Çamaşır temizliğinde kullanabileceğiniz maddeler; çamaşır sodası, sabun, boraks, karbonat, sirke, esansiyel yağ, tuz ve sudur. Bu hammaddeler ile dilerseniz elde, dilerseniz makinede kullanabileceğiniz toz, likit, jel, tablet çamaşır yıkama deterjanları hazırlayabilirsiniz.
Deterjanların büyük bir bölümü petrolün çeşitli türevlerinden elde edilen ham maddeler ile üretilmektedir. Bu maddelerden en sık kullanılanı lab adı verilen bir türüdür. Kükürt ile karıştırılarak labsa adı verilen madde elde edilmektedir. Bu işlemler sülfonasyon adı verilen tesislerde gerçekleştirilmektedir.
Bileşenler. Çamaşır deterjanları, yapıcılar (yaklaşık% 50), yüzey aktif maddeler (% 15), ağartıcı (% 7), enzimler (% 2), toprak antiredepozisyon maddeleri, köpük düzenleyiciler, korozyon inhibitörleri, optik parlatıcılar, boya transfer inhibitörleri, kokular, boyalar, doldurucular ve Aids içerebilir.
En çok bilinen deterjan sodyum lauril hidrojen sülfattır. Lauril alkol ile sülfürik asitin tepkimeye girmesinde lauril hidrojen sülfat hidroksitle tepkimesinden deterjan oluşturur. Deterjanın yapısında bulunan benzen halkası mikroorganizmalar tarafından parçalanamaz.
Deterjan petrol ve petrol türevlerinden elde edilen ve sıvı, krem ya da toz olabilen temizlik malzemeleridir. Evde deterjan yapılması da mümkündür fakat genelde deterjanların tümü dışardan satın alınır. Deterjan petrolden ya da petrol türevlerinden yapılmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Toz deterjan üretiminde, temel deterjan maddesinden, köpük arttırıcı, yapıcı ve düzeltici kullanılarak bir hamur yapılır ve bu karışım bir kurutma kulesinde püskürtme yardımıyla kurutularak içi boş, toz kürecikler haline getirilir. Sıvı deterjanın üretimi ise toz deterjana oranla daha basittir.
Deterjan, kimyasal formülü: C₁₂H₂₅- OSO₃Na olarak sembolize edilen, petro-kimya ürünleri dediğimiz petrol ve türevlerinden yapılan genel temizlik işlerinde kullanılan, krem, toz veya sıvı halde piyasada kullanıma sürülen temizleme maddesidir.
Yüksek tonajlı sprey-kurutmalı deterjan, belirli formülasyondaki malzemelerin sürekli olarak karıştırılması ve sonrasında püskürtme atomizatörü ile kurutma kulelerinden püskürtülmesiyle kurutulması ile üretilir.
Çok klasik, eski tarz bir temizlik maddesi, bir sabun (Stearik Asitin sodyum tuzu). Sodyum stearat, zengin, kremsi köpüğü ve cilt üzerinde oldukça sert olmasıyla bilinir. Sodyum stearat, stearik asidin sodyum tuzudur. Bu beyaz katı en yaygın sabundur.
Deterjanlar; petrol türevlerin den elde edilen, temizleme arıtma özelliği bulunan toz, sıvı veya krem durumunda bulunan kimyasal madde, arıtıcı dır.
Omo, İngiltere ve Hollanda merkezli, dünyanın en büyük yiyecek, hijyen ve hızlı tüketim ürünleri üreticisi olarak bilinen Unilever şirketinin deterjan markalarından biridir. Türkiye'deki tüketicisiyle 1960'larda İzmir'de tanışan Omo, on yıl geçmeden deterjanla en çok özdeşleşen markalardan biri haline gelir.
Alo, Procter & Gamble şirketine ait deterjan markalarından biri. Elde yıkama ve çamaşır makinesi deterjanları mevcuttur. Türkiye'de "Alo" olarak tanınan markanın orijinal ismi Tide'dir. 1943 yılında savaş zamanı P&G bilim adamları inatçı kirleri çıkarmak için tasarlanmış bir deterjan geliştirdi.
Tursil 'Komple Çözüm' çamaşırlarınız için ihtiyacınız olan her şey: Türkiye'nin ilk deterjan markası olan Tursil, temizliğin ve ferahlığın simgesidir. 1936'dan beri Türkiye'de çamaşır deterjanı denince akla ilk gelen marka olan Tursil, yıllardır çamaşırlarınıza, güvendiğiniz temizliği ve beyazlığı sunuyor.
Deterjanlar,yağları emülsiyonlaştıran ve süspansiyon halindeki kirleri tutabilen kapiler aktif temizleyici maddelerdir. Sabun bitkisel , hayvansal yağların yada yağ asitlerinin alkalilerle (NaOH,KOH) reaksiyona girmesi sonucu üretilen temizlik malzemesidir.
Sabun da deterjan da birer sürfaktan (surface-active-ingredient), yani yüzey etkin maddedir. Bir ucu su tarafından çekilen, diğer ucuysa su tarafından itilip yağ tarafından çekilen molekülleri olduğu için, normalde birbirine karışmayan su ve yağın birlikte çalışabilmesini sağlarlar.
Çamaşır deterjanında bulunan en zararlı kimyasallardan biri “1,4-Dioksan”dır.
Sabun içeriği nedir? Sabun ham madde temelde yağ ve alkalidir. Yağ olarak zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, kakao yağı gibi bitkisel yağlar ya da kimyasal yöntemlerle çıkarılan başka yağlar kullanılabilir. Alkali olarak sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit kullanılabilir.
Bu tür sabunlar için ihtiyacınız olanlar: sodyum hidroksit, zeytinyağı, hindistan cevizi yağı ve su. Ayrıca, çeşitli kokular veya özler eklemek isterseniz lavanta yağı, nane yağı veya güller gibi farklı bitkisel yağlar da ekleyebilirsiniz. İkinci adımda, güvenliğinizi sağlamak için koruyucu ekipmanlar kullanmalısınız.
Türkler 11. yüzyıla kadar sabun yerine sulardaki soda, çöven, saparma, zabun otu, süt kökü, kaşık otu, acı ağaç, kılaya kavuğu, tavşankulağı, hint kestanesi gibi maddeleri ve külü kullanmıştır. Belgelere göre bugünkü sabunun ilk şekli Araplar tarafından ilk çağlarda yapıldı.
Sıvı deterjan yapmak için; 1 litre kaynar suda rendelenmiş sabun eritilir, boraks ve çamaşır sodası eklenip karıştırılır. Bu karışımın üzerine yaklaşık 3-4 litre daha su eklenerek kapaklı bir şişeye konulur. Yikama esnasinda makinenin deterjan gözüne deterjanla birlikte birkaç damla aromatik yağ eklenebilir.
Yüzey aktif özelliği nedeniyle temizleme işlerinde kullanılan, içinde yardımcı kimyasal maddeler de bulunduran karışımlara deterjan denilmektedir.
Çağlayan Kimya, Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde 40.000 m² kapalı, 20.000 m² açık alanda Toz Deterjan, Sıvı Deterjan ve Asit Grubu Deterjanlar ile Endüstriyel Temizlik Ürünleri üretmektedir.
Fritz Henkel 26 Eylül 1876'de iki ortağı ile birlikte Almanya'nın Aachen kentinde Henkel & Cie firmasını kurdu ve ilk ürünü olan silikat esaslı bir deterjanı pazarlamaya başladı. İzleyen yıllarda bu girişimci aile ve binlerce çalışanı, Henkel'i global bir şirkete dönüştürdü.
Örneğin asit yağmurları önemli bir çevre sorunudur. Tükettiğimiz besinlerin sindirilmesinde önemli rolü olan mide öz suyu asittir. Çamaşırları ve bulaşıkları yıkarken kullandığımız deterjanlar ise bazik özelliktedir.
Sabunun genel formülü CH3-(CH2)n-COONa, sodyum stearat (C17H35COO- Na+) gibi bir sabun nonpolar uç (yağ asitinin hidrokarbon zinciri) ve polar uç (iyonik karboksilat) içerir. “Benzer benzeri çözer” kuralından dolayı, sabun molekülünün nonpolar ucu (hidrofobik veya su sevmeyen kısım) yağlı kiri çözebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri