"Odadaki nemin artması da astım ve kronik akciğer hastalarını etkiler. Çamaşırlar odada kurutulduğu zaman aşırı derecede nem gelişiyor. Nemin gelişmesiyle birlikte 'küf' denilen mantarlar ortaya çıkar. Bunların yaydığı sporlar ise, başta enfeksiyona ve akciğer hastalıklarına neden olur.
Çamaşırları kurutmak için evinizin içine astığınızda nemli çamaşırlardaki su molekülleri buharlaşır. Buharlaşmanın etkisine bağlı olarak bulunduğunuz ortam nemlenir. Nemli ve sıcak iç mekânlar, başta üst solunum yolu olmak üzere çeşitli hastalıklara davetiye çıkarıyor.
Ev tozu akarlarının vücut yapıları ve dışkılarının alerjen olduğunu dile getiren Sapan, "Dışkıları veya vücut yapılarının içinde bulunan alerjenler, burun veya ağızdan solunum yollarımıza bulaştığında burunda kaşıntı veya akıntı, akciğerde öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi bulgulara yol açabiliyor.
6) Çamaşır kurutulan oda diğer odalardan daha serin olur. Çünkü su buharlaşırken ortamdan ısı alır.
Çamaşır ipini veya kurutma askısını bir ısı kaynağının yakınında kurmayı deneyebilirsiniz. Giysilerinizi şömine, kalorifer, fırın gibi ısı kaynaklarının yarım veya bir metre kadar uzağına asmalısınız. Kıyafetlerinizi kurutmak için canlı hava akımı olan bir yere asarsanız daha çabuk kurumalarını sağlarsınız.
İlgili 34 soru bulundu
'AZ KULLANILAN ODADA KURUTULMALI'
Başay, "Kişi eğer çamaşırı evin içerisine asacaksa, yattığı odada bulunmaması gerekiyor. Çünkü küf duvarlara yapışıyor ve sağlığımıza zarar verdiği gibi zamanla eve de zarar veriyor. Duvarlarda renk değişimine ve kötü kokuya da neden olabiliyor.
Çamaşırları odanın içinde kurutmak akciğer hastalıklarına yol açabiliyor. Çamaşırlarınızı odanın içerisinde çamaşır telinde veya radyatörün üzerinde kurutuyorsanız bu alışkanlık maalesef ciddi akciğer hastalıklarına yol açıyor.
Çamaşır asılan odada uyumak: Çamaşırlar odada kurutulduğu zaman aşırı derecede nem gelişiyor. Nemin gelişmesiyle birlikte 'küf' denilen mantarlar ortaya çıkar. Bunların yaydığı sporlar ise, başta enfeksiyona ve akciğer hastalıklarına neden olur. Hastanın var olan akciğer hastalığını kötü anlamda etkiler.
Yani, çamaşır ile havanın sıcaklığı ve nemi arasındaki fark ne kadar büyük ise kuruma o kadar hızlı olur. Bu nedenle, sıcak havada soğuk suyla; soğuk havada ise sıcak suyla durulanmış çamaşır daha çabuk kuruyabilir.
Cevap: Çamaşırların kuruması olayında çamaşırlar ısı alarak kururlar.
- Çamaşırları erke saatte yıkamak, en mantıklısı. Hem hızlıca kurur, hemde ertesi güne kalmadan çamașırlarını ütüleyip, katlamıș bile olursun. Güneşli bir havada çamaşır astıysan, 3-4 saate kurur. Ama soğuk bir havada astıysan, 5-6 saate kuruyabilir.
Bunların yanında hava nemlendiricileri ile ortamı nemli tutmak, bol sıvı tüketmek ve buhar solumak boğazı nemli tutacağından yine öksürüğe iyi gelecektir. Uygulandığında öksürüğü keserek, öksürük şikayetini azaltan doğal yöntemler şunlardır: Nane, zencefil, karaağaç, kekik, zerdeçal veya hatmi gibi bitki çayları içmek.
Yıkanıp kurumayı bekleyen çamaşırlar için en uygun kurutma yerleri balkonlardır. Çamaşırlarınıza istediğiniz kadar parfümlü yumuşatıcılar ekleyin, dış mekanlarda kuruyan çamaşırların kokusunun yerini herhalde hiçbir şey tutamaz. Çamaşırları bol oksijenli bir dış mekanda kurutmak her zaman için en iyi yöntemdir.
Çünkü güneş ışığının olmadığı, dolayısıyla da sıcaklığın düştüğü gece saatlerinde çamaşırlar daha geç kurur. Eğer zaman programlaması olan bir çamaşır makineniz varsa, sabah işe gitmeden önce bitecek şekilde programlayıp işe giderken çamaşırları asarak zaman kazanabilirsiniz.
Islak çamaşırların bir süre sonra kuruması Yoğuşma olayına örnektir.
Evet, caiz olur.
Kapalı ve yağışlı havalar da etkili olsa güneşe sereceğiniz çamaşırların kuruduğunu göreceksiniz. Ayrıca çamaşırlarınızı hava durumunu kontrol ederek yıkarsanız güneşli bir günde çamaşır kurutma da yapabilirsiniz.
GÜNEŞ İLE ÇAMAŞIRLARI KURUTUN
Çamaşırlarınız en kolay ve en kısa sürede açık havada kurur. Bunun için evinizin balkonu en ideal yer olabilir. Açık havada, güneşin altında kısa sürede çamaşırlarınızı kurutabilirsiniz. Güneş sayesinde giysilerinizin rutubet kokmasını da engelleyebilirsiniz.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama 40 derece iken, ipek kumaşlar için bu durum 30 derecedir. Sentetik kumaşlarda ise ön yıkama da dahilse 50-60 derece yeterli olacaktır. Renkli kıyafetler kısa program ile yıkanıyorsa 30 derece yeterlidir.
Bir çamaşır odanız varsa çamaşır odasının içinde en ideal yer odanın köşesidir. Odanın köşesini tercih ederek duvar rafları ve diğer alanlara ulaşımınız daha kolay olacak, hareket alanınızı geniş tuttuğunuz gibi çamaşır makinenizi de korumuş olacaksınız.
Rüzgarlı havalarda çamaşır daha çabuk kurur. Çünkü rüzgar sayesinde gaz maddesi hareket ediyor ve hareket eden bu gaz maddesi sayesinde de çamaşırların suya basıncı artıyor. Böylece artan su basıncı sayesinde su, çamaşırları terk ediyor. Ve bu şekilde çamaşır daha çabuk kuruyor.
Çamaşır kurutucunun çok küçük bir odaya kurulması halinde yoğuşma meydana gelebilir. Odanın yeterince büyük olduğundan emin olun (kabaca 10-12 m2'den büyük). Çamaşır kurutucu nedeniyle küçük odalar hızla çok sıcak bir hal alacaktır ve havadaki nem de daha düşük sıcaklıktaki yüzeyler üzerinde yoğuşacaktır.
Nemli ortamda kalan çamaşırlar, ıslak kumaşın bakterileri çekmesi nedeniyle oldukça kötü kokar. Kötü kokuya çare olarak çamaşırlarınızı bekletmeden asmayı alışkanlık haline getirin.
Havasız ortamda artan nem miktarı da astım gibi hastalıkların gün yüzüne çıkmasına neden olur. Ayrıca çamaşırlardan yayılan deterjan kokusu da oksijenin kalitesine zarar verir” şeklinde konuştu.
Bir saç kurutma makinesi kullan.
İlk olarak ıslak giysiyi sık ve temiz, kuru bir zemine ser. Saç kurutma makinesini orta veya yüksek bir ayara getir; önemli olan sıcaklıktan çok hava akışıdır. Fön makinesini giysiye yakın tut ve hızlı üflenen sıcak havayla giysiyi parça parça kurula.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri