Müren balığını lezzetli bulanlar vardır. Etinin iyi bir sosla ızgarada pişmesi de önerilir. Beyaz etli ve şifalı bir balık olduğu bilinir.
Müren balığının zehirli olduğu düşünülse de, aslında zehirli değildir. Ancak avlanması çok zor ve tehlikeli olduğu için, halk arasında fazla tercih edilmez. Eti lezzetli olsa da, tahrik edildiğinde çok saldırganlaşır ve etrafındaki her şeyi ısırabilir.
Müren avlanması zor ve tehlikeli bir balık olduğu için halk arasında fazla tüketilmez. Buna rağmen lezzetli eti ile ünlü bir balıktır.
Hanefi mezhebine göre, balık suretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır. Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir.
İçerdiği kalsiyum miktarı oldukça fazladır. Özellikle çocukların kemik gelişimlerinde faydası bulunur. Mürende bulunan omega 3 yağ asidi sayesinde zihin ve beyin gelişimi desteklenir. Balıklarda bulunan vitamin ve mineraller kalp ve damar sağlıkları için oldukça önemlidir.
İlgili 40 soru bulundu
Keskin ve kirli dişlere sahip olan müren balıkları, avını bir anda yakalayabilir. Isırıkları, her canlıyı öldürebilecek kadar güçlüdür.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Peygamberimiz sahabenin Kızıldeniz'den getirdiği kurutulmuş amber balığı etini de yemişti. Ayrıca onun “irt" adı verilen, belli bir süre sirkede bekletilerek pişirilen ve yolculuk için hazırlanan et yemeğini yediği de rivayet edilmektedir.
Hanefi mezhebinde Somon, kalkan, yunus, balina, yılan balığı, kedi ve köpek balığı yemek caizdir.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Balıkçı Metin Çokgezenler, "Şubatta açılan balık sezonunda, algarna isimli balık avında, algarna kafesine takılan 2 metre ve 20 kilo ağırlığındaki müren balığıdır bu. Bu balığın diğer bir adı da denizin yılanıdır. Bu balığın kilosu 25 TL'den alıcı buluyor.
Geceleri beslenir. Ahtapot, yengeç, çeşitli balıklar ve kabuklu yumuşakçalarla beslenen müren, avını bütün olarak yutar. Beyaz bir ete sahiptir; Türkiye'de pek tercih edilmez. Ancak sirke, soğan ve domates suyuyla marine edilirse lezzetle yenebilir.
Müren balığının etinin ülkemizde ekonomik bir değeri olmadığı için, özellikle avı yapılmaz.
Akdeniz, Ege ve Marmara'da yaşayan belli başlı türünün bilimsel adı Muraena Helena'dır. 120'ye yakın türü olan Müren balıklarının boyları, 15 santimetreden 3 metreye kadar değişir. Tropik ve astropik denizlerde 45 metreye kadar olan derinliklerde, kaya kovuklarında, mercan resiflerinde ve mağaralarda yaşarlar.
Halk arasında içindeki balıkların kutsal olup balıkları yiyenlerin hastalandığı söylenir. Gölde bıyıklı sazan türü bulunmaktadır. Bu türün havyarı zehirli olduğundan yenmesi insan sağlığı açısından sakıncalıdır.
Müren isminin anlamı ise şu şekilde; Irmak, nehir, akarsu.
Cevap: Avını köpek dişi veya pençesi ile yakalayan hayvanın etini yemek haramdır. Karada, suda yaşayan haşeratı yemek, helal değildir. Mesela, kertenkele, kaplumbağa, yılan, kurbağa, akrep, yengeç, fare, köstebek, kirpi, sincap yemek helal değildir.
Diyanetin fetvasına baktığımız zaman yengeç yemenin helal ya da haram olarak belirtilmediğini haram kılınan yiyecekler listesinde deniz ürünlerinin olmadığını görmekteyiz.
Yaratılışı bakımından iğrenç olan birtakım hayvanların etleri de haramdır, yenmez: Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, bit, pire gibi böcekler.
Sardalya, hamsi, istavrit, gibi balıklar en düşük cıva içeren balıklardır. Bunları mevsiminde gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Somon ve dil ebat olarak daha büyük olmakla beraber cıva içerikleri azdır. Ahtapot, kalamar, karides gibi deniz ürünleri de düşük miktarda cıva içerir.
(Bugün biliyoruz ki, yemekten sonra yatmak karaciğer yağlanmasına ve şeker artışına sebep oluyor) Tatlı yemezdi. Onun yerine sütün içine arpa koyarak tüketirdi. (Bugün neredeyse tüm diyetisyenlerin önerdiği de bu değil mi?) Çok sıcak ya da soğuk yemek yemezdi.
Atlas Okyanusu'nun doğu kesimlerinde, özellikle İrlanda'nın güneybatısı ile Portekiz'in güneyinde ve kuzeybatısında bulunan, görüntüsü nedeniyle şeytan vatozu (devil fish) olarak adlandırılan balık, Antalya Körfezi'nde ilk kez kayıtlara geçti.
Cıva seviyesinin normalin çok üstünde olduğu balıklar şunlardır: Köpek Balığı, Kılıç Balığı, Meksika körfezinden çıkan Tilefish ismindeki balık ve Kral uskumru (Türkiye'deki uskumru değil) ile anılan balık. Türkiye'de yaşayanların karşılaşabileceği bunlardan köpek balığı ve kılıç balığıdır.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu. Japonya'nın kuzeyinde yakalanan orkinozu suşi lokantaları işleten bir Japon satın aldı.
Dünyanın en pahalı yiyeceği olan ve kilosu 85 bin TL olan havyarın üretildiği Mersin balığı Fırat Nehri`nde kurulan kapalı havuzlarda yetiştirilmeye başlandı. Dünyada koruma altındaki en ilkel deniz canlılarından olan Mersin balığı, Hazar Denizi'nde doğal olarak bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri