Bir diğer yöntemse her derde deva olan karbonat. Suyla yavaş yavaş karıştırarak macun kıvamı elde edin ve bu macunu lekeye yedirin. Kuruyana kadar bekledikten sonra yumuşak bir fırça yardımıyla fırçalayın. Bu yöntemlerle beyaz kıyafetleri lekeden kurtarabilirsiniz.
Beyaz kıyafetlere bulaştığında ise renklerinin solmasına neden olan çamaşır suyunu çıkarmak için pet shoplarda satılan sodyum tiyosülfat ile lekeye uygulayıp temizlenir ve bol su ile durulanır. Duruladıktan sonra beyaz sirke çamaşır sulu bölgeye sürülür ve yeniden durulanır.
Çamaşır suyu lekesi nasıl çıkar noktasında bu işlemi denemek faydalı olabilir. Öncelikle leke oluşumu aktif mi? Buna engel olmak için lekeyi durağan hale getirmek için bölgeye kabartma tozu uygulanır. Ucu pamuklu ince bir çubukla ya da beyaz bir pamuklu bez ile leke dairesel hareketlerle silinir.
Beyaz kıyafetlerdeki çamaşır suyu lekesini çıkarmak için, sirke kullanabilirsiniz. 1 yemek kaşığı beyaz sirkeyi, 1 bardak temiz su ile seyreltin ve lekenin üzerine uygulayın. Ardından temiz bir bezle yavaşça lekeyi silin. Arada suya bandırarak bezi nemlendirin.
Bunun için bir pamuk ya da beze aseton dökmek gerekir. Sonrasında bunu çamaşır suyu lekesinin olduğu yere koymak ve bir süre bekledikten sonra yumuşak hareketler ile silmek gerekir. Bunun dışında bir miktar asetonu çamaşır suyu lekesinin üzerine dökerek birkaç saat bekledikten sonra yıkamak da mümkündür.
İlgili 31 soru bulundu
Bir kap içerisine koyduğunuz az miktarda metil alkolü kullanmanız yeterli olacaktır. Lekeli kıyafetinizi yere serin ve metil alkole batırdığınız pamuğu lekenin üzerine sürün. Bu şekilde bir gece beklettikten sonra çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Yıkarken düşük sıcaklıkları tercih etmeniz gerektiğini de unutmayın.
1 yemek kaşığı beyaz sirkeyi 2 su bardağı su ile karıştırın. Lekeli alanın kir veya tozdan arınmış olduğundan emin olun. Temiz beyaz bir bez alın ve soğuk suya batırın, ardından lekeli bölgeyi silin. Etkilenen alan aydınlanana kadar alanı sürekli olarak sürün.
Bir miktar karbonatı suyla karıştırarak kalın bir macun elde edin. Bu elde ettiğiniz macunu lekeli kısımlara aynı oranda sürün. Kuruduktan sonra eski bir diş fırçası yardımıyla karbonatı lekeden arındırın. Bu işlem çamaşır suyu lekesini çıkarmayacak fakat kumaşınıza işleyen kimyasalı sökecektir.
Tüm lekeli yüzeye metil alkol sürdükten sonra 1 gece beklemesini sağlayın. Verilen süre geçtiğinde, kıyafetinizi düşük derecede yıkayın. Bu yöntem sayesinde en sevdiğiniz kıyafetlerinizi çamaşır suyu lekesinden kurtarmış olacaksınız.
Ne yazık ki çamaşır suyu lekesi kalıcıdır. Çamaşır suyu bir kumaşla temas ettiğinde leke, kumaştan rengin veya boyanın çıkmasına neden olur.
Beyaz kıyafetten leke çıkarma söz konusu olduğunda başvurabileceğin yöntemler arasında sütten bahsettik. Onun yanında limon ve karbonatın iş birliğinden de beyaz kıyafetlerinde büyük verim alabilirsin. Lekeli yere karbonat döküp üzerine yarım limon koyarak beklettiğinde lekenin yumuşadığını gözlemleyebilirsin.
Metil alkol dolu olan kabın içerisine pamuğu batırın. Pamuğu çamaşır suyu lekesinin olduğu kısma bırakın. Bu şekilde bir gece bekletin. Ertesi gün eşya üzerindeki çamaşır lekesinin tamamen arındığını görebilirsiniz.
Aslında leke olarak gördüğümüz bölgeler renksiz alanları oluşturur. Bu nedenle lekenin kapanması için yeniden boyanması tek çözümdür. Çamaşır makinesinde kullanıma uygun bir kumaş boyası ile lekeli kıyafetlerinizi kolayca boyayabilir, yeni bir görünüm kazandırabilirsiniz.
İki fincan suyla ½ fincan Persil deterjanı sprey şişesinde karıştırın. Suyu lekeli noktaya püskürtün ve temiz beyaz bir havluyla silin. Kumaş narinse ve elde yıkanması gerekiyorsa, deterjan ve leke çıkarıcı olarak Perwoll kullanın.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi kıyafetleriniz üzerindeki çamaşır suyu lekelerini çıkarmanın en etkili yolu metil alkol kullanmaktır. Metil alkolü bir pamuk üzerine sürerek elbisenizin lekeli bölümüne uygulama yapabilirsiniz. Bir müddet bekledikten sonra çamaşır suyu lekelerinden kurtulabilirsiniz.
Çamaşırları beyazlatır. Bir maddeyi beyazlatır veya ağartır, amacı onun rengini çıkarmak veya açmaktır. Çamaşır suyu, oksidasyon yoluyla bu etkileri yapan bir kimyasal maddedir.
Lekelerin Düşmanı Sirke
Bunun için; lekeli çamaşırınızı bir süre normal suyun altında beklettikten sonra çıkarıp sirkeli suya bastırmanız ve beklemeniz yeterli olacaktır. Sirkenin çamaşırınızın üzerindeki lekeyi hızla temizlediğini kendi gözlerinizle de görebileceksiniz.
Çamaşır suyu ve sirkeyi karıştırmak; solunduğunda cildinize, gözlerinize, boğazınıza ve ciğerlerinize ciddi zarar verebilecek klor gazı oluşturur ve “hasar” ifadesi burada aslında üçüncü derece yanıkları ifade ediyor. Çamaşır suyunu ya da sirkeyi klorla karıştırmak ve herhangi bir şeyle karıştırmak önerilmez.
Direkt doğrudan çamaşır suyunu kumaşın üzerine uygulamayınız. Eğer deri bir alanda bulunan çay lekesini temizlemek istiyorsanız beyaz bir bezi ılık su ile nemlendirin. Ardından yavaş hareketler ile çay lekesini çıkarabilirsiniz.
Tuz ve sirkeyle benzer görevi gören limon suyunu lekenin üzerine dökerek bir süre bekletmek gerekiyor. Lekenin yavaş yavaş dağıldığını gördüğünüz noktada makinede normal ayarlarda yıkamanız tüm lekelerden kurtulmanıza yetecektir.
eczaneden satın alabileceğiniz alkol türü.
Cin ya da votka gibi renksiz bir alkole pamuğu batırın. Daha sonra ıslak pamukla, çamaşır suyu lekesinin olduğu bölgeyi ve etrafındaki kumaşı dikkatli bir şekilde silin. Kumaşın kendi kendine kurumasına izin verin ve bu şekilde bir gece boyunca bekletin. Sonra alkolü çıkarmak için iyice yıkayın.
Metil alkol ise odun talaşının damıtılmasıyla elde edilmektedir. Ancak moleküler yapıları etil alkole çok yakın olduğu için etil alkol üretim sürecinde de bir miktar metil alkol oluşmaktadır. Metil alkol (odun ruhu) Ağaç kütüklerinin sanayide kullanımları için fırınlanmaları esnasında ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri