Pamuklu iç çamaşırlar makinede kolayca yıkanabilir. Ancak iç çamaşırların hijyenik bir şekilde temizlenmesi için yüksek derecede yıkanmaları gerekir. 90° bunun için yeterli ve ideal olan derecedir. Çamaşır makinesinin olmadığı dönemlerde, beyaz pamuklu iç çamaşırları kaynatılarak temizlenmiştir.
İç çamaşırını doğru şekilde yıkamak için etiketteki talimatlara göre hareket edilmelidir. Hassas yapıdaki kumaşlardan üretilen iç çamaşırları “hassas” programda, günlük kullanıma uygun olan iç çamaşırları ise “iç giyim” programında yıkanmalıdır.
İç çamaşırı hangi programda yıkanır karar veremiyorsanız, günlük kullanım için olan iç çamaşırlarınızı iç giyim programında; dantelli, hassas kumaşlardan üretilen çamaşırları ve sütyenleri ise hassas programda yıkamalısınız.
Külot ve slip gibi çamaşırlar, kumaşa bağlı olarak pamuklu veya sentetik programlarında yıkanmaya uygundur. Ürünlerin kumaşına uygun olan iç çamaşırı leke çıkarıcılar sayesinde istenen programda yeterli hijyen ve temizlik elde edilebilir.
Pamuklu beyaz çamaşırlar en az 50 en fazla 70 derecede, pamuklu programda yıkanmalıdır. Beyaz iç çamaşırları ise yine en az 50 derece olmak üzere 90 dereceye kadar yüksek ısılarda yıkanabilir. Yünlü ve ipek kumaşlar beyaz dahi olsa yüksek ısıda yıkanmamalıdır, çünkü küçülüp çekebilirler.
İlgili 35 soru bulundu
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Beyazlar kaç devirde yıkanır sorusu ise birçok kişinin aklına takılır. Bembeyaz ve hijyenik çamaşırlara sahip olmak istiyorsanız giysilerinizi 600 devirde yıkayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ise kullandığınız deterjan olarak nitelendirilebilir.
Çamaşırlarınızı sirkeli suda yaklaşık yarım saat bekletin. Bir yemek kaşığı oksijenli su ile bir yemek kaşığı tuzu ve yarım bardak karbonatı karıştırın. Sirkeli suda beklemiş çamaşırların üzerindeki lekelere bu karışımı uygulayın. Ardından çamaşır makinesinde yıkayın.
Sık kullanılan: Pamuklular
Bu mod hassas olmayan pamuk ve keten gibi kumaşlardan üretilmiş çamaşırların yıkanması için kullanılmaktadır. Pamuklu yıkama programında yüksek sıcaklıklara çıkabilen çamaşır makinesi, çamaşırlarınızı kapsamlı bir şekilde temizleyecektir.
Diğer Çamaşırlardan Ayrı Yıkayın
Havluların diğer çamaşırlarla birlikte yıkanması yanlıştır. Havluların daha kolay sertleşmesine sebep olur. Havlularınızı biriktirerek, diğer çamaşırlardan ayrı yıkamayı tercih etmelisiniz.
Pamuklu kumaşlar tercih edilmelidir. Çünkü iç çamaşırları genital bölgeye temas eder. Vücudumuzdaki bu hassas bölgenin kuru kalması ve hava alması oluşabilecek enfeksiyon riskini önlemeye yardımcı olur. Pamuk kumaş gevşek dokumaya sahiptir.
Beyaz iç çamaşırınızdaki lekeleri çıkarmak için çamaşırlarınızı sirkeli suda yaklaşık yarım saat bekletin. Bir yemek kaşığı oksijenli su ile bir yemek kaşığı tuzu ve yarım bardak karbonatı karıştırın. Sirkeli suda beklemiş çamaşırların üzerindeki lekelere bu karışımı uygulayın.
Çoraplar çamaşır makinesinde nasıl yıkanır sorusunun yanıtı kimi zaman değişkenlik gösterebilir. Nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda sizlere bazı bilgiler aktaracağız. Böylelikle satın aldığınız çorapları çok daha uzun süre problemsiz bir şekilde kullanabilirsiniz. Su Sıcaklığı 40 – 60 Derece Arasında Olmalı!
Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır. Bu programda yıkayabilmek için bu giysilerin arasından sentetik olanlar seçilmelidir. Polyester, asetat, akrilik, viskoz, vinil ve lateks gibi kumaşlara sahip çamaşırlar da sentetik grubundadır.
İç çamaşırları genelde hassas kumaşlardan yapıldığı için Hassas veya Elde Yıkama programları tercih edilebilir.
Pamuklu Eko
Normal kirli, dayanıklı pamuklu ve keten çamaşırlarınızı yıkamak için kullanın. Bu program, diğer tüm yıkama programlarına göre daha uzun sürede yıkamasına rağmen yüksek enerji ve su tasarrufu sağlar.
Günlük giyilmiş, zorlu lekeler barındırmayan az kirli çamaşırlarınızı Pamuklu Hızlı programıyla yıkamanızı tavsiye ederken, daha kirli çamaşırlarınızı Pamuklular, Ön Yıkamalı Pamuklu programlarla yıkayabilirsiniz. Sentetik kumaşlar, pamuk, keten gibi doğal liflerden ziyade insan yapımı kumaşlardır.
Kısa program ve düşük sıcaklıkta yıkama: Dikkatli olun!
Düşük sıcaklıkta ve kısa programda tekrarlanan yıkama, çamaşır makineniz için risk oluşturur, çünkü: Makinenizde biriken kir kalıntıları kötü koku kaynağıdır ve makinenizi kirletir.
Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir. Sentetik kumaşlar konusunda ise eğer ön yıkama da bulunuyorsa, 50 veya 60 derece ayarlanmalıdır.
Durulama esnasında beyaz sabunla son bir kez yıkayabilirsiniz. Aslında gerçek anlamda kirli olmayan çamaşırlar direkt olarak sıcağa yakın ılık su ve beyaz sabun ile yıkayabilirsiniz.
Renginin daha beyaz olmasını istediğiniz çamaşırınızı sıcak suyun içine atın ve suya yarım limonun suyunu sıkarak ekleyin. Bu şekilde bir saat bekleyen iç çamaşırı rengi açılacaktır. Makinenin içine yarım bardak sirke ekleyerek de benzer sonuçları alabilirsiniz.
İdrar lekelerini temizlemek için sıcak su kullanılması süreci hızlandıracaktır. Deterjan ve sıcak su ile idrar lekesi olan bölge rahatlıkla temizlenebilir. Bir bez yardımı ile deterjanlı suyu o bölgeye silme hareketleri ile uygularsak lekenin çıkması sağlanabilir.
İpekli bir kumaş olmadığı sürece beyazları 50 veya 60 derecede yıkamak mümkün. Aynı zamanda sentetik, pamuklu ya da yünlü programlardan birini seçmek suretiyle beyazlar rahatlıkla yıkanabilir.
Eğer sütyenin etiketinde veya talimatlarında makinede yıkamaya uygun olduğu belirtiliyorsa, hassas programda, soğuk su ve hafif bir deterjan kullanarak makinede yıkayabilirsiniz. Ancak, elde yıkama genellikle daha güvenli bir seçenek olarak kabul edilir ve sütyenin ömrünü uzatabilir.
Uygun hijyen ve sağlık için iç çamaşırlarınızı günde en az bir kez değiştirmelisiniz. İç çamaşırı değiştirmek için en iyi zaman sabah uyandıktan sonradır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri