde basıncı da düşürerek inme, felç ve yüksek tansiyon risklerini de azaltır.
Tuzlu fıstık, kavrulmuş diğer kuru yemişler gibi çiğ olanına oranla daha fazla kalori içerir. Ortalama %50'ye yakın yağ oranı, fazla tüketildiğinde kilo alımına sebep olabilir. Damar sertliği ve yüksek kolesterol sorunu yaşayanlara önerilmez. Kolesterol ve şekeri düşürmez, yalnızca dengelenmesine yardımcı olur.
Kızartma, fast food, işlenmiş gıdalar ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde hipertansiyona, bu hastalık da böbrek yetmezliğine neden olur. Aynı zamanda kafein ve asitli içecekler de böbreklerin baş düşmanıdır. Böbrek vücutta oluşan atıkların atılmasından sorumlu olan organlarımızdan birisidir.
Yer fıstığının iç kızıl-kahverengi kabuğunu da yediğinizde, fazladan antioksidan maddeler -yâni OPC- almış olursunuz. Buna ek olarak, Amerika'da Purdue Üniversitesi'ndeki bir çalışma isbatladı ki, yer fıstığı yüksek kan kolesterol değerleri üzerinde pozitif bir tesire sâhip.
Yumurta kolesterolü yükseltir mi? Yumurta yağının üçte biri doymuş, %10 kadarı çoklu doymamış, kalanı tekli doymamış yağ asitlerinden oluşur. Yumurta sarısı yüksek kolesterol içermesine karşın doymamış yağları içerdiğinden kolesterol yükseltici etkisi kırmızı etten düşüktür.
Zeytinyağının diğer sıvı yağlardan farkı, kötü kolesterolü (LDL) azaltıcı etkiyi iyi kolesterolü (HDL) yükselterek sağlayabilmesidir. Diğer bitkisel yağlar da, doymuş yağ yerine kullanıldıklarında toplam ve kötü kolesterolü azaltıyorlar ama bunu iyi kolesterol HDL' yi de azaltarak başarabiliyorlar.
Doymuş yağların yirmiden fazla çeşidi var. Bunların hepsi aynı derecede zararlı değil. LDL kolesterol düzeyini yükselten doymuş yağlar en çok tereyağında tam yağlı sütte ve diğer tam yağlı süt ürünlerinde (peynir, yoğurt, ayran, dondurma) bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri