Fakat bir kısım firmalar ürettikleri kabanların çamaşır makinesinde temizlenmesini de uygun görmüşlerdir. Bu kapsamda üretilen kabanların 30 derecede yıkanması tavsiye edilir. Daha yüksek sıcaklıklarda yıkama işleminin yapılması, kabanın kumaş yapısını bozabilir.
Kabanını makinede yıkamak isteyenlerin maksimum 30 derece sıcaklıkta su tercih etmesi gerekir.
Makinenizi narin, yünlü veya elde yıkama programına getirin. Su sıcaklığı ılık olmalıdır. Kaşe kumaşlar oldukça hassas kumaşlardır. Bu nedenle makinede kaşe kaban yıkama konusunda özellikle yıkama suyunun sıcaklığına çok dikkat etmek gerekiyor. 30 dereceden fazla sıcaklıklar kaşe kabanın bozulmasına neden olabilir.
Takılmaların önlenmesi amacıyla mont önceden büyük bir yıkama torbasına yerleştirilir. Makineye uygun deterjan konur ve makine çalıştırılır. Yıkama işlemi bitince mont makineden çıkarılır ve bir kurutma rafı ya da havlu üzerinde hava yardımı ile kurutulur.
Çamaşır makinesinin hassas yıkama programında ya da elde yıkama programında kolaylıkla temizlenebilmektedir. Suyun sıcaklığı montun deforme olmaması için oldukça önemlidir. Bu nedenle 30 derecede yıkanması önerilmektedir. Montun bakımı ve uzun ömürlü olması açısından sık sık mont yıkamamakta fayda vardır.
İlgili 17 soru bulundu
Fakat bir kısım firmalar ürettikleri kabanların çamaşır makinesinde temizlenmesini de uygun görmüşlerdir. Bu kapsamda üretilen kabanların 30 derecede yıkanması tavsiye edilir. Daha yüksek sıcaklıklarda yıkama işleminin yapılması, kabanın kumaş yapısını bozabilir.
Sentetik çamaşırlara örnek olarak bluzlar, gömlekler, naylon çoraplar, spor giyim ürünleri, montlar, yağmurluklar gösterilebilir. Sentetik ürünlerinizi “Sentetikler” programında yıkayabilirsiniz.
Şişme montunuzu deterjanlı su içerisinde 20 dakika kadar beklettikten sonra montunuzu çıkartın ve su altında hiçbir deterjan kalıntısı kalmayana dek iyice durulayın. Yıkama işleminden sonra montunuzu uygun adımlarla kurutarak yeniden kabarmasını sağlayabilirsiniz.
Montunuzu 30°C'de yumuşak bir döngüde makinede yıkayabilirsiniz. Varsa, 'ekstra durulama' seçeneğini seçmeniz de tavsiyeler arasında bulunur. Tüye özel bir sabun veya deterjan kullanmanız gerekir. Çamaşır yıkama programları arasında döndürme döngüsü varsa bu işlemi atlayın.
Çamaşır makinenizin deterjan bölmesine hassas kumaşlar için üretilen özel deterjanlardan yeterli miktarda ekleyin. Yumuşatıcı gibi ek kimyasalları kullanmaktan kaçının, bu tür maddeler şişme montunuzun yapısını bozabilir.
Kaşe kabanları çok sık yıkamak kullanım ömürlerini kısaltır. Bu nedenle, kaşe kabanların elde ya da çamaşır makinesinde nadiren yıkanması tavsiye edilir. Yıkama sayısını azaltmak istiyorsanız, kaşe kabanlarınızı iyi durumda tutmak ve bir tüy toplayıcı kullanmak çok önemlidir.
Doğru ısı da genel olarak otuz derece olarak bilinmektedir. Kaşe kabanların yıkanması sırasında doğru deterjan kullanımı da bir hayli önemlidir. Kaşe kabanın hassas kumaşlar için kullanılmış olan deterjanlarla yıkanması gerekmektedir.
Yapmanız gereken ilk şey, kabanınızı düz bir zemine sermek olacaktır. Düz zemin üzerine serilen kabanınızı jiletinizi kullanarak tıraşlayabilirsiniz. Bunun için de jileti eğik biçimde tutmanız, tüylenen kısma yavaş yavaş, sürtme işlemiyle uygulama yapmanız gerekmektedir.
6. Polyester
Nasıl yıkanır? : Sentetikler programında yıkayabilirsiniz.
Normal deterjanlarda buluna çamaşır suyu esansı, yünlü giysilerinize zarar verebilir. Yıkama sırasında yünlü giysiler içi uygun olan yumuşatıcılardan kullanabilirsiniz. Makinede yıkama sırasında hassas çamaşırlar için olan 30 derece programını seçmelisiniz. Yünlü giysiler sıcak suda çekerler.
Şişme montun narin yapısı gözetilerek 30 derecede ve hassas çamaşırlar için uygun olan bir programda yıkanması uygun olacaktır. Bazı çamaşır makinelerinde bulunan kuş tüyü için özel programlara alternatif olarak çamaşır makinenizin yünlü yıkama programını tercih edebilirsiniz.
Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır. Bu programda yıkayabilmek için bu giysilerin arasından sentetik olanlar seçilmelidir. Polyester, asetat, akrilik, viskoz, vinil ve lateks gibi kumaşlara sahip çamaşırlar da sentetik grubundadır.
Makineye atmadan önce şişme montun fermuar kısmını kapatmanız ve ters çevirmeniz gerekir. Yani giydiğiniz zaman dış yüzeyi, makineye atıldığında iç kısımda kalmalıdır. Bu işlem sonrasında makinenin kısa programla ayarlanması ve minimum derece olan 30° ısıda yıkanması gereklidir.
En iyi kuruluğu elde etmek için yün programını kullanın. Çamaşır makinenizin şimdi bir yün programı varsa - orta sıcaklıkta uzun bir program seçin ve hafif, kabarık ve harika kokulu olmasını sağlayınız. 3.Kurutma makineneizde kurutma topları kullanın,çamaşırlarınız % 100 kuru olana kadar bekleyiniz.
Yıkamış olduğumuz montumuzu kuruturken de eğer kurutma makinemiz varsa kurutma makinemizin içine birkaç tenis topu atarak sönmüş olan montumuzun tekrar kabarmasını sağlayabiliriz. Diğer bir yöntemimiz ise kurutma makinemiz yoksa montumuzu gidip asmak yerine bir havlunun üzerine sermeliyiz.
Kurutma makineniz varsa en düşük sıcaklığa ayarlayın ve montla birlikte içine birkaç tenis topu atın. Tenis topları, kuruma esnasında montunuzun yeniden kabarmasına yardımcı olacaktır. Kurutma makineniz yoksa çamaşır ipine asmak yerine montunuzu bir havlunun üzerine serin ve kurumaya bırakın.
Etikette farklı bir öneri yoksa, şişme montlar genellikle soğuk suda yıkanır. Hassas ve su geçirmez malzemelerin korunması için 30 derecede yıkama uygundur.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Pamuklu programlar daha yüksek sıcaklıklarda yıkama yaparken, sentetikler 40 derece civarında yıkanıyor. Bu da sentetik malzemelerin daha hassas olmalarından kaynaklanıyor. Sentetik programda çamaşırların daha az zarar görmesi için sıkma işlemi de daha düşük seviyede tutuluyor.
Çamaşır ve bulaşık makinaları en kayda değer enerji oranını suyu ısıtmak için kullanmakta. Kullanılan enerjinin ortalama yüzde 70'i suyu ısıtmaya harcanmaktadır. Eko programlarda ise suyu 60 derece yerine 40 dereceye çıkarırsınız. Yani suyu ısıtmak için harcanan enerjiden kısarsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri