Yeni medya sanatının bir alt yaratı alanı olan etkileşimli sanat, izleyici, sanatçı, sanat eseri ve eserin temelinde kullanılan teknolojik bileşenlerin tümü veya birden fazlasının etkileşimli olduğu yeni bir form inşa eder. Yeni/lenen mesajların, yaratı yoluyla yorumlanması ve artırılmasıdır.
Dijital sanat nedir? Sanat eserlerinin dijital teknolojiler kullanılarak yaratıldığı ya da sunulduğu sanat türüne dijital sanat diyoruz. Bir animasyon filmi, fotoğraf, illüstrasyon, müzik, video veya dijital tablo… Hepsi birer dijital sanat ürünü olabilir.
Etkileşimli dijital enstalasyonlar, sanat, teknoloji ve tasarımın kesişiminde yer alan, içinde yaşadığımız dünyanın iletişim beklentilerine uygun olarak deneyimi odağına alan yeni medya nesneleridir.
Dijital sanat veya sayısal sanat, genel anlamda üretilişinde bilgisayarın rol aldığı, fiziksel olmayan nesnelerin üretilmesiyle gerçekleşen sanat biçimine denir. Bu süreçte bilgisayar geleneksel anlamda bir yardımcı araçtan, vazgeçilmez bir ortak yaratıcı konumuna kadar uzanan tayfın herhangi bir yerinde bulunabillir.
Yeni medya sanatı; dijital sanat, bilgisayar grafikleri, yeni medya teknolojileri, bilgisayar animasyonları, sanal sanat, İnternet sanatı, interaktif sanat, video oyunları, robotbilimi ve bioteknolojik sanat yöntemlerini kullanarak yapılan sanat eserlerini kapsayan bir sanat türüdür.
İlgili 28 soru bulundu
Sanat Dalları ve Özellikleri – Sanatın 7 Dalını Tanıyoruz!
Sanat dalları, herkesin bildiği gibi mimari, heykel, resim, edebiyat, müzik, tiyatro ve sinema olmak üzere yedi tanedir.
NFT (Non-Fungible Token) Nedir? NFT, kısaca takas edilemeyen tokenlar anlamına gelir. Küçük gibi gözüken ancak büyük fark yaratan bu özellik NFT'nin temel prensibidir. Kripto paralar gibi takas edilemeyen NFT, dijital sanat gelişiminde büyük rol oynayan teknolojilerden biridir.
Sanat ve teknolojinin birleşimi olan dijital sanat, sanatçının eserlerini üretmek için teknolojik cihazları kullandığı tüm sanat dallarını kapsar. Sanatçı, geleneksel yöntemlerde kullandığı malzemeler yerine bilgisayar programlarından yararlanarak hayal gücünü ve yaratıcılığını gözler önüne serer.
Bilgisayar sanatı, yazılım sanatı, sanal sanat, interaktif sanat, net sanatı ve video sanatı gibi pek çok türevi vardır. Bunlara 1980'lerin sonunda ilkin dijital sanatlar denilmiştir; ardından 2000'lerin başında bilgisayarın bu sanatların üretimindeki rolünden dolayı bilgisayar sanatları ifadesi tercih edilmiştir.
Etkileşimli sanat, izleyiciyi sanatın amacına ulaşmasını sağlayacak şekilde dahil eden bir sanat biçimidir.
telematik sanat terimi, internet ve cep telefonu ya da mail gibi diğer dijital iletişim birimlerini daha etkileşimli bir sanat formu oluşturmak için kullanan sanatı, tanımlamak için türetilmiştir.
Enstalasyon, geleneksel ve alışılmışın aksine, çevreden bağımsız bir sanat nesnesi içermeyip belirli bir mekan için yaratılan, mekanın niteliklerini kullanıp irdeleyen ve izleyici katılımının temel gereklilik olduğu bir sanat türüdür.
Biyo-sanatın; bilim, teknoloji ve sanatın birlikteliğinden doğan, canlı doku, bakteri ve organizmaların yaşam süreçleri ile çalışılan bir sanat uygulaması olduğunu söyleyebiliriz.
1956'da Ankara'da Doğdu. İlk, Orta ve Lise Öğrenimini Ankara'da Tamamladı. 1970'de Fotoğraf Sanatı İe İlgilenmeye Başladı. 1984 Yılında Digital Art Üzerine Çalışmaya Başladı. Çeşitli Kurumlarda Fotoğraf Dersleri de Veren Hamdi Teli, Digital Art Çalışmalarını 1991'den Bu Yana Ankara'da Sürdürmektedir.
Dijital sanatın türleri oldukça çeşitlidir. Bunlar arasında dijital resim, dijital illüstrasyon, dijital heykel, dijital animasyon, sanal gerçeklik (VR) sanatı, artırılmış gerçeklik (AR) sanatı ve interaktif medya sanatı gibi örnekler yer alabilir.
Dijital Sanat'ın öncü sanatçıları olarak Ben Laposky, Herbert W. Franke, Whitney Sr, Charles Csuri, Michael Noll, Frieder Nake, Edward Zayek, Kennety Knawlton gibi isimler sayılabilir (Sağlamtimur, 2010: 219).
Dijital sanat kavramı, geniş bir alanı kapsar. Grafik düzenlemelerinden fotoğraf, heykel, resim gibi geleneksel sanat formlarının yeniden üretilip kopya- lanmasına; mühendislik inşasından yapay zekâ uygulaması içeren projelere kadar pek çok uygulama, dijital sanat başlığı altında incelenebilir.
NFT'nin açılımı "Non-Fungible Token"dir ve Türkçe'de "Değiştirilemez Jeton" anlamına gelir. "Fungible" terimi genellikle birbirine eş değer ve değiştirilebilir varlıkları tanımlamak için kullanılırken, "Non-Fungible" terimi tam tersine, benzersiz ve değiştirilemez varlıkları ifade eder.
Non-fungible token (NFT), dijital bir varlığın benzersiz olduğunu ve bu nedenle birbirinin yerine kullanılamayacağını onaylar. Bu sistem blok zincir yapısında dijital bir defterde depolanan bir veri birimidir.
Yedinci sanat, güzel sanatların geleneksel altı dalına (resim ve heykel, mimari, dans, tiyatro, edebiyat ve müzik) sonradan eklenen "sinema sanatı" nı anlatan deyim.
Tarih boyunca neyin sanat olarak adlandırılacağına dair fikirler sürekli değişmiş, bu geniş anlama zaman içinde değişik kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yaratılmıştır. Bu tanımlardan en yaygın kabul göreni sanatın edebiyat, resim, müzik, tiyatro, sinema, mimari ve heykel alt türlerinden oluştuğu görüşüdür.
Bu dallar resim ve heykel, müzik, tiyatro, dans, edebiyat, mimari ve sinemadır. İlk altı sanattan farklı olarak sinema diğer tüm sanat dallarını bünyesinde barındıran karma bir sanat dalı olarak karşımıza çıkacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri