Çamaşır makinesi, çamaşır yıkamak için kullanılan bir beyaz eşyadır. Bu terim çoğunlukla kuru temizleme veya ultrasonik temizleyiciler yerine su kullanan makineler için kullanılır. Kullanıcı, makinenin kullandığı suya sıvı veya toz hâlinde satılan çamaşır deterjanı ekler.
Fisher bu icadını 1908 yılında gerçekleştirerek dünyaya bildirmiştir. Makinenin çalışma şeklini özetleyecek olursak elektrik yardımı veya desteği ile döndürülen tambura bünyesinde barındırdığı çamaşırları su ile temaslı hale getirerek zehirler ve kirli olanlar temizlenir.
Çamaşır Makinesi Hangi Amaçla Kullanılır? Çamaşır makinesi kirlenen, lekelenen, uzun süre yıkanmayan kıyafetleri, eşyaları, ayakkabıları ve daha birçok ürünü yıkamak amacı ile kullanılmaktadır. İnsanların iş yüklerini azaltmak, zaman kaybını önlemek, pratiklik ve esneklik kazandırmaktadır.
İyi bir çamaşır makinesi; hayatınızı kolaylaştırmasının yanı sıra tertemiz çamaşırların da sırrı. Hem tasarruf etmenizi sağlayan hem de zaman kazandıran çamaşır makineleri, sunduğu farklı programlarla da çamaşırlarınızın en doğru şekilde yıkanmasını sağlıyor.
Bu tür makinalar, oteller, hastaneler, yıkama tesisleri, restoranlar gibi yoğun çamaşır yıkama ihtiyacı olan işletmelerde kullanılır. Tolkar 20 kg çamaşır makinesi, tek seferde 20 kg'a kadar çamaşır yıkama kapasitesine sahiptir.
İlgili 39 soru bulundu
Elektrik motoruyla dönen bir metal tambura sahip olan ve kirli çamaşırların makinenin üzerine bulunan bir kapaktan doldurulduğu bu çamaşır makinesinin patentini 1910 senesinde alan Alva John Fisher; bugün çamaşır makinesinin mucidi olarak kabul edilmektedir.
Alva John Fisher (1862-1947), Amerikalı mühendis ve mucittir. 1906 yılında dünyanın ilk elektrik ile çalışan çamaşır makinesini yapmıştır. Bu çamaşır makinesinde kirli çamaşırlar yatay olarak yerleştirilmiş metal bir tamburun içine konuluyordu.
Binlerce yıl boyunca insanlar hayvan postundan kıyafetler giydiler ve onları yıkama ihtiyacı duymadılar.Dokumacılığın gelişmesi ile kumaş giyecekler yıkanmaya başlandı.Temizlik maddesi olarak sabun otu gibi bitkiler ve ocak külü kullanıldı.
İlkel veya gelişmiş herhangi bir alet olmaksızın, el, kol ve kas gücüne dayalı çamaşır yıkama dönemleri ne mutlu ki gerilerde kaldı. Göl kenarında odun külüyle yıkanan, bakır leğenlerde çitilenen veya tahta tokmaklarla dövülen çamaşır hikâyeleri, günümüzde kulağa gerçekten hikâye gibi geliyor.
1) Şehir Elektriği : Evimizde kullandığımız televizyon , buzdolabı , çamaşır makinesi , fırın , ampul gibi birçok araç , şehir elektriği ile çalışır. Şehir elektriği ; su , kömür , petrol , doğal gaz , rüzgâr ve Güneş gibi kaynaklardan faydalanılarak enerji santrallerde üretilir.
Hızlı yıkama programları
Birçok çamaşır makinesi hızlı yıkama programlarına sahip. Bu programlar sayesinde çamaşırlarınızı 15-30 dakika gibi kısa bir sürede yıkamak mümkün. Öte yandan bir hatırlatma yapmakta fayda var: Hızlı yıkama programları popüler bir seçenek olsa da kapsamlı bir temizlik vadetmiyor.
Devir Sayısı ve Su Tüketimi
Makinenin enerji sarfiyatı dışındaki farklı değerleri de tercihlerde belirleyici oluyor. Buna göre bir çamaşır makinesi kaç devir olmalı, diyorsan en az 1000 devir modeller öne çıkıyor. Sıkma performansı çok çok önemliyse 1400 devir çamaşır makineleri de ideal olabilir.
Bir gün öncesinde odun külü kazanda iyice kaynatılır, ardından o su ateşten indirilir ve dinlenmeye bırakılırdı. Küller tamamıyla dibe çöker, su berraklaşırdı. İşe girişileceği vakit ocakta kaynamış olan su ile soğuk küllü su, uygun miktarlarda bir leğene aktarılır; bu su ve sabunla çamaşırlar yıkanırdı.
Otomobillerin mucidi olarak Karl Benz gösteriliyor. Bunun nedeni Benz'in benzinle çalışan, içten yanmalı bir motora ev sahipliği yapan aracı ilk kez kullanınan kişi olması.1886 yılında patenti alınan araç çağımızdaki modeller gibi çalıştığı için ilk otomobil olarak kabul ediliyor.
Daha sonra ABD'li Josephine Cochran 1886 yılında ilk başarılı bulaşık makinesini icat etti. Bu makineyi icat etmesinin sebebi hem bulaşık yıkamaktan insanları kurtarmak hem pahalı porselen tabaklarını hizmetçisinden korumaktı.
Türkiye'de ilk otomatik çamaşır makinesi 1974 yılında üretilmiştir.
İlk Çamaşır Makineleri Marangozlara Yaptırılırdı
yardımıyla hareket ettirilirdi. Dişli, kazanın tümünü sağa sola döndürerek çamaşırların temizlenmesini sağlardı. Bu makinelerle çamaşır yıkamak, elle çitilemekten daha kolay olsa da yorucuydu.
Makinenin içine kapasitesinden fazla çamaşır koyulduğunda çamaşırlar zarar görebilir. Seçtiğiniz yıkama programının gerektirdiği miktarda çamaşır koyun. Ön kapağın lastiğine de çamaşır sıkışmadığına emin olun. Çamaşırlarınızı çok uzun süredir kullanıyorsanız dokularında yıpranmalar olacağından hassaslaşacaktır.
1908'de Alva John Fisher tarafından icat edildi. Makinenin içine yatay olarak yerleştirilmiş metal tambura kirli çamaşırlar konuluyordu. Tambur, elektrik yardımıyla döndürülüyor ve hareket sırasında çamaşırlar sürekli suyla temas ederek temizlenmiş oluyordu.
Josephine Cochrane ( d. 8 Mart, 1839, Ashtabula County, Ohio – ö. 3 Ağustos, 1913) 1886'da Shelbyville, Illinois'ta ilk pratik bulaşık makinesini yapmıştır ve bulaşık makinesinin patenti 1886'de Joel Houghton tarafından kendisine verilmiştir.
1800'lü yılların başında Fransız M. Pochon, kol gücü ile çalıştırılan bir çamaşır kurutma makinesi icat etti. Elektrikli kurutma makinesinin icadı ise, 20. yüzyılın başlarına dayanmaktadır. Endüstriyel modelist Brooks Stevens, 1840'larda ilk elektrikli ve pencereli kurutma makinesini üretti.
1882'de Amerikalı Henry Seely elektrikli ütüyü icat etti.
Antonio Santi Giuseppe Meucci (13 Nisan 1808-18 Ekim 1889), İtalyan mucit. 1854'te teletrofono adını verdiği sesi önce elektrik dalgalarına, daha sonra aletin diğer ucunda sese çeviren aleti icat etmiştir. Bu, telefonun ilk örneği olarak kabul edilir.
Dünyanın ilk elektrik ile çalışan çamaşır makinesini yapmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri