EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN.
Genel sistem yaklaşımı, kurumu beş temel öğeden oluşan bir sistem olarak kabul etmektedir. Bunlar; girdi, süreç, çıktı, geribildirim/dönüt ve çevredir.
Sistemin dört ana ögesi vardır: Sistemin yaşamasını sağlayan girdiler, Girdileri sistem içinde işleyen süreçler,alt sistemler, şlenen girdilerden elde edilen çıktılar, Sistemin girdi,işlem ve çıktı ögelerini kontrol etmeye yarayan dönütler.
Buna göre: Okulun girdileri: Öğrenciden istenilen davranışların gerçekleşmesi için gerekli olan her şeydir. İnsan (öğrenci, öğretmen vb.), bilgi (amaç, ilke, programlar vb), teknoloji (öğretim araç-gereçleri vb.), finansman. İşleme süreci: Öğrencilerin hedefler doğrultusunda biçimlendiği süreçtir.
Eğitim sürecinde üç temel özellikle vardır. Bunlar amaç, öğretme ve öğrenme etkinlikleri ile değerlendirmedir.
İlgili 39 soru bulundu
Eğitimin; toplumsal, bireysel, ekonomik ve siyasal olmak üzere 4 temel işlevi bulunur.
Bu açıklamaların ışığında eğitimin amacı birey açısından bakıldığında, “bireye kişilik kazandırmak”, “bireyde demokrasi bilincini oluşturmak ve geliştirmek” ve “bireyin yaşama ve topluma uyum yeteneğini geliştirmek” olarak özetlenebilir.
Eğitim türlerinden bahsetmek istediğimizde temel olarak eğitimi iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Bunlar formal ve informal eğitimdir. Formal eğitim, sistematik ve planlı bir şekilde gerçekleşirken informal eğitimin plansız ve daha doğaçlama bir şekilde karşımıza çıktığını söyleyebiliriz.
Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir. Amaç: Okullarda okuyan Türk vatandaşlarının sistemin ilkeleri doğrultusunda bir vatandaş olabilmesini sağlamaktır.
Açık ve Kapalı Sistemler: Açık sistem, madde enerji veya bilgi girdileri alır ve bu bilgilerden çıktı sağladığında açık sistem olur ve açık sistemler çevreye bağlıdır. Kapalı sistem sadece bilgi girdisi için açık olan, diğer bütün faaliyetlerinde çevreden bağımsız olan sistemdir.
Alış alt sistemleri: Okula öğrencileri, eğitim iş görenlerini, eğitim araç gereçlerini, eğitim ve yönetim teknolojisini alan birim ve bölümlerdir. Veriş alt sistemleri: Ürettiğini ve iletilerini üst ve dış sistemlere, topluma, halka, velilere sunan, satan, gönderen birim ve bölümlerdir.
Eğitimde sistem yaklaşımının kullanılması, eğitim teknolojisinin kullanılması demektir; çünkü eğitim teknolojisi eğitim sorunlarının giderilmesi ya da eğitimin daha etkili bir hale getirilmesi yolunda eğitimin bütün bileşenlerini gözden geçirerek bizzat sistem yaklaşımı uygulamaktır.
Türk Eğitim Sistemi'nin üst sistemleri olan Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Yükseköğretim Kurulu'nun ve Üniversitelerarası Kurul'un görevleri, ilgili yasalarda gösterilmiştir.
Sistem, amaca göre çok değişik şekilde tanımlanabilir. Ancak en geneli, birbirlerine bağlantılı ya da ilişkili unsurların oluşturduğu herşey sistem olarak bilinendir. Örneğin bir traktör bir sistemdir. Çok değişik parçaların bir araya gelmesinden oluşmuştur.
Kapalı sistemler dış çevreleri ile etkileşimde bulunmayan sistemler olarak vasıflanır; halbuki, açık sistemler dış çevreleriyle sürekli olarak etkileşirler. Bu bağlamda, demokratik sistem açık sistem olarak tanımlanır. Mamafih, okul sistemi ya da okul, dış çevresi ile sürekli dinamik ilişki içerisindedir.
12 Yıllık Zorunlu Eğitim Sistemi (4+4+4 eğitim sistemi) 2012-2013 döneminde Türkiye'de başlayan eğitim sistemidir.
Madde 18 - Türk milli eğitim sistemi, örgün eğitim ve yaygın eğitim olmak üzere, iki anabölümden kurulur. Örgün eğitim, okul öncesi eğitimi, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarını kapsar. Yaygın eğitim, örgün eğitim yanında veya dışında düzenlenen eğitim faaliyetlerinin tümünü kapsar.
Dünyanın en iyi eğitim sistemleri
Aşağıdaki listeye göre ABD dünyanın en iyi eğitim sistemine sahiptir. QS Dünya sıralamasına göre, Birleşik Krallık ikinci sırada yer alırken, onu Avustralya ve Kanada takip ediyor.
Eğitim ve öğretime ait süreçler “Planlama-Uygulama-Kontrol etme-Önlem alma (PUKÖ)” döngüsüne uygun olarak yönetilir.
Bunlar yetiştirme, öğrenim, öğretim, öğrenme gibi kavramlar olmaktadır.
Eğitim en genel anlamıyla bireysel ve toplumsal hayatı biçimlendiren, düzenleyen ve insanı kültürel hayata hazırlayan tüm sosyal süreçleri içerir (Gutek, 2014) Eğitimin bireysel, toplumsal, ekonomik ve siyasal işlevleri bulunmaktadır.
1. Her Türk çocuğuna iyi bir vatandaş olmak için gerekli temel bilgi, beceri, davranış ve alışkanlıkları kazandırmak; onu milli ahlâk anlayışına uygun olarak yetiştirmek; 2. Her Türk çocuğunu ilgi, istidat ve kabiliyetleri yönünden yetiştirerek hayata ve üst öğrenime hazırlamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri