Antik Yunan medeniyetlerinde sıklıkla kullanılmış olan çam yağı, temizlikte, ağrıları azaltmada, enerjiyi arttırmada ve stres durumlarında kullanılmıştır. Şişelenmiş olan çam yağı, inflamasyonları azaltan, ruh halini iyileştiren, bakteri ve mantarları öldüren nitelikler kazanmaktadır.
Çam fıstığı, yağ asidi içeriği sayesinde iştahı bastırır ve kilo vermeye yardımcı olur. Çam fıstığındaki besin maddelerinin mükemmel kombinasyonu enerjiyi artırırken, magnezyum ve protein gibi diğer önemli mineraller kalp krizlerini ve şeker hastalığını önlemeye yardımcı olur.
Kozmetikte olduğu gibi topikal olarak kullanıldığında, Çam Esansiyel Yağının antiseptik ve antimikrobiyal özelliklerinin, akne, egzama ve sedef hastalığı gibi kaşıntı, iltihaplanma ve kuruluk ile karakterize cilt koşullarını yatıştırmaya yardımcı olduğu bilinmektedir.
Besin değeri yüksek olan çam fıstığı, balla macun haline getirilerek yenildiğinde vücuda enerji ve zindelik verir, aynı zamanda cinsel gücü artırır. Yer fıstığı ile birlikte tüketilirse mideyi kuvvetlendirir. Çam fıstığı yüzyıllardır dünya mutfaklarında kullanılan bir çerezdir.
Antibakteriyel bir yağ olan çam terebentin yağı, cilde uygulandığında cilt üzerinde oluşacak enfeksiyonları önler.
İlgili 15 soru bulundu
Çam Terebentin Yağının Faydaları Nelerdir? Dökülen saç, kirpik ve kaş için dökülmeleri durdurucu etkisi bilinmektedir . Saçların hızlı bir şekilde uzamasını sağlar. Kıl köklerindeki aşırı yağlanma veya pul pul dökülmeye sebep olan tıkanıklıkları açarak hem saç hem kaşlarımızın sağlıklı hale gelmesinde etkilidir .
Bu özeliği ile saç ve kaş derinize olan kan akışını artırarak kıl, tüy köklerinin daha fazla oksijene kavuşmasına dolayısıyla güçlenmesine katkıda bulunuyor. Çam terebentin bazı ağaçların reçinesine verilen isimdir. Çam terebentin veya çam yağı olarak da bilinen yağ güçlü bir antibiyotik özelliğine sahip.
Çam Kozalağının Çıtır Yemişi Çam Fıstığı
Ülkemizde dolmalık fıstık olarak da bilinen çam fıstığı Türk mutfağında dolma, pilav, pasta, tatlı, salata, helva ve börek gibi yemeklerin yapımında yaygın olarak kullanılır.
K vitamini bakımından zengin nadir besinlerden biri olan çam fıstığını özellikle kismi ya da yüz felci geçirmiş kişilerin tüketmesini tavsiye eder. C vitamini de içeren çam fıstığı felcin neden olduğu hücresel bozulmaları onarmaya yardımcı olur.
En Besleyici Kuruyemişlerden Çam Fıstığının Besin Değerleri
7 gram da lif bulunduran çam fıstığı; 4 miligram sodyum, 600 miligram potasyum ve 26 miligram kalsiyum içermektedir. Bu bileşenlere ek olarak çam fıstığının demir, A vitamini, C vitamini ve B vitaminince de zengin olduğunu söyleyebiliriz.
Yüze sürülen çam yağı sivilce izlerini yok ederek akne sorununa da çözüm sağlıyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelen çam yağı kaşıntı, sedef hastalığı ve kızarıklıkların da kısa bir sürede geçmesini sağlıyor. Özellikle doğru bir şekilde kullanılan çam yağı cildi tüm çevresel faktörlerden de koruyor.
Saçlarınızı yıkamadan önce şampuan şişenizi güzelce çalkalayıp kullanmanız ve her zaman yıkadığınız gibi yıkayıp güzelce durulamanız yeterli olacaktır. Aynı şekilde saçlarınıza maske yapıyorsanız o maskelerin içine de saçlarınızın yoğunluğuna göre 5-10 damla çam terebentin yağı ilave edebilirsiniz.
Detoks kabiliyeti ve doğal bir dezenfektan olmasından dolayı çam yağı genellikle masaj yağı karışımlarında kullanılır ve bunun yanında ev temizliği ürünlerinde ve hava tazeleyicilerde de değerlendirilir. Kan akışını iyileştirir ve şişkinlikleri, gerginlikleri ve ağrıları da azaltır.
Çam fıstığının diğer adı güner içidir. Çam kozalaklarının kabuklarının kırılması sonucunda elde edilir. Besin değeri oldukça yüksek bir gıda ürünü olan çam fıstığı, bütün Akdeniz ülkelerinde yetişebilen, şemsiye görünümünde ve 20 metreye kadar boyu olabilen, bir çam türü olan fıstık çamlarının tohumlarıdır.
Aniden oluşan yüz felcinde hastaya, ilk günlerde yüksek doz kortizon tedavisi uygulanır. Daha sonra kortizonun dozu yavaş yavaş azaltılarak tedavi tamamlanır. İlaç tedavisi, yüzdeki sinirin hasar durumuna göre belirlenir. Yüz felcinin oluşumuna, enfeksiyon ve travma gibi nedenler yol açmışsa, tedavi şekli farklılaşır.
Dr. Çoğalgil, "Yüz felci daha çok araç sürücülerinde ve kayak yapanlarda görülmektedir" diyor.Sakız çiğnemek yüz kaslarını güçlendirirÇoğalgil'e göre halk arasında şöfor hastalığı olarak bilinen yüz felcinden korunmanın en etkin yolu sakız çiğneyip balon şişirerek çene ve yüz kaslarını güçlendirmek.
B Vitamini Takviyeleri Felce Karşı Koruyabilir.
Çam Fıstığının Sağlığa Faydaları
İçerdiği protein ve mineraller ile sağlıklı beslenme de fayda sağlamaktadır. Sağlıklı bir kalp ve tansiyon için önemli koruyucu etkiye sahiptir.
Çam/Dolmalık Fıstığı % 8,18 karbonhidrat, % 26,89 protein, % 56,81 yağdan oluşur.
Çam fıstığı kansızlığa iyi gelir ve kan bileşimini kuvvetlendirir. İçeriğinde yüksek miktarda bulunan K vitamini, bakır, demir ve manganezden dolayı kalp ve damar sağlı açısından faydalıdır.
Argan Yağı
Herhangi bir nedenden dolayı güçsüzleşen ve dökülen kaş ve kirpiklere düzenli olarak uygulandığında kıl köklerini besleyerek güçlenmesini sağlar. Argan yağını doğrudan kaş ve kirpik köklerine uygulayabilirsiniz. Yatmadan önce temiz cilde uygulamanız önerilir.
Badem yağının, kılları besleyici etkisi vardır. Bu sayede badem yağı, daha kısa sürede gür kaşlara sahip olmayı kolaylaştırır. Parmak uçlarına birkaç damla badem yağı damlatılır ve hafif bir masaj ile kaşlara uygulanır. D ve E vitaminleri bakımından zengin olan badem yağı, kaşların daha gür çıkmasına katkıda bulunur.
Badem Yağı;
Badem yağı saç ve kaş bakımında olduğu gibi kirpik bakımında da akla gelen ilk doğal yağdır. A, B ve E vitaminlerini yüksek miktarda içerdiği ve bir protein kaynağı olduğu için kirpikleri besler ve sağlıklı büyümesi için teşvik eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri