Başıbozuklar, Osmanlı Devleti'nde savaş sırasında asıl orduya katılan gönüllü askerler için kullanılan bir tabir. Yaya ve atlı olarak ayrı silah ve teçhizatları olan ve ayrı kumandanların idaresi altında bulunan başı bozuk askerleri Osmanlı ordusunu oluşturan kuvvetlerdendir.
Mecazi anlam taşıyan başıboş kelimesi, boş gezen ve serseri kimseler için kullanılır. Kelimenin yazım şekline gelecek olursak Türk Dil Kurumu kelimenin bitişik yazılmasını doğru bulmuştur. Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır.
Ekseriyetle kelimesi bir şeyin genellikle ya da aralıksız yapılması anlamına gelir. Kelimenin sözlük anlamı ise genellikledir.
Yine Türkçe Sözlük'teki biçimiyle tamah, 'açgözlü- lük' ve tamah etmek de 'aç gözlü davranmak; çok beğenip istemek' (Türkçe Söz- lük 2005: 1896) anlamlarındadır. Bu karşılıklara göre, 'açgözlülük, doymazlık ve aşırı hırs' gibi davranış biçimlerini tanımlayan tamah sözcüğünün menfi bir mana taşıdığı açıktır.
anlamı genelde sabır, dayanıklılık, diri olmak gibi düşünülse de, esasen; "ileriye dönük ve derinliği olan konularda geniş boyutlarda düşünme ve bunun neticesinde yeni şeyler bulma" anlamında kullanılan arapça bir kelimedir.
İlgili 31 soru bulundu
Genel olarak, proaktif bir yaklaşım, sadece bir durum meydana geldikten sonra tepki vermek yerine, olası sonuçları önceden düşünmek ve bu sonuçları yönetmek için önlem almak anlamına gelir.
Tekâsül TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Üşengeçlik.
Riyaset kelimesinin kişiye itibar ve güç kazandıracak olan başkanlığın tutku haline gelmesi durumunda ahlaka zarar vereceğini düşünen görüş şeklinde de ifade edilebilir. Riyaset kelimesi, başkanlık anlamındadır.
''Kanmak'' kelimesinden türetilmiş olan kanıksama kelimesinin sözlük anlamı alışmak ve kabullenmektir. Bu kelime daha çok olumsuz durumlar ve olaylar için kullanılır. Kişinin hiç istemediği halde sık sık tekrarlanan şeylere alışmak zorunda kalması, kanıksamak olarak nitelendirilir.
İhtiras kelimesinin anlamı; Çok güçlü bir duygu için tutku, sevgi, nefret, öfke, ya da diğer duygu olarak ifade edilir. Herhangi bir şeye ya da birine ihtiras ile bağlanmak da denir. İhtiras Nedir TDK: TDK anlamı da aşırı ve güçlü olan bir istek veya tutku olarak belirtilir.
Madrabaz halk arasında daha çok hile yapan ya da hileci kişiler için kullanılan bir terimdir. Herhangi bir konu hakkında insanı kandıran, yalan söyleyen ya da ya da yapan kişiler adına dile getirilir.
Defaatle kelimesi, aslında günümüzde kullanılan karşılığı ile yakın fonotik söyleniş seslerine sahiptir. Defaatle kelimesinin anlamı, defalarca, birçok kez, kere gibi sözcüklerle karşılık bulmaktadır. Yineleyen yani tekrarlayan durum ve şeyler için kullanılır.
Nezaretçiler, büro hizmetlileri, tamiratçılar, taşıyıcılar, odacılar ve bekçiler genel işçiliğin konusunu teşkil etmektedir. Ancak Gillespie'nin de belirttiği gibi direkt işçilik dışındaki bütün işçiliğe kısaca endirekt işçilik denmektedir.
verdiği sözü yerine getirmek.
entelektüel✅ (Doğru kullanım)
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır.
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre yadsımanın iki anlamı bulunuyor. Birincisi “Yadsımak işi, yokumsama, inkâr” demek oluyor. İkinci olarak da psikolojide mantık dalında “Bir yargıdan onun karşıtı olan yargıya geçme, nefiy” anlamına geliyor.
İmtiyaz kişiye özel hak ve ayrıcalık anlamına gelmektedir. Başkalarına tanınmayan ve sadece belirli kişi ya da kişiler adına sunulmuş olan özel haklar ve ayrıcalıklardır.
İkircikli kelimesi genelde duraksayan, karar vermekte zorlanan kişiler için kullanılmaktadır ve bu anlamda kullanımı da doğrudur. TDK sözlükte kararsız, şüpheli, tereddüt eden anlamına gelen İkircik kelimesi İkircikli olarak bu durumu yaşayan kişiler için kullanılmaktadır. Kararsız olan kişiler için İkircikli denir.
Sirayet, Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre kullanılan bir isimdir. Bu kelime Arapça kökenli olup "yayılma, etkisini genişletme, sürüp gitme" gibi anlamlara gelir. Sirayet, bir şeyin bir yerden başka bir yere doğru yayılması veya etkisinin genişlemesi anlamına gelir.
Dilimize Arapçadan geçen cidal kelimesinin ilk anlamı savaş ve çarpışmadır. Bu kelime laf dalaşı ve münakaşa manasında da kullanılır.
Riâyetkâr olma durumu, saygı gösterme, saygı.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan teşekkül kelimesi, şekil sözcüğünden türetilmiştir. Şekil bir cismin ya da yapının dış görünüşü anlamına gelirken teşekkül etmek, şekil almak, biçim kazanmak demektir. Bu kelime oluşmak anlamında da kullanılır.
Teessür sözcüğü, TDK üzerinde çok araştırılan bir sözcüktür. TDK'Ya göre teessür sözcüğü, üzüntü ve duygulanım anlamındadır.
Tebessüm ya da gülümseme, fizyolojide özellikle ağzın iki kenarındaki ve gözlerin çevresindeki kasların hareketiyle oluşan bir yüz ifadesidir. Gülümseyen bir simaya veya sık sık gülümseyen bir kişiye mütebessim veya güleç denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri