Kafiye çeşitleri genellikle yarım kafiye, tam kafiye, zengin kafiye, cinaslı kafiye ve tunç kafiye olarak bilinir.
Düz Kafiye (Düz Uyak)
Bir dörtlükte bütün dizelerin ya da ilk üç dizenin veya birinci dizeyle ikinci, üçüncü dizeyle dördüncü dizenin kafiyeli oluşuna düz uyak denir. Örneğin; “aaaa”, “aaab”, “aabb” gibi.
Dize sonlarında yer alan yazılışları aynı fakat görev ve anlamları farklı olan ses, ek veya sözcüklerin kullanılmasıyla oluşan bu ses benzerliğine uyak adı verilir. Uyak dize sonunda aranır. İzlenecek yolda öncelikle redife bakılır eğer redif yoksa uyak aranır. Bu sıralama ile şiirde uyak aranır.
Kafiye örgüsü nazım birimi üçlü bend ya da dörtlük olan şiirlerde, dizelerdeki son kelimelerin ses benzerliklerine bakılarak bulunur.
İlgili 23 soru bulundu
Mani tipi uyak, dörtlükte yer alan bir, iki ve dördüncü dizenin kendi aralarında kafiyeli olduğu diğer kalan üçüncü dizenin ise serbest uyaklı olduğu bilinir. Bu sebepten dolayı aaba şeklinde uyaklandığı bilinir.
Bir dörtlükte birinci dize ile dördüncü dizenin, aynı zamanda ikinci dize ve üçüncü düzenin uyaklı olmasına sarmal uyak denir. Böylece bir dörtlük içerisinde ilk sıra ile dördüncü sıra aynı uyağa sahip olur. Ayrıca ikinci dize ile beraber dördüncü dize yine aynı uyak kuzeninden yazılır.
Her dizede on bir hece içeren şiirde uyak ölçüsüne dikkat edilirse önce çapraz uyak a-b-a-b, daha sonra ise düz uyak c-c-c-b ve d-d-d-b düzleminde bir sıralanış söz konusudur.
Sözcük halindeki redifler
Aynı anlamdaki sözcüklerin tekrarlanmasıyla meydana gelen rediflerdir. Bu tür redifleri mısralarda görebilmek oldukça kolaydır: Örnek: Doğru söylerim halk razı değil.
Merak edenler için örnek cümlelerle birlikte derledik. Kafiye ve redif birbirinden farklıdır. Kafiyeler yalnızca çekim ya da yapım eki almamış kelimelerde olur. Birbirleriyle kafiyeli olan kelimelerden sonra gelen ekler ise redif olarak nitelendirilir.
Ölçü, uyak ve uyak şeması
Görüldüğü gibi axcx - dddx uyak örgüsüyle yazılan bu şiir; ayrıca 8'li hece ölçüsüyle (4+4 durakla) yazılan bir semaidir.
Terza Rima, üçer mısralık bendlerle yazılmış bir nazım biçimidir. aba bcb cdc ded e biçimindeki uyak düzeni, örüşük uyak olarak adlandırılır. Bend sayısı belirsizdir. Tek bir mısra ile sona erer.
Düz uyak, şiirlerde olan bir ile ikinci dizenin, üç ve dördüncü dizelerin uyum içinde olması ya da dört dizenin de aynı anda aynı uyaklı olmasına verilen ad olarak bilinir.
Mısraların sonlarında yer alan ve okunuş ile yazılışları aynı olan, ancak görev ve anlamları açısından farklı olan kelime ile ekler kafiye olarak bilinir. Şiirin daha etkin ve anlatılmak istenenin karşı tarafa aktarılması konusunda kafiye büyük öneme sahiptir.
Dizelerde karşımıza çıkan iki ses benzeşmesine yani iki harf benzeşmesine tam uyak yani tam kafiye denmektedir. Tam uyağı oluşturan seslerden biri ünlü diğeri ise ünsüzdür. Bu şekilde karşılaşılan ses benzeşmeleri tam uyaktır. Tam uyak konusunda dikkat edilmesi gereken nokta ise uzatma harfi işareti ünlü harflerdir.
Çeyrek kafiyeyi şöyle tanımlayabiliriz: Çıkakları birbirine yakın olan seslerle meydana getirilen kafiyeye “çeyrek kafiye” denir.
Kafiye ekte de olur, kelimede de... Bütün mesele,eklerin görevlerinin ve kelimlerin anlamlarının farklı olup olmamasıdır; farklı olanlar ancak kafiyedir;aynı olanlar da ancak rediftir. Kural budur.
Ahenk unsuru incelenirken ilk önce dize sonunda redif aranmalıdır. Dize sonunda redif var ise yani aynı anlama gelen ve tekrar eden sözcük varlığını koruyor ise o şiirde ahenk unsuru da var demektir. Dize sonlarında tekrar eden ve aynı anlama gelen sözcük ya da aynı görevde ek var ise redif var demektir.
Osmanlı Devleti'nde 1843'te uygulamaya konulan ihtiyat askerlik hizmeti. Dört yıl muvazzaflık ve iki yıl ihtiyatlık olmak üzere toplam altı yıllık nizamiye askerliği döne¬mini tamamlayan yükümlülerin, on dört yıl devam eden, ancak gerekmedikçe edimsel olmayan askerlik hizmetine verilen ad.
Şiirlerdeki kafiye düzenine uyak düzeni denir. Bu sayede şiirler bir bütün olarak ele alınır ve daha etkin bir şekilde anlatım gerçekleştirilir.
Yani koşmanın uyak düzeni şöyledir: abab (abcb veya aaab) - dddb - eeeb - fftb - ...
ABCB desenine, dönüşümlü uygulamalar deseni de denir. B deneysel işleminden sonra C farklı bir deneysel işlem uygulanır. Hangi deneysel işlemin bağımlı değişken üzerindeki etkisi daha fazla olduğu belirlenir.
Kafiye; mısra sonlarında yer alan, yazılışları ve okunuşları aynı olan kelimelerde bulunan ses benzerliğine verilen addır.
Şiirde yer alan ahenk unsurları; ölçü (aruz, hece), kafiye, redif, aliterasyon, asonans ve kelime tekrarları olarak bilinmektedir. Ayrıca şiirde ahengi sağlamak için şairin duyguları ve yeteneği de oldukça önemlidir.
Klasik Türk Edebiyatında aruzun fâilâtün fâilâtün fâilün kalıbıyla yazılan dört dizelik milli bir nazım biçimidir. Tek dörtlükten oluşur. Kafiyelenişi rubaiyle aynıdır: aaxa. Genellikle lirik tarzda olan ve aaaa şeklinde kafiyelenen tuyuğlara "Musarra Tuyuğ" denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri