Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hüküm bozulursa ne olur?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hüküm bozulursa ne olur?

Hükmün sanık lehine bozulması halinde, bozulan kısmın hükmü temyiz etmemiş olan sanıklara uygulanma imkânı varsa, bu kimseler de temyiz talebin- de bulunmuşlarcasına hükmün bozulmasından faydalanırlar (CMK, md. 306, CMUK, md. 325). Bir noktadan bozulan son karar bütünü ile bozulmuş sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Istinaf bozma kararından sonra ne olur?

İstinaf Mahkemelerinin Bozma Kararları

Bölge adliye mahkemesi tarafından verilen bozma kararının ardından; ilk derece mahkemesinin hükmü ortadan kalkmakta ve ilk derece mahkemesine geri gönderilen dosyada hukuka aykırılığın giderilmesi için mahkemece kovuşturma evresi yeniden başlamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Hükümlerin bozulması ne demek?

Bozma kararı, mahkemenin vermiş olduğu hükmü bozarak ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine dosyayı yeniden göndermektedir. Bozma kararı verilmesi halinde mahkemenin vermiş olduğu hüküm kesinleşmeyecektir, karar üzerinde henüz kesinleşmiş bir hüküm kurulmamış demektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Yargıtayın bozma kararından sonra ne olur?

Yargıtay tarafından bozulan bir hükmün bozma kararının kapsamı dışında kalmış olan kısımları kesinleşir. Kesinleşmiş bu kısımlar, lehine olan taraf yararına usulü kazanılmış hak oluşturur. Bozma kararı üzerine önceki hüküm tamamen ortadan kalkar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Kesinleşmiş hukuk Mahkeme kararı nasıl bozulur?

Kesinleşmiş Mahkeme Kararı Nasıl Bozulur? İlk derece ceza mahkemesince hükmedilen hapis cezası kararının kesinleşmesinden sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından Yargıtay İlgili Ceza Dairesine başvurmak suretiyle “Onama” kararının kaldırılması talebinde bulunmak mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

İstinaf ve Yargıtay'da Kesinleşen Davaya İtiraz Yolu

İlgili 43 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kanun yararına bozmadan sonra ne olur?

Kanun yararına bozma kararları sanık lehine ve aleyhine sonuç doğurabilir. Bu olağanüstü kanun yolu sonucunda verilen kararların sanık aleyhine sonuç doğurmayacağına ilişkin bir düzenleme mevcut değildir (Ceza Genel Kurulu 2023/161 E. , 2023/304 K.).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kesinleşen dava tekrar açılır mı?

Yargılamanın yenilenmesi, kesinleşmiş hükümler aleyhine başvurulabilecek bir yoldur. Hukuki güvenlik ve hukuk devletinin işlerlik kazanabilmesi için kesin hüküm gerekli olsa da bazı hallerde adli hataların düzeltilmesi de gerekmektedir. Bu gerekliliğin sonucu yargılamanın yenilenmesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Yargıtay da bozulan dosya ne zaman sonuçlanır?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında bu süre 473 gün olarak ortalama şekilde hesaplanmıştır. Dosyanın incelenip sonuçlanması davanın ve dosyanın niteliğine göre değişim göstermektedir. Ancak genel olarak Yargıtay'a giden bir dosya kesin olmamakla birlikte 18 ay gibi bir süreye kadar ulaşmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tulinbabaoglan.av.tr

Yargıtaydan bozulan dosya tekrar istinafa gider mi?

➡️ Açıklanan yasal düzenlemeye göre, bozma sonrası verilen İlk Derece Derece mahkemesi kararına karşı istinaf yoluna başvurulması mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sanalhukuk.org

Yargıtay kararı onarsa ne olur?

Yargıtayın onama kararı vermesiyle birlikte karar da kesinleşecektir. Karar verildiği an kesinleşmiş olacaktır. Onama kararındaki usul bu yöndedir, bozma kararının verilmesi halinde karar henüz kesinleşmemiş olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Bozmadan sonra serbestlik nedir?

Yerel mahkemenin, göreve ilişkin olanlar dışındaki bozma ilamına uyma ya da direnme kararlarından birisini verebilmesi mümkün olup öğretide buna “bozmadan sonraki serbestlik kuralı” adı verilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Sanık duruşmaya gelmezse ne olur?

Sanık mutlak suretle mahkemeye gidip ifade vermek zorundadır. Sanığın geçerli tebligat adresine mahkemece çağrı kağıdı gönderilmesine rağmen duruşmaya katılmayan sanık hakkında zorla getirilme kararı verilecektir. Zorla getirilme kararına da uymayan sanık hakkında bu sefer mahkeme yakalama kararına hükmeder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Temyizde bozulan dava ne olur?

Yargıtay'ın temyiz incelemesi sonunda kararı bozulan alt derece mahkemesi, bozma kararına uymak zorunda değildir. Bozma kararının aksine kararın doğru olduğu görüşünde ise, bozma kararına uymak yerine kendi kararında direnebilir. Direnme kararı veren mahkeme daha önce vermiş olduğu kararı değiştiremez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karayildizhukuk.com

Kaç defa istinaf edilir?

İstinaf, ilk derece mahkemeleri tarafından verilen kararların hem olay yönünden hem de hukuki yönden üst dereceli mahkeme tarafından denetlenmesidir. İstinaf kanun yoluna başvurulduğunda hukuk davası üst dereceli İstinaf Mahkemesi tarafından ikinci kere incelenerek yerel mahkemenin kararı denetlenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf mahkemesi kararı onarsa ne olur?

İstinaf başvurusunun dosya üzerinden esastan reddi halinde istinaf isteminde bulunan kişi, koşulları varsa ceza davası için Yargıtay'a temyiz başvurusu yapabilir. Ancak, istinaf mahkemesinin kararı temyiz edilemeyecek kararlardan ise, yerel mahkeme kararı Bölge Adliye Mahkemesinin kararı ile kesinleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Istinaf kararı bozar mı kaldırır mı?

İstinaf mahkemesi esastan inceleme sonucunda, ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu ret kararını kaldırarak davanın kabulüne ya da kısmen kabulüne; ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu kabul kararını kaldırarak davanın esastan reddine ya da kısmen reddine karar verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Yargıtayın bozma kararı ne anlama gelir?

Yargıtay, temyiz edilen hükmü, hükmü etkileyecek nitelikteki hukuka aykırılıklar nedeniyle bozar. Yargıtay' dan verilen bozma kararı üzerine davaya yeniden bakacak olan mahkeme, ilgililere bozmaya karşı diyeceklerini sorar. Yargıtay' dan verilen bozma kararına mahkemenin direnme hakkı vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: atif.sobiad.com

Yargıtay kararını kim bozar?

Yargıtay Ceza Dairelerinin onama veya bozma kararlarına karşı, Yargıtay Başsavcılığının itiraz yetkisi vardır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının itiraz yetkisi, Yargıtay Ceza Daireleri kararlarına karşı başvurulan olağanüstü bir kanun yolu olup bu yetki sadece Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısına aittir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Yargıtaydan gelen karara tekrar itiraz edilir mi?

Yargıtay'ın verdiği karara itiraz edilebilir mi? Hukuk Genel Kurulu ve Ceza Genel Kurulu kararları dışında Yargıtay Daire kararlarına itiraz edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yargitay.gov.tr

Yargıtay dava kaç yıl sürer?

Yargıtay incelemelerinin süresi 473 güne kadar çıkabilir. Yaklaşık olarak 1,5 yıllık bir süreye kabul eden inceleme aşaması Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılır. Arşiv aşamasında ortalama 1 yıl bekletilen dosya, sırası geldiğinde Yargıtay incelemesi için sevk edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuksitesi.com.tr

Temyize konu kararı bozma sebepleri nelerdir?

a) Hukukun veya taraflar arasındaki sözleşmenin yanlış uygulanmış olması. b) Dava şartlarına aykırılık bulunması. c) Taraflardan birinin davasını ispat için dayandığı delillerin kanuni bir sebep olmaksızın kabul edilmemesi. ç) Karara etki eden yargılama hatası veya eksiklikleri bulunması.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: app.e-uyar.com

Yargıtaydan sonra dosya nereye gider?

İlam onay işlemi yapılan dosya kapatılmak üzere posta bölümüne teslim edilir. Posta memuru dosyayı kapatır ve yerel mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına teslim eder. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı dosyayı yerel mahkemesine postalar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yargitay.gov.tr

Kesinleşen mahkeme kararı bozulur mu?

Bu yollar mevzuata ve usule uygun biçimde tamamlanmış olursa ancak bir mahkeme kararı "kesinleşmiş mahkeme kararı" haline gelebilecektir. Kesinleşmiş Mahkeme Kararı Nasıl Bozulur? Olağan yargı yolunda "kesinleşmiş mahkeme kararının" bozulması normal şartlar altında mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Bir dava en fazla kaç yıl sürer?

Avukatlara en sık sorulan soruların başında davanın ne kadar süreceği sorusu gelmektedir. Açtığınız davanın niteliği, taraf sayısı ve konusunu bilmeden bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir. Ülkemizde davalar ortalama 1-2 yıl sürmekte olup bu süre değişkenlik göstermektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oguzozdemir.av.tr

Bir dava en fazla kaç kez ertelenebilir?

Duruşma Kaç Kez Ertelenebilir? Ceza duruşmalarında kesin bir erteleme sayısı yoktur. Amaç her ne kadar hız olsa da bazı durumların ortaya çıkması nedeiyle hâkimin takdirine bağlı olarak duruşma ertelenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tulinbabaoglan.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT