Eğer beyaz kıyafetten çamaşır suyu lekesi nasıl çıkar diye merak ediyorsanız bunu için sirke kullanabilirsiniz. Suyla karıştırdığınız sirkeyi lekenin üzerine dökerek hafifçe elinizle yedirin. Sonrasında soğuk suyla yıkayabilirsiniz. Bir diğer yöntemse her derde deva olan karbonat.
Aseton kimyasal bir ürün olduğu için çamaşır suyunu çıkarır. Bunun için bir pamuk ya da beze aseton dökmek gerekir. Sonrasında bunu çamaşır suyu lekesinin olduğu yere koymak ve bir süre bekledikten sonra yumuşak hareketler ile silmek gerekir.
Az miktarda suyun içerisine karbonat ekleyin ve diş macunu kıvamına getirin. Çamaşır suyu lekesinin olduğu bölgeye, bu karışımı sürün ve kuruyana kadar bekletin. 15 dakika bekledikten sonra, temiz bir fırça yardımıyla lekeli bölgeyi çitileyin. Metil alkol de, çamaşır suyu lekesini çıkarmak için kullanılır.
Eve Sinen Çamaşır Suyu Kokusu Nasıl Çıkar? İçlerine karanfil, lavanta veya sabun koyduğunuz keseleri evin belirli bölgelerine yerleştirin. Lavanta yağı, nane yağı, çay ağacı yağı, okaliptüs yağı gibi kokulu yağlardan herhangi birini pamuklara damlatın ve bu pamukları evin belirli noktalarına yerleştirin.
Kolonya Çamaşır Suyu Lekesini Çıkarır mı? Kolonyaların içeriğinde genellikle etil alkol bulunur. Etil alkol ise çamaşır suyunu çıkarma noktasında etkili değildir. Ancak içeriğinde etil alkol yerine daha ucuz olduğu için metil alkol bulunuyorsa çamaşır suyu lekesini giderme noktasında işe yarayabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Pamuk yardımıyla metil alkolü alın ve çamaşır lekesi olan bölgeye pamuğu sürün. Tüm lekeli yüzeye metil alkol sürdükten sonra 1 gece beklemesini sağlayın. Verilen süre geçtiğinde, kıyafetinizi düşük derecede yıkayın. Bu yöntem sayesinde en sevdiğiniz kıyafetlerinizi çamaşır suyu lekesinden kurtarmış olacaksınız.
Sirke içerisinde bulunan asit, bölgede bulunan çamaşır suyunu yok edecektir. Çamaşır suyu lekesi konusunda oldukça etkili bir ürün olan beyaz sirke, kumaş üzerinde herhangi bir etkiye neden olmaz. Ancak bu durum beyaz sirke için geçerlidir.
Bu yağlara lavanta, karanfil, nane, çay ağacı yağı, limon, okaliptüs, kekik yağı örnek verilebilir. Ayrıca, bu yağları bir şişeye koyarak kendi oda spreyinizi yapabilir veya bambu çubuklar yardımıyla bu yağların kokusunun yayılmasını sağlayabilirsiniz.
Temizlik yaparken çamaşır suyu kullanılan yeri hemen yıkamak: Uygulanan yüzeyde çamaşır suyunun en az 10 dakika etki etmesini beklemek gerekmektedir. Çamaşır suyu tüketirken evi havalandırmamak: Virüslerin ölmesi için çamaşır suyu 10 dakika bekletilmelidir.
Temizlik amacıyla çamaşır suyu ve tuz ruhunun karıştırılması solunum zehirlenmeleri arasında yer alır. Gözde yanma, nefes almada güçlük, ishal ya da göğüste ağrı belirtileriyle görülür. Bu durumda ortam hızlı şekilde havalandırılmalı ve bu zehre maruz kalan kişi kusturulmamalıdır.
Koyu Renk Giysilerdeki Çamaşır Suyu Lekeleri İçin İzopropil Alkol Kullanın. En sevdiğiniz gömleğinize veya kot pantolonunuza çamaşır suyu bulaştığında, yıkayarak geçmediyse, nötralize etme yöntemini uygulayın. Ardından daha küçük lekeli alanlar için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Sirke İyi Bir Çözüm
Tek yapmanız gereken az miktarda lekeli bölgeye damlatmak. Genelde 3 – 4 damla yeterli olmaktadır. Sonra da yumuşak bir bebek bezi kullanarak durulayın. Bu kadar basit.
Çamaşır suyunun (sulandırılmış olsa da) doğrudan cilt teması ya da ağızdan alımı kimyasal yanıklara yol açmaktadır. İyi havalandırılmamış ortamlarda çamaşır suyunun solunması alerjik bulguları artırabilir, astımı tetikleyebilir, tekrarlayan bronşite sebep olabilir.
Bu aşamada leke çıkarıcı tercih edebilmeniz de mümkün. Elde diş macunu lekesi temizliğinde lekelenen alanın çitilenmemesi gerektiği de önemli detaylar arasında yer almakta. 1 bardak su içerisine 1 çay kaşığı sıvı yapıda çamaşır yıkama ürünlerinin eklenmesiyle elde edilen karışımla lekeli yüzey siliniyor.
Aseton ve çamaşır suyu
Özellikle aseton ile karıştırıldığında, solumak ve temas etmek oldukça büyük problemlere sebep olabilir. Asetonla karıştırmaktan bahsettiğimizde, kimyasal kloroform ürettiği bilinen en eski organik reaksiyonlardan birinden bahsediyoruz ve bu da sizi dakikalar içinde bayıltabilir.
Oje çıkarıcı aseton iyi bir çözücü olduğu için boya ve mürekkep gibi maddelerin silinme aşamasında da kullanılabilir. Bu amaçla kullanılacağı zamanlarda da yine pamuk, bez, peçete gibi bir üründen destek alınabilir.
Çamaşır suyundan zehirlenme gibi hem kimyasal zehirlenmeye hem de solunum yoluyla zehirlenmeye sebep olabilecek durumlarda ise zararlı maddeye maruz kaldıktan hemen sonra (yaklaşık olarak 30-60 dakika gibi kısa bir sürede) belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
Çamaşır suyu içerisindeki Sodyum Hipoklorit yani klor, sıcak suyla temasta uçacağı ve etkisini kaybedeceği için sulandırmada sıcak su kullanılmamalıdır. Çamaşır suyu, mutlaka soğuk su ile karıştırılarak kullanılmalıdır.
Çamaşır suyu ile tuz ruhunun birlikte kullanımı buna en iyi örnektir. Göz yanması, cilt kaşıntısı, kızarıklık, bulantı, kusma, solunum sıkıntısı, baş dönmesi, ishal ve göğüs ağrısı en sık görülen belirtiler arasındadır.
Peki, çamaşır suyu kokusu nasıl gider? İşte ellerdeki çamaşır suyuna üç öneri... Çamaşır suyu kokusundan kurtulmak için avucunuza biraz karbonat dökün, krem gibi yedirin. Birkaç dakika bekletin ve ellerinizi yıkayın.
Çünkü çamaşır suyundaki sodyum hipoklorit ve tuz ruhundaki hidroklorik asit birleşince klor gazı ortaya çıkıyor. İki maddenin karışması; nefes darlığı, astım benzeri hışıltılı solunum, gözlerde yanma bulgularıyla ortaya çıkan solunumsal zehirlenmeye yol açıyor.
Eğer bulunduğunuz ortam iyi havalanıyorsa temizlik malzemeleri ve çamaşır suyu kullanmanın bebeğiniz üzerinde olumsuz bir etkisi olmaz.
Bir kap içerisine koyduğunuz az miktarda metil alkolü kullanmanız yeterli olacaktır. Lekeli kıyafetinizi yere serin ve metil alkole batırdığınız pamuğu lekenin üzerine sürün. Bu şekilde bir gece beklettikten sonra çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Yıkarken düşük sıcaklıkları tercih etmeniz gerektiğini de unutmayın.
Örneğin sirke, limon suyu, kabartma tozu, tuz, karbonat, gliserin gibi ürünler kıyafetlerdeki lekelerin çıkarılmasında kullanılabilir. Sirke, özellikle suda eriyen lekeleri çıkarmada çok etkilidir. Limon suyu ise lekenin türüne göre farklı şekillerde kullanılabilir.
Elinize aldığınız bir miktar pamuğu, kabın içindeki alkole batırın. Alkollü pamuğu çamaşır suyu bulaşmış olan bölgeye sürün. Herhangi bir işlem yapmadan 24 saat bekleyin. Söz konusu sürenin geçmesini müteakip çamaşır suyu lekelerinin kıyafet ya da halıdan arındığını görebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri