Çamaşır suyu, içerdiği kimyasallar sebebiyle göz dokusuna zarar verebilir. Göz doktoru, hasarı değerlendirerek uygun tedavi yöntemini belirleyecektir. Etkilenen göz bölgesinde kalıcı hasar oluşmuşsa, ileri tedavi yöntemleri uygulanabilir. Hızlı müdahale, gözdeki kalıcı hasarı önleme şansını artırır.
Enfeksiyonlara açık bir ortam oluştuğu için koruyucu antibiyotikli damla gerekir Batma hissini azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için suni göz yaşı damlaları gerekebilir Göz bebeğini büyüten (sikloplejin veya tropikamid gibi.. ) damlalar gerekebilir. Gözü bandajla kapamak veya kontakt lens uygulaması gerekebilir.
Kimyasal yanıklı hasta ile karşılaşıldığında yapılması gereken ilk iş gözün derhal serum fizyolojik veya içilebilecek nitelikte temiz su ile yıkanmasıdır. Eğer koşullar buna uygun değil ise hastanın başı yan olarak musluğun altına gelecek şekilde yatırılarak gözü su ile yıkanır.
Kalıcı körlüğe kadar gidebilen kritik birkaç dakikada yapılması gerekenleri Dünyagöz Hastanesi 'nden Prof.Dr. Kazım Devranoğlu, şöyle özetliyor; “Yüzünüzü yukarı doğru çevirin. Gözünüzü bol su ile yıkarken, göz kapaklarınızı elinizle tutarak kaldırıp, su ile yıkayın. Sakın bezle silmeyin.
Göze damladığı anda hastanın gözünde hemen acil bir şekilde bol miktarda su veya steril salin solüsyonu ile gözün irrigasyonu yapılmalıdır ve ardından hasta acilen bir göz hastalıkları uzmanına yönlendirilmelidir9.
İlgili 19 soru bulundu
Gözde kimyasal bir travma olduğu anda göz bol su ile yıkanmalıdır. Bunu yapabilecek kimse yoksa 10-15 dakika göz açık bir şekilde musluk suyuna tutularak yıkanmalıdır. Erken dönemde böyle bir müdahale ileride olabilecek pek çok ciddi kalıcı hasarı önleyebilir.
Yanık durumunda uygulanabilecek en hızlı tedavi yöntemi yanık olan bölgeye soğuk su uygulamaktır. Soğuk suyla birlikte aloe vera jeli, bal, antibiyotik merhemler ve yanık kremi de yanıklara iyi gelen yöntemlerdendir.
Sulu katman gözyaşı film tabakasının ortasıdır. Gözyaşı olarak gördüğümüz şeyin çoğunluğunu oluşturur. Bu katman gözü temizler, göze ait olmayan parçacıkları yıkayıp çıkarır. Bu katman göz kapaklarındaki lakrimal bezlerden gelir.
Acilen laktatlı ringer ile ringer laktat bulunamazsa serum fizyolojik ya da çeşme suyu ile en az 20 dakika yıkanır. Yıkama hasta yatarken göze sürekli serum damlatma ile de yapılabilir. Her bir göz için en az 1 Litre sıvı kullanılır.
Çay Pansumanını Nasıl Yapalım? Göze çay pansumanı yapmak için yeşil çay poşetlerini poşet-çay hazırlar gibi sıcak suda yaklaşık 3-4 dk bekletiniz. Daha sonra çıkarıp hafifçe sıkarak emdiği fazla suyu dışarı akıtınız. Ilıyıncaya kadar bekletiniz ya da buzdolabında 5-10 dk kadar ılıması için bırakınız.
Kimyasallarla oluşabilen yanıklar göze ait en ciddi yaralanmalar arasındadır. Gözde oluşan hasar az ve geçici olabilir (örneğin sabun köpüğü, saç spreyleri, v.s.) veya şiddetli ve körlüğe kadar gidebilen etkiler oluşturabilir (alkali ve asit yanıkları). Alkali yanıklar asit yanıklardan daha tehlikelidir.
Gözlerinizi kapatarak veya loş bir ortamda dinlenerek iyileşme sürecini destekleyebilirsiniz. Soğuk kompresler uygulamak: Gözlerin üzerine temiz bir bez veya soğuk kompres uygulayarak şişlik ve rahatsızlık hissini azaltabilirsiniz. Göz damlaları kullanmak: Göz doktorunuzun önerdiği göz damlalarını kullanabilirsiniz.
Gözlerinizi en az günde iki kez gül suyuyla durulayın. Ayrıca gözünüzde kalıcı bir rahatlama için gül suyu bir göz damlası olarak da kullanabilirsiniz. 3 damla gül suyunu iltihaplı göze bırakın. Su ve tuzun karıştırılması kolaydır ve göz ağrısını ve göz kaşıntısını hafifletmek için yararlı bir tedavi yöntemidir.
- Çamaşır suyu sadece yüzey dezenfeksiyonu amacıyla kullanılmalıdır. Çamaşır suyunun (sulandırılmış olsa da) doğrudan cilt teması ya da ağızdan alımı kimyasal yanıklara yol açmaktadır.
Ciddi göz hasarı/tahrişi : Gözleri tahriş eder.
Hastanın bir gözü sağlamsa o gözden kök hücre bulabiliyoruz , bu durumda başarı şansımız yüzde 95 ' lere çıkıyor . İki gözde de hasar varsa o zaman kardeşleri ya da anne babayı tercih ediyoruz . Başarı şansı yüzde 60 düzeyinde oluyor .
Tuzlu su gözdeki mikropları kırmaz
Bilinenin aksine tuzlu deniz suyunun gözleri yakması mikropları öldürdüğü anlamına gelmemektedir. Tuzun kimyasal reaksiyonu gözde doğal yanmaya sebep olur. Kızarıklık meydana gelir ancak bunun enfeksiyon gibi bir zararı olmamaktadır.
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Göze akü patlaması, göze çamaşır suyu kaçması, göze asit kaçması durumlarına ilk müdahale ve tedavisinden bahsedilecektir. Öncelikle göz bol su ile yıkanmalıdır. Aşağıdaki fotoğraftaki gibi gözünüzü direkt olarak musluğun altında tutabilirsiniz veya gözünüzü bir duş başlığı yardımı ile bol su ile yıkayabilirsiniz.
Siyah çay, salatalık gibi ürünler ile gözlere kompres yapılarak gözleri dinlendirmek mümkündür. Soğuk suya batırılmış ıslak havlu ya da bez ile de gözler dinlendirilebilir. Papatya çayı içmek ise vücudu sakinleştirdiği gibi gözlerin de dinlenmesine yardımcı olacaktır.
Çinkodan zengin fasulye, bezelye, kırmızı et ve kümes hayvanları ışık hasarına karşı gözü koruyor. A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor.
Temizlik yaparken çamaşır suyu kullanılan yeri hemen yıkamak: Uygulanan yüzeyde çamaşır suyunun en az 10 dakika etki etmesini beklemek gerekmektedir. Çamaşır suyu tüketirken evi havalandırmamak: Virüslerin ölmesi için çamaşır suyu 10 dakika bekletilmelidir.
Az miktarda suyun içerisine karbonat ekleyin ve diş macunu kıvamına getirin. Çamaşır suyu lekesinin olduğu bölgeye, bu karışımı sürün ve kuruyana kadar bekletin. 15 dakika bekledikten sonra, temiz bir fırça yardımıyla lekeli bölgeyi çitileyin. Metil alkol de, çamaşır suyu lekesini çıkarmak için kullanılır.
Çamaşır suları içeridindeki maddeler gereğince mikropları kısa sürede yok eder ve uzun kullanım alanları sunarlar. Çamaşır suları zeminlerde, fayanslarda ve beyaz çamaşırların parlaklığında kullanılabilir. İçerisindeki sodyum hipoklorist sayesinde kullanıldıkları üründe parlak ve mis gibi koku yayılımına sebep olurlar.
Tahriş kaynaklı konjonktivit
Gözlerin sulanması veya mukus akıntısı gibi belirtiler genellikle bir gün içinde ortadan kaybolur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri