Böylece kıyafetler daha az hasar görecektir. Makineye 30 derecede atılan yünlü kıyafetler 30 dakikada yıkanabilir. Bu tür kıyafetler yıkanırken, makinede yünlüler programı tercih edilebilir. Bunun yanı sıra soğuk suda 15-30 dakikalık yıkama da yapılabilir.
Kışın habercisi: Yünlüler
Bu program adından da anlaşılacağı üzere makinede yıkanabilen yünlü çamaşırlar için oluşturulmuştur. Çamaşırların makinesi, bu programda çekmeyi önlemek için çok yüksek sıcaklıklara çıkmaktan kaçınır. Ayrıca kıyafetleri bir süre yıkama suyunun içinde bekletir.
Çamaşır makinenizde Hızlı 60 dk 60 derece, Süper Hızlı 12 dk. 30 derece gibi programlar gözünüze çarpıyordur.
Merhaba, Ortalama 45-50 dakika arası bir zamanda çamaşırlarınız temiz bir şekilde çıkacaktır.
Yün elyafları birkaç katmandan oluşuyor. Çok iyi ısı tutuyor ve bu nedenle de sıcak kazaklar veya yumuşak kış giysileri için kullanılıyor. Yünlü malzeme türleri kaşmir, Angora, Merino, kuzu yünü veya Moher'dir. En yaygını koyun yünüdür ve yılda bir-iki kere koyunlar kırpılırken elde edilir.
İlgili 30 soru bulundu
Makineye 30 derecede atılan yünlü kıyafetler 30 dakikada yıkanabilir. Bu tür kıyafetler yıkanırken, makinede yünlüler programı tercih edilebilir. Bunun yanı sıra soğuk suda 15-30 dakikalık yıkama da yapılabilir.
Yünlü/narin çamaşırlarınızı yıkamak için bu programı kullanın. Çamaşırınızın etiketine uygun sıcaklığı seçin. Çamaşırlarınız, zarar görmemeleri için çok narin hareketlerle yıkanır. Sıcak hava ile hijyenik yıkama (program süresi 58 dk.)
Çamaşır ya da bulaşık makinalarının “eko” programlarını kullananlar bilirler, bu programlar en az 3-4 saat sürmektedir. 3-4 saat yıkama yapmasına rağmen bu programlar nasıl ekolojik diye düşünüyor olabilir hatta ekolojik olmadığını düşünüp hızlı programları tercih ediyor olabilirsiniz.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama 40 derece iken, ipek kumaşlar için bu durum 30 derecedir. Sentetik kumaşlarda ise ön yıkama da dahilse 50-60 derece yeterli olacaktır. Renkli kıyafetler kısa program ile yıkanıyorsa 30 derece yeterlidir.
Pamuklu programlar daha yüksek sıcaklıklarda yıkama yaparken, sentetikler 40 derece civarında yıkanıyor. Bu da sentetik malzemelerin daha hassas olmalarından kaynaklanıyor. Sentetik programda çamaşırların daha az zarar görmesi için sıkma işlemi de daha düşük seviyede tutuluyor.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
İç çamaşırını doğru şekilde yıkamak için etiketteki talimatlara göre hareket edilmelidir. Hassas yapıdaki kumaşlardan üretilen iç çamaşırları “hassas” programda, günlük kullanıma uygun olan iç çamaşırları ise “iç giyim” programında yıkanmalıdır.
Çamaşır makinenizde yün programı yoksa, 'sadece elde yıkama' yünleri için soğuk yıkama programı kullanmanızı ve her zaman yünlerinizi ters çevirerek yıkamanızı öneririz. Ağır deterjanlar, enzimler içeren 'Bio' deterjanlar veya çamaşır suyu içeren deterjanlar kullanmaktan kaçının.
Yıkama sırasında yünlü giysiler içi uygun olan yumuşatıcılardan kullanabilirsiniz. Makinede yıkama sırasında hassas çamaşırlar için olan 30 derece programını seçmelisiniz. Yünlü giysiler sıcak suda çekerler. Bu sebeple yıkamadan önce 1 saat soğuk suda bekletmenizde fayda var.
Çamaşır makinesi yorgan kaç derecede yıkanır sorusunun yanıtını arıyorsanız, 30 derece iyi bir seçenek olur. Pamuk veya yün yorgan çeşitleri düşük sıcaklıkta yıkanmalıdır. Bu sayede iç kısmında bulunan malzemeler topaklanmadan temizlenebilir.
Beyaz çamaşırlar hangi programda yıkanır sorusunun cevabını da özellikle yeni bir makine almış kişiler merak eder. Bu noktada sentetik, yünlü veya pamuklu programı tercih edebilir, makinenizi gönül rahatlığı ile çalıştırıp yıkama işlemine başlayabilirsiniz.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Beyaz pamuklu iç çamaşırlarını kaynama sıcaklığında yıkayabilirsiniz ama o zaman bile 40- 60°C genellikle yeterli. Viskon veya dantelden yapılmış daha hassas kumaşlar pek dayanıklı değil: bunlar için, çamaşır devrini 40°C'ye ayarlayıp uygun yumuşak bir deterjanla yıkayınız.
Çoğu kişi az sayıda çamaşır için bile makinesini çalıştırmaktadır. Çamaşır yıkarken en önemli tasarruf yöntemlerinden biri de makinenizi kısa programda çalıştırmaktadır. Uzun programlar hem makinenizin ömrünü kısaltmakta hem de gereğinden fazla elektrik harcamaktadır.
Eko, diğer programlara göre biraz daha uzun sürse de daha az enerji tüketerek çalışır. 50 °C yıkama sıcaklığına sahip olan eko programı, 3 saat 25 dakika sürer.
"Eknomik programda su sıcaklık derecesi daha düşük olduğu için daha az enerji yakar fakat aynı oranda temizlik sağlaması için süre uzar." Bu cümleyi söylemek yerine cevabı 5 dakikaya yayabildiğiniz için tebrikler. 127 kere falan "ekonomik program" denildi videoda bunun için de ayrıca tebrikler.
Yünlü kazaklar çamaşır makinesinde 30 derece ve hassas/narin yıkama programıyla yıkanmalıdır. Aksi takdirde yünlü kazaklar çekebilir. Triko kazaklar çamaşır makinesinde 30 derecede ve hassas programıyla yıkanmalıdır.
Sentetik, pamuklu, ipek, kaşmir ve yünlü çamaşır gruplarını genellikle bir arada yıkamaya özen göstermelisiniz.
Ancak renklilerin nasıl yıkanması, hangi programda yıkanması gerektiğine dair bilgileri genel olarak şöyle sıralayabiliriz; Renkli çamaşırlar öncelikle cepleri kontrol edilip makineye öyle koyulmalıdır. Yünlü ve ipek kumaşlar için makinenin hassas ya da narin programları seçilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri