ÇAMAŞIR SUYU + SİRKE = ZEHİRLİ KLOR GAZI Bu ikili temizlik açısından iyi bir dezenfektan oluşturur, fakat asla yan yana kullanılmamalıdır. Çünkü ağartıcıya (çamaşır suyu) zayıf asit (sirkede bulunan asetik asit zayıf bir asittir) eklenmesi durumunda toksik klor ve kloramin buharları açığa çıkar.
Bu nedenle mermer ve granit yüzeyleri ılık su ve bulaşık deterjanı ile silebilirsiniz. Birçok kişi temizlik sırasında çamaşır suyu kullanır. Fakat sirke ile temizlik yaparken asla çamaşır suyu ile sirkeyi karıştırmayın. Bu karışım zehirli klor gazı salınımına neden olur ve sağlık için oldukça zararlıdır.
Cam temizleyici, tuvalet temizleyici, bulaşık deterjanı gibi kimyasal temizlik ürünleri asla çamaşır suyuyla karıştırılmamalı. Bu karışımla ortaya çıkan klorine gazına en ufak derecede bile maruz kalmak ciddi solunum ve göz problemlerine yol açabilir.
Ancak sevdiğiniz kıyafetten vazgeçmeniz gerek olmayabilir. Eğer beyaz kıyafetten çamaşır suyu lekesi nasıl çıkar diye merak ediyorsanız bunu için sirke kullanabilirsiniz. Suyla karıştırdığınız sirkeyi lekenin üzerine dökerek hafifçe elinizle yedirin.
Giysilerdeki kötü kokuları çıkarıyor. Sigara, küf gibi kokuların sindiği çamaşırlar için de beyaz sirke birebir. Yumuşatıcı kısmına bir su bardağı beyaz sirke dökerek müthiş sonuçlar alabilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Çamaşır suyu ve sirkeyi karıştırmak; solunduğunda cildinize, gözlerinize, boğazınıza ve ciğerlerinize ciddi zarar verebilecek klor gazı oluşturur ve “hasar” ifadesi burada aslında üçüncü derece yanıkları ifade ediyor. Çamaşır suyunu ya da sirkeyi klorla karıştırmak ve herhangi bir şeyle karıştırmak önerilmez.
ÇAMAŞIR SUYU + SİRKE = ZEHİRLİ KLOR GAZI
Bu ikili temizlik açısından iyi bir dezenfektan oluşturur, fakat asla yan yana kullanılmamalıdır.
İnatçı lekelerin ne kadar yıkarsanız yıkayın çıkmamasından şikayetçiyseniz bir de beyaz sirkeye şans verin. Bunun için ilk yöntem önce lekeli çamaşırı soğuk suda elde yıkamak, ardından lekenin üzerine beyaz sirke dökmek. Ardından makinede normal şekilde yıkamak.
çamaşır makinenizi temizlemek için bu yolu takip edebilirsiniz: 3 kaşık limon tuzunu, 1 su bardağı beyaz sirkeyle eriyene kadar karıştırın. sıcaklıkta yarım saat kadar boş bir şekilde çalıştırın. Pırıl pırıl bir sonuca ulaştığınızı göreceksiniz.
Beyaz sirkenin yaygın olarak kullanıldığı alanlardan bazıları ise aşağıdaki gibidir: Temizlik: Beyaz sirke meyve sebzelerin temizliğinde ve dezenfekte edilmesinde kullanılabilir. Evlerde yüzey temizliklerinde, camların temizliği ve parlatılmasında, banyo ve mutfaklardaki pas, kireç temizliğinde de tercih edilebilir.
Bu noktada kireci çıkarmak için kullanabileceğiniz en etkili yöntem ise karbonat kullanmaktır. Karbonat, çamaşır suyunun aksine biriken kireci doğrudan temizler. Çamaşır suyu ise tuvalette oluşan lekeleri ve kireci gizler. Tek yapmanız gereken karbonatı suyla karıştırarak bir macun kıvamına getirmektir.
İnatçı lekeler için beyazları yaklaşık beş ila on dakika boyunca her 3 litre soğuk su için 1/4 fincan normal çamaşır suyu içinde bekletebilirsiniz. Ancak asla renkli giysiler için kullanmamalısınız. Çamaşırların dışında duş, lavabo, küvet ve tuvalet gibi alanları da etkili bir şekilde temizler.
Dr. Görgüner, "Yapmış olduğumuz çalışmalarda özellikle çok yoğun çamaşır suyu ve bilhassa tuz ruhu ile karıştırıldığı zaman ortaya çıkan çok yüksek miktardaki klor gazına bağlı astım ataklarının tetiklendiğini hatta akciğerde çok nadir de olsa bir hasara yol açabileceğini biliyoruz" diye konuştu.
Beyaz sirke temizlik suyu içerisine eklenerek tüm yer yüzeylerinin temizliğinde kullanılabilir. Doğal bir dezenfektan olan ve asit içeren beyaz sirke ile banyo temizliği yapılabilir.
Temiz bir sprey şişesinin içine 1'e 1 oranında sirke ve su koyun. (Beyaz sirke, elma ya da üzüm sirkesi kullanabilirsiniz. Sonrasında cam temizlemeye uygun bezler, yumuşak yüzeyli süngerler ya da çeksil gibi malzemelerle güzelce silin.
Mace) buyurduğu sirke birçok konuda hayatımızda yer alır.HZ MUHAMMED SİRKE İLE YIKANMIŞ MIYDI: Rasûlullâh Efendimiz (S.A.V.) kendisine yapılan büyüyü sirkeyle yıkanarak değil, Muavvizeteyn (Felak ve Nas Sureleri) okuyarak geçirmiştir.
1/2 su bardağı damıtılmış beyaz sirkeyi, renklerinin solmasını engellemek için makinedeki çamaşırlara dök. Aynı teknik, siyah ve lacivert gibi koyu renklerin defalarca yıkanmaktan dolayı solmalarını da engeller. Kumaşları sirkeye bastırarak renklerini sabitleyebilirsin.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Çamaşır suyuyla çalışırken daima lastik eldiven tak ve çamaşır suyunu gözlerine yaklaştırmamaya dikkat et. ¼ su bardağı (60 ml) çamaşır suyunu 4 litre suyla birlikte lavabonun ya da küvetin içine dök. Giysilerini de koy ve 5-10 dakika ıslanmasını bekle. Zaman dolunca, suyu boşalt ve beyazlarını her zamanki gibi yıka.
Derin bir kabın içerisine 1 tatlı kaşığı karbonat ve 100 ml sıcak su ekleyip karıştırarak karbonatı eritin. Suyun üzerine yarım litre beyaz sirke ekleyin. Karışımı yumuşatıcı gözüne koyun ve yumuşacık çamaşırlarınızı kucaklayın.
Peki, çamaşır makinesi kokusu nasıl gider? Bunun için öncelikle boş bir çalıştırma programı seçerek sıcak su kullanmanız gerekir. Ardından 1-2 bardak beyaz sirke veya limon suyu ekleyerek çamaşır makinesi içinde biriken kireç, deterjan kalıntılarının ve kötü kokuların giderilmesini sağlayabilirsiniz.
Yani, bir çamaşır makinesinde giysilerinizi yıkarken, ancak ve ancak makinenin kazanının tamamına 60 derecelik ısı uygularsanız başarılı olabilirsiniz.
Zamanla kirlenmiş ve kötü koku oluşan bulaşık makinesi ve çamaşır makinesinin deterjan gözüne 2-3 su bardağı sirke koyarak, boş bir şekilde çalıştırdığınızda çamaşır makinenizin tertemiz olduğunu ve kötü kokulardan eser kalmadığını göreceksiniz.
Zamanla sararan çamaşırları ilk gün ki gibi bembeyaz bir hale getiriyor. Bunun için yapmanız gereken beyaz çamaşırları yıkarken, son kurulama devrinden önce 1,5 buçuk su bardağı beyaz sirkeyi kullanmak.
Çamaşırlarda sirke kullanmak , sert kimyasallar olmadan çamaşırları beyazlatır, parlatır, kokuları azaltır ve yumuşatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri