Çamaşır suyu beyaz giysileri lekelemekten ziyade sarı bir kalıntı bırakabilir. Bu sarı lekeyi çıkarmak biraz beyaz sirke ile oldukça basittir. Kumaşı birkaç dakika durulayın. Sarı lekelerin üzerine düz beyaz sirke koyun.
Beyaz çamaşırları yıkarken dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise çamaşır suyu kullanımından mümkün olduğu kadar kaçınmak. Çünkü çamaşır suyu beyaz çamaşırları zaman içinde sarartır.
Beyaz çamaşırların daha da beyaz olması için siz de çamaşır suyu, karbonat ve elma sirkesinden faydalanabilirsiniz.
Ne yazık ki çamaşır suyu lekesi kalıcıdır. Çamaşır suyu bir kumaşla temas ettiğinde leke, kumaştan rengin veya boyanın çıkmasına neden olur. Çamaşır suyu lekelerini çıkarmak söz konusu olduğunda, uygulamanız gereken yaklaşım, lekeyi çıkarmak yerine kaybolan rengi geri kazandırmaktır.
Az miktarda suyun içerisine karbonat ekleyin ve diş macunu kıvamına getirin. Çamaşır suyu lekesinin olduğu bölgeye, bu karışımı sürün ve kuruyana kadar bekletin. 15 dakika bekledikten sonra, temiz bir fırça yardımıyla lekeli bölgeyi çitileyin. Metil alkol de, çamaşır suyu lekesini çıkarmak için kullanılır.
İlgili 17 soru bulundu
1- İnatçıysa! Çamaşır deterjanı, limon, tuz ve su, ana malzemelerimiz. 2 litre suyu kaynatın. 3 limonun suyunu sıkın. Kaynayan suya 1 çay kaşığı tuz ilave edin. Limon suyu ve çamaşır deterjanını da ekleyin ve kıyafetinizi yaklaşık 40 dakika bu karışımda bekletin ve sonra yıkayın.
Beyaz çamaşırların kabusu inatçı lekeleri çıkarmak için doğal yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Limon suyu ve karbonatı, oksijen bazlı bir çamaşır suyu ile karıştırarak beyaz çamaşırların üzerine uygulayabilirsiniz. Çamaşırları bu karışımla 15 - 20 dakika kadar bekletmeniz yeterlidir.
İnatçı ve zorlu lekelerden ilk yıkamada Domestos Leke Çıkarıcı ile kolayca kurtulabilirsiniz. Domestos Beyazlar ve Açık Renkliler İçin Hijyenik Leke Çıkarıcı'yı çamaşır makinesinde, zorlu lekeler için doğrudan üzerine uygulayarak, elde yıkamada veya ev tekstili ürünlerinizde sulandırarak kullanabilirsiniz.
Çamaşır suyuyla çalışırken daima lastik eldiven tak ve çamaşır suyunu gözlerine yaklaştırmamaya dikkat et. ¼ su bardağı (60 ml) çamaşır suyunu 4 litre suyla birlikte lavabonun ya da küvetin içine dök. Giysilerini de koy ve 5-10 dakika ıslanmasını bekle.
Çamaşır suyu, çok güçlü bir oksitleyici şeklinde davranan hipoklorik asit içerir. Bu asit, lekelerdeki boyar maddeleri oksitleyerek onları renksiz hale getirir.
Beyaz çamaşırları beyazlatmak için bir ölçek damıtılmış sirke ve altı ölçek ılık su karışımı hazırlayın. Çözeltiyi bir leğen, kova, küvet veya çamaşır makinesi tamburunun içine dökerek çamaşırları burada bekletin. Giysileri bir gece boyunca bu suyun içinde bekletin.
Çamaşır suyu hangi göze konur diye merak edenler için şunu söyleyebilirim; perdelerden tişörtlere, el bezlerinden pek çok kumaş malzemeyi çamaşır suyu ile temizleyebilmek için çamaşır suyunu çamaşır makinesinin içine, deterjan gözüne koymamız gerekiyor.
*Beyaz çamaşırları yıkadıktan sonra en iyi kurutma yöntemi açık havada ve güneş ışığını dik alan bir alanda asarak kurutmaktır. Kurutma makinesi tercih ederseniz aynı beyazlığı almanız zor olacaktır. Güneş ışığının altında ve açık havada özgürce kuruyan beyaz çamaşırlarınız daha parlak ve beyaz olacaktır.
Beyaz kıyafetinizi içerisine koyun ve 5 saat boyunca arada bir karıştırmak sureti ile bekletmelisiniz. Sonrasında ise beyaz kalıp sabun ya da bulaşık deterjanı ile birlikte elde yıkamanız sonucunda büyük bir oranda renginin ağardığını göreceksiniz.
Beyazların yıkanma derecesi, kumaş türüne göre değişiklik gösterse de ideal sıcaklık 60 derece olarak kabul edilir.
ÇAMAŞIR SUYU İLE BEYAZLARI YIKAMA
Ancak çamaşırların kısa sürede yıpranmasına yol açtığı gibi, sağlık açısından da zararlıdır. Eğer çamaşır suyu kullanacaksanız, sıvı olanlar yerine tabletleri tercih edin. Ayrıca, mutlaka uzun programları kullanın ki, çamaşır suyu çamaşırlarınızdan tamamen arınsın.
Bunun yerine çamaşır makinenizin deterjan dağıtıcısına 3/4 fincan sıvı çamaşır deterjanı eklemelisiniz. İnatçı lekeler için beyazları yaklaşık beş ila on dakika boyunca her 3 litre soğuk su için 1/4 fincan normal çamaşır suyu içinde bekletebilirsiniz. Ancak asla renkli giysiler için kullanmamalısınız.
Bir galon kaynar suya bir bardak kabartma tozu karıştırın, ardından ocaktan alın ve kirli beyaz çamaşırları ekleyin. En az bir saat veya gece boyunca ıslanmalarını bekleyin. Sodyum bikarbonat, onları donuk bırakan pamuklu giysiler üzerindeki toprağı kesmeye yardımcı olacaktır. Her zamanki gibi yıkayın.
Domestos Beyazlar ve Açık Renkliler İçin Hijyenik Leke Çıkarıcı'yı çamaşır makinesinde, zorlu lekeler için doğrudan üzerine uygulayarak, elde yıkamada veya ev tekstili ürünlerinizde sulandırarak kullanabilirsiniz.
Temizlik yaparken çamaşır suyu kullanılan yeri hemen yıkamak: Uygulanan yüzeyde çamaşır suyunun en az 10 dakika etki etmesini beklemek gerekmektedir. Çamaşır suyu tüketirken evi havalandırmamak: Virüslerin ölmesi için çamaşır suyu 10 dakika bekletilmelidir.
Beyazları yıkarken standart miktarda deterjan ve yumuşatıcı kullanmalısınız. Beyaz kıyafetleriniz farklı kumaş türlerine sahiptir. Bu nedenle kumaş türüne ve üzerinde bulunan yıkama talimatlarına dikkat etmek önemlidir. Örneğin; pamuk kumaşlarla ipek veya kaşmir ürünler aynı anda ve şekilde yıkanmamalıdır.
Beyaz çamaşırların ilk günkü beyazlığında kalmasını sağlıyor
Tek yapmanız gereken onları yıkarken son kurulama devrinden hemen önce 1,5 su bardağı beyaz sirke kullanmak. Diğer bir yöntem ise sıcak suya bir su bardağı beyaz sirke eklemek ve beyaz çamaşırları bir gün boyunca suyun içinde bekletmek.
Beyaz kıyafetler (atlet, iç çamaşırı vb.) genellikle 60-90 derece arasında yıkanır. Bu sıcaklık, beyaz kıyafetlerin daha temiz ve daha beyaz görünmesini sağlar.
“Beyazlar kaç derecede yıkanırsa kirleri en iyi şekilde çıkarır?” diye merak ediyorsanız kirler fazlaca gösteren bu çamaşırları 60 derecede yıkamanız gerektiğini bilmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri