İnce yapıda ve yıkamaya uygun olan ürünleri bozmadan da olduğu gibi elde büyük çamaşır makinelerinde yıkayabilirsiniz.
Yün yorganlar için en iyi sonuç kuru temizlemede alınır ancak evde yıkamak istenirse ürün 40˚C sıcaklıkta, narin programda yıkanabilir. Ya da makinanızın yünlü ayarında da yıkanabilir. Yıkama sonrasında ise ürün mutlaka 60˚C'nin altında bir sıcaklıkta kurutma makinesinde iyice kurutulmalıdır. Ürünler ütülenmemelidir.
Kazan kapasitesinin yarısı kadar ağırlığa sahip yünü bir ölçek çamaşır deterjanı ile makinede kolayca yıkayabilirsiniz. Yün yıkama deterjanını ekledikten sonra makineyi yün programında düşük sıcaklıkta çalıştırmalısınız. Makinede yıkanan yünleri banyoda iyice süzüldükten sonra balkona serip kurutabilirsiniz.
Yük yıkama özelliği yoksa hassas veya narin yıkama modunda yün yorganlarınızı yıkayabilirsiniz.
8 kg ve üstü makina alırsanız sorun çıkmadan yıkarsınız yorganlarınıda 7 kg makinada yorgan yıkamak zor çünkü. Arçelik 64lt, Bosch 63lt. Çift kişilik büyük yorganları biraz sıkıştırmanız gerekecektir. Büyük çift kişilik yorganları yıkamak için minimum 65lt hacim gerekir.
İlgili 30 soru bulundu
Makinenizi yün ya da hassas programa aldıktan sonra, 30 dereceye getirmeyi unutmamalısınız. Devir hızını da ayarladıktan sonra sıvı deterjan ve yumuşatıcı ekleyerek makinenizi çalıştırabilirsiniz. Makinenizi 1000 ya da 1200 devir hızında çalıştırdığınızda kurutma sürenizi de kısaltmış olursunuz.
Arçelik 10 kg'lık çamaşır makinesi!! Yorgan bile yıkayabiliyor..
Çoğu kişi tarafından çamaşır makinelerinde artık yün yıkanabilmektedir. Çamaşır makinesinde yün şu şekilde yıkanır; Yorgan ya da yastıkların ipleri kesilerek açılır. İçlerinden yünler çıkarılır ve temiz bir yerde havalandırılır.
Temizleme işleminde dikkat etmeniz gereken nokta, yün yorganın yüksek sıcaklıkta yıkanmaması gerektiğidir. Yün yorganları yıkarken, topaklanmanın önüne geçebilmek için düşük sıcaklık tercih edilmelidir. Yorganlar hangi programda yıkanır sorusuna cevap olarak, narin ve hassas yıkama iyi bir seçenektir.
Eğer yünler uzun süre yıkanmazsa, kötü kokulara ve rahatsızlığa neden olacaktır. Yün yıkama işlemlerinin belirli zamanlarda kişilerce özenli olarak yapılması gerekiyor. Gündelik hayatta kullanılan yorgan ve yastıkların içerisinde yünler bulunuyor. Yünler insanların daha rahat edebilmesi için kullanılıyor.
Yün yorganların temizliğinde hem toz hem de sıvı deterjanlar tercih ediliyor olsa da maksimum temizlik için sıvı deterjanları kullanmanızın daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Yünün su ile temas ettikten sonra sertleşen bir malzeme olması, yün yorgan temizliğinde yumuşatıcı kullanımını da zorunlu kılmaktadır.
YÜN YIKAMADAN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER
Çıkarmak daha doğru bir tercih olacaktır. Yıkama işleminde ilk dikkat etmeniz gereken yünün yüksek sıcaklıkta topak hale geleceğidir. İsterseniz elde yıkayın isterseniz makine da bu topaklanma kaçınılmaz olacaktır. O nedenle ılık suda yıkamaya özen göstermelisiniz.
İnce bir yün yorgan 4-6 günde tamamen kuruyacaktır. Ancak kalın bir yorganın kuruması çok daha zor olabilir. Eğer yorganınızın dolgusu fazla ise, yünleri yorganın içinden çıkararak ve geniş bir alana yayarak kurutabilirsiniz.
Yorganların doğal dokusunu bozmamak için ağartıcı, leke çıkarıcı, çamaşır suyu gibi ürünlerin kullanılmaması gerekir. Doğal içerikli elde yıkama deterjanları, beyaz sabun gibi temizleyiciler ile yorganınızı yıkayabilirsiniz. Bunun yanında evde yapabileceğiniz doğal deterjanlar ile de yorganlarınızı yıkayabilirsiniz.
Deterjan veya sabunun doğrudan yünlü yorgana uygulanmaması gerekmektedir. Maddeler suda seyreltilerek yıkama işlemine geçilir. Altı veya sekiz saat ürünün şampuan ve tozla zenginleştirilmiş suda beklemesi gerekir. Elle yıkanması durumunda yüzeye yorgan serilir.
Program yoksa çamaşır makinesinde yıkanacak olan yorgan elyaf ise 30 - 40 derecelik programlarda yıkayabilirsiniz. Sıkmasını da 500 - 600 devire ayarlamanız yeterli olacaktır. Eğer kuş tüyü yorgan ya da pamuk yorgan kullanıyorsanız makinenin en hassas programında yıkamalısınız.
Yün yıkarken soda kullanıyorlar. Soda kimyasal madde olduğu için yünü sertleştirir ve ömrünü kısaltır. Yünü sadece kaya tuzu dediğimiz tuz ile yıkarlarsa eğer daha ömrü uzun olur ve daha yumuşak ve temiz olur' dedi.
Bu durumda öncelikli olarak banyo küveti soğuk su ile doldurulur. Yorgan bu suyun içinde 2 saat boyunca bekletilir. Ardından yünlüler için marketlerde satılan deterjandan 1,5 su bardağı kadar küvetin içine dökülür. Yıkama yaparken yorgan deterjanlı suyun içinde çevrilerek yıkanır.
Yün, ipek ya da kuş tüyü gibi hassas lifleri yıkamak için içgüdü gereklidir. Yünlü deterjanlarının aktif içerik kombinasyonları, liflerin yumuşacık kalmasını sağlıyor. Perwoll Yünlüler ve Narinler hem sıvı hem de toz deterjan olarak buluyor. Seçim sizin.
Yün yıkama makinalarının en çok talep edilen modelleri DRM YY 5 tipidir. Bu makina ise 304 kalite krom saçtan mamul 5 değişik ölçülerdeki 5 adet yıkama havuzu ile 5 adet sıkma silindirlerinden oluşan 1500 mm eninde, 43 mt uzunluğunda ve saate 600 kg ile 1000 kg arası yün yıkama kapasitesine sahir bir makinadır.
Keçeleşme, Yünlerde keçeleşme önemli niteliklerden biridir. Bitkisel liflerde, sentetik liflerde örülmeyen bu özellik yün ve diğer hayvansal liflerde görülür. Keçeleşme tamamen fiziksel bir olay olup liflerin üst örtü hücrelerinin birbirleriyle grift bir şekilde birleşmesi sonucu olur.
8 Kg Çamaşır Makinesinde Çift Kişilik Yorgan Yıkanır mı? Maalesef, çift kişilik bir yorganı 8 kg kapasiteye sahip bir makinede yıkamak doğru bir karar olmaz. Makinenizin maksimum yük kapasitesi ve yorganın boyutu / ağırlığı birbirine denk gelmeyeceği için kuvvetle muhtemelen makineniz arızalanacaktır.
9 Kiloluk Çamaşır Makinesinde Çift Kişilik Yorgan Yıkanır mı? Evet, 9 kiloluk çamaşır makinesi çift kişilik yorganları yıkayabilir.
Arçelik - Yorgan ve battaniyelerinizi yıkamak için kuru temizlemecilere ihtiyacınız yok! 12 kg kapasiteli Arçelik çamaşır makineleriyle kolayca yıkayabilirsiniz. http://bit.ly/arcelik12143cmkcamasir | Facebook.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri