Altınlar çamaşır suyunda bekletildiğinde altınlar reaksiyon gösterir. Özellikle çamaşır suyunda kararan altınlar her zaman gerçek altınlardır. Sahte altınları ayırt etmenin en iyi yollarından biridir. Kişiler test dışında çamaşır suyundan altınları uzak tutmalıdır.
-Takılarınıza klor, aseton veya çamaşır suyu gibi kimyasal maddelerin temas etmesi, renklerinin değişmesine ve matlaşmasına neden olmaktadır. Günlük kullanımda bulaşık yıkarken kullandığınız sabunların artıkları veya el kremleri bile takınızın üzerinde kalarak ışıltısını etkileyebilir.
ALTIN BAKIMI
Takılarınızı asitli bileşimler, çamaşır suyu, aseton ve benzeri kimyasallar içeren maddelerden uzak tutunuz. Bulaşık deterjanları ve el kremleri bile mücevherinizi doğal görüntüsünden uzaklaştırabilir. Yine saç spreyleri ve kozmetikler başta inicili mücevherlerinize zarar verebilir.
Bu ihtimal dahilinde tercih denize girerken takılarınızı çıkartabilirsiniz. Altın ve çelik takılar herhangi bir şekilde kararma yapmazlar. Fakat gümüş, alüminyum ve türevleri olan takılarınız havuz ya da denizde kararma sorunu yaratabilir.
Altın aksesuarların kararmaması ve uzun ömürlü kullanılması adına çamaşır suyu ve deterjan gibi ev kimyasallarından uzak tutmanız tavsiye edilir. Altın takı kullanmayı seven kişilerin bir diğer endişelendiği konu, “Altın kararması nasıl temizlenir?” sorusudur.
İlgili 41 soru bulundu
Deterjanlı ılık su içerisinde beklettiğiniz beyaz altınlarınızı bez yardımı ile nazikçe ovalayarak parlatma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Farklı bir yöntem denemek isterseniz karbonat ve az miktarda suyu macun haline getirerek yumuşak bir fırça ile ovalayarak da patlatabilirsiniz.
Duş alırken mücevherlerinizi üzerinizde olmamasına özen göstermelisiniz. Çamaşır, bulaşık vb. temizlik işleriniz sırasında mücevherlerinizi takmamalısınız. Mücevherlerinizi son dönemde popüler olan kaplama olarak anılan ama altınla hiçbir alakası olmayan ürünlerle bir arada tutmamalı ve bir arada takmamalısınız.
Mesela altının en büyük düşmanlarından biri bulaşık ve çamaşır deterjanlarıdır. Maalesef kadınlar, çamaşır ve bulaşık yıkarken altın takmaya devam ediyorlar. Bilinmelidir ki çamaşır suyu, bulaşık deterjanları gibi kimyasal maddeler içeren bu sıvılar, altının rengini solduruyor, parlaklığını alabiliyor.
Gerçek altını mıknatıs çekmeyecektir. Ancak bu, her zaman kesin sonuç vermez. Altın kesinlikle kararma ve paslanma yapmaz. Kullandığınız takılar kararmışsa altın değildir.
Dayanıklılığı ve kolay işlenebilmesi sayesinde takılarda sıklıkla tercih edilir. Ayrıca altın, havadan ve sudan etkilenmediği için kararmaz ve paslanmaz.
Sudayken, çok geç olana kadar fark etmeyebilirsiniz. Jakuziye veya yüzme havuzuna girmeden önce klor, metallere (altın ve platin gibi) zarar verebilir ve rengini bozabilir ve değerli taşların cilasını ve cilasını yavaşça aşındırabilir. Kumda ve bahçede oynamadan önce kir ve küçük kayalar aşındırıcıdır.
Altın kaplama olan takılar, zamanla havaya temas ettikçe kararma yapabilir. Altın kaplama aksesuarların kararmadan kullanılması için özel takı kutusunda saklanması gerekmektedir. Altın kararır mı? Diye düşünen kişilerin havuz, deterjan gibi kimyasal içeriğe sahip maddelerden aksesuarlarını korumaları gerekmektedir.
Kaba işlerle uğraşırken mücevherinizi kullanmayınız ya da takmayınız. Mücevherlerinizi güçlü klorlu çamaşır suyu ile temas etmesine izin vermeyiniz. Bu, mücevherinize zarar vermez ama metal renginin matlaşmasına ya da bozulmasına neden olur.
Altınları kontrol etmek isteyen bireyler, çamaşır suyunda test yapabiliyor. Altınlar çamaşır suyunda bekletildiğinde altınlar reaksiyon gösterir. Özellikle çamaşır suyunda kararan altınlar her zaman gerçek altınlardır. Sahte altınları ayırt etmenin en iyi yollarından biridir.
Hayır, altın oksitlenmez veya renk atmaz.
Hasta eğer çamaşır suyunu ağız yoluyla almışsa, ilk belirtiler ağızda başlar. Nitekim ağız içinde yanma, boğaz ağrısı ve ödem, çamaşır suyu zehirlenmesinin ilk belirtileri arasında yer alır. Bir süre sonra karın ve mide ağrıları başlar. Bu ağrılara bulantı ve kusma gibi şikayetler eşlik eder.
Amonyak hemen herkes tarafından bilinmekte olan bir üründür. Kararmış olan altınların parlaması için kullanılan ürünlerden bir tanesidir. Su ve amonyak karışımında bekletilmekte olan altınlar birkaç dakika sonra çıkarılarak durulanmaktadır. Ardından oldukça parlak bir altın görünümü elde edilmektedir.
Beyaz altın tercih edenlerin en sık karşılaştığı sıkıntı bir süre sonra altının sararması. Altını beyazlatmak için kullanılan rodyum, platin kökenli sert ve beyaz bir metaldir. Rodyum tabakası zamanla aşınır ve altın sararmaya başlar. Aslında buna sararma demek yanlış olur, altın kendi rengi döner.
Eğer gümüşle bakırın oranları aynı ya da birbirine çok yakın tutulursa altının rengi sarı olur. Ancak ayar düştükçe, diğer bir değişle içindeki gümüş ve bakır arttıkça, altının o cezbedici sarısı beyazlaşmaya başlar. Bu sebeple 22 ayar altının rengini 14 ayar bir altınla yakalayamazsınız.
Elinizdeki altın zincir, yüzük, küpe gibi aksesuarların yüzeyine birkaç damla sirke damlatarak gerçekliğini test edebilirsiniz. 15 dakika sonra ürünü kontrol ettiğinizde renk değişimleri gözlemlediyseniz ürününüz sahte demektir.
Altın ateşe atıldığında rengini ve şeklini değiştirmez. Koku yapmaz. Sahtesi ise erir, kapkara olur. Kuyumcular odası ve ayar evlerindeki ölçüm çihazlarıyla yapılan test de gerçek altını anlamak için bir yöntem.
Sirke ile altın parlatma: Altın sirkeli suda bekletilir mi? Ardından takıları bir kaseye koyun ve üzerini tamamen kaplayacak şekilde sirke dökün. Akan su altında yıkamadan önce 5 dakika bekletin. Yumuşak bir bezle kurulayın ve gerekirse işlemi tekrarlayın.
Gram altınlar, gram altın hesapları veya sertifikalarına yatırım yapanların, altınlarını bozdurduklarında zarara uğrama olasılıkları daha düşük oluyor. Gram altının işçilik maliyetine sahip olmaması ve değerinde satılabilmesi yatırımcı açısından son derece avantajlı oluyor.
Batıp batmadığını görmek için altını bir sürahi suya bırak.
Gerçek altın yoğun bir metaldir, bu nedenle sürahinin dibine batar. Taklit altın çok daha hafiftir ve yüzer. Gerçek altın ayrıca ıslandığında paslanmaz veya kararmaz, bu nedenle bir solma görürsen muhtemelen elindeki kaplama bir altındır.
24 ayar altın kararır mı sorusu sıkça gündeme gelmekte, bu altınlarda zamanla havanın ya da tozun etkisiyle bir kararma olmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri