Daha iyi temizleyeceği inancı ile çamaşır suyu, tuz ruhu, kireç sökücüler, lavabo açıcılar, sirke gibi maddelerin birbirleri ile karıştırılmaları veya aynı yüzeye art arda uygulanmaları, ölümcül derecede zehirli gazlar çıkarabilir, baygın halde aynı gazı solumaya devam edilirse ölüme bile neden olabilir.
Oysa çamaşır suyu ile tuz ruhu karıştırıldığında, ortaya klor gazı çıkar. Bu gaz solunum yolu zehirlenmeleri içinde en ölümcül olanlarından biridir. Çamaşır suyu ve tuz ruhunun birlikte ürettiği klor toksik bir maddedir.
Genç kızın, banyo ve tuvaleti temizlemek için karıştırdığı kezzap (tuz ruhu) ve çamaşır suyundan çıkan klor gazının solunum yolunu daraltarak nefes almayı engellediği için öldüğü belirtildi.
Çamaşır suyunu iyi temizler umuduyla tuz ruhuyla mı karıştırdınız ? Evet şu an klor gazı çıktı ve zehirleniyorsunuz, çünkü bunu asla yapmamanız gerekiyor. Çamaşır suyu aslında sodyum hipoklorit çözeltisidir. Tuz ruhu dediğimiz ise hidroklorik asit adı verilen en güçlü asitlerden biridir.
Belirtiler oldukça geniş bir skalada insana acı çektirebilir; mide ve yemek borusunda şiddetli yanma, kusma, ağızda ve gırtlakta acı ve tahriş, ayrıca ilk birkaç saat içerisinde şok geçirme ihtimali. Eğer bu belirtiler hemen tedavi edilmezse de, sindirim sisteminde ve diğer iç organlarda kalıcı hasarlar.
İlgili 31 soru bulundu
HCl çok güçlü ve etkili bir asittir. Keskin kokusuyla nefes almayı oldukça zorlaştırır. Temas süresine bağlı olarak cilt üzerinde aşındırıcı, yaralayıcı etkisi vardır. Temasın kısa süreli olduğu durumlarda tahriş ederken, uzun süreli temasta deriyi yakar ve iz bırakabilir.
Daha iyi temizleyeceği inancı ile çamaşır suyu, tuz ruhu, kireç sökücüler, lavabo açıcılar, sirke gibi maddelerin birbirleri ile karıştırılmaları veya aynı yüzeye art arda uygulanmaları, ölümcül derecede zehirli gazlar çıkarabilir, baygın halde aynı gazı solumaya devam edilirse ölüme bile neden olabilir.
İlaçla zehirlenmiş ise hemen bol su verilerek kusturulur. Asit – baz (çamaşır suyu , tuz ruhu gibi) zehirlenmelerinde kesinlikle kusturulmaz yine bol su verilir. 2 saatten daha uzun süre geçmişse kusturulmaz, bol su ve zeytinyağı verilir.
Ayrıca, ne kadar içildiğine bağlı olarak, ölüm! Uzun süreli hasarlar bırakması ve ölümler nadir görülse de çamaşır suyu içildiği her durumda acil müdahale oldukça önemlidir. Kusmadan ve baygınlık geçirmeden hemen önce yaklaşık 250 ml su ya da süt içmek ilk müdahale olabilir.
Çamaşır suyu ile tuz ruhunun birlikte kullanımı buna en iyi örnektir. Göz yanması, cilt kaşıntısı, kızarıklık, bulantı, kusma, solunum sıkıntısı, baş dönmesi, ishal ve göğüs ağrısı en sık görülen belirtiler arasındadır.
Temizlik yaparken çamaşır suyu kullanılan yeri hemen yıkamak: Uygulanan yüzeyde çamaşır suyunun en az 10 dakika etki etmesini beklemek gerekmektedir. Çamaşır suyu tüketirken evi havalandırmamak: Virüslerin ölmesi için çamaşır suyu 10 dakika bekletilmelidir.
Prof. Dr. Görgüner, “Yapmış olduğumuz çalışmalarda özellikle çok yoğun çamaşır suyu ve bilhassa tuz ruhu ile karıştırıldığı zaman ortaya çıkan çok yüksek miktardaki klor gazına bağlı astım ataklarının tetiklendiğini hatta akciğerde çok nadir de olsa bir hasara yol açabileceğini biliyoruz” diye konuştu.
Çamaşır suyu ve sirkeyi karıştırmak; solunduğunda cildinize, gözlerinize, boğazınıza ve ciğerlerinize ciddi zarar verebilecek klor gazı oluşturur ve “hasar” ifadesi burada aslında üçüncü derece yanıkları ifade ediyor. Çamaşır suyunu ya da sirkeyi klorla karıştırmak ve herhangi bir şeyle karıştırmak önerilmez.
Tuzruhu ve çamaşır suyu karıştırılınca yoğun bir şekilde klor gazı açığa çıktığı, bu gazında solunum yollarında hasara yol açtığı belirtildi.
Asit, toksik olmasının yanında, gözler ve deri için tahriş edicidir, deride yanıklara neden olmaktadır ve solunum sistemi için tahriş edici özellik taşımaktadır.
Ntrik asit içeren Por çöz çamaşır suyu ve benzeri baziklerle karıştırılırsa zehirli klor gazı çıkışına neden olur. Aynı durum çamaşır suyu tuzruhu kullanımında da meydana gelir. Klor gazı boğucu kokulu, yeşilimsi sarı renkte bir gazdır ve mukoza zarınızı, gözlerinizi, boğazınızı ve akciğerinizi etkiler.
Molekül formülü HCl, asitlik (pKa) değeri -6.3 olarak bilinir. Tuz ruhunun pH değeri 1.08 olarak belirlenmiştir.
Çamaşır suyu ya da benzeri bir kimyasal zehirlenmesi kendisini hemen belli eder. Gözde yanmalar, ciltte kaşınmalar ve kızarıklıklar, kusma, bulantı, ishal, göğüste oluşan ağırlık hissi, solunum sıkıntısı, baş dönmesi gibi belirtiler oluşur. Bulantı ve kusma, zehirlenmelerin önemli belirtileri arasındadır.
Cam temizleyici, tuvalet temizleyici, bulaşık deterjanı gibi kimyasal temizlik ürünleri asla çamaşır suyuyla karıştırılmamalı. Bu karışımla ortaya çıkan klorine gazına en ufak derecede bile maruz kalmak ciddi solunum ve göz problemlerine yol açabilir.
Duşakabin temizliğinde ağır kimyasallar kullanımından kaçınmanız gerekir. Tuz ruhu gibi kimyasallar insan sağlığına zarar verebilir.
Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, kullanılan çamaşır suyu herhangi bir katkı maddesi içermemeli ve %10 aktif klor "sodyum hipoklorit" içermelidir. Konuyla ilgili güçlüklerde en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak bilgi alınmalıdır).
Çamaşır suyunun (sulandırılmış olsa da) doğrudan cilt teması ya da ağızdan alımı kimyasal yanıklara yol açmaktadır. İyi havalandırılmamış ortamlarda çamaşır suyunun solunması alerjik bulguları artırabilir, astımı tetikleyebilir, tekrarlayan bronşite sebep olabilir.
Sıvı veya toz halindeki bu maddeler ağız yoluyla alındıklarında ağız içi, yemek borusu ve mide üzerine yakıcı etki yapabilir, ayrıca solunum yollarına, göze ve deriye de zarar verebilirler. Erken dönemde yemek borusu veya midede delinme ortaya çıkabilir ve bu durum şok tablosu ile ölüme yol açabilir.
Çamaşır suyundan zehirlenme gibi hem kimyasal zehirlenmeye hem de solunum yoluyla zehirlenmeye sebep olabilecek durumlarda ise zararlı maddeye maruz kaldıktan hemen sonra (yaklaşık olarak 30-60 dakika gibi kısa bir sürede) belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri