Şerefe. Müezzinin ezan veya sela okuduğu ve minareden her yöne dönmesini sağlayan balkona denir.
Şerefe, minare balkonu.
Kürsü minarenin toprak üstündeki tabanıdır ve camiye bitişik yahut ayrı, kübik, silindirik ve çokgen prizma şeklinde olabilir; kapı genellikle buradan açılır. Pabuç kürsüyle gövde, gövde pabuçla şerefe arasındaki bölüm, şerefe ise müezzinin minare etrafında dolaşarak ezan okumak için kullandığı balkondur.
Cami özelikleri
Camilerin esas cami ve avlu gibi iki bölümü vardır. Esas cami; mihrap, minber, vaiz kürsüsü ve dikdörtgen oylumun üzerini örten kubbe ve yan kubbelerden meydana gelir.
Caminin bölümleri arasında minare, minber, mihrap, eyvan, revak, son cemaat alanı, hünkar mahfili, vaaz kürsüsü bölümü, kadınlar mahfili, müezzin mahfili, avlu, hazire, şadırvan, mükebbire, gasilhane, mazgal pencere, musalla taşı ve taç kapı bulunmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Külliye (Arapça: كلية), cami ile birlikte hamam, medrese, mektep, imaret, türbe, kütüphane, aşevi, darüşşifa, çarşı, tekke, zaviye binalarından oluşan yapılar topluluğu.
Bazı büyük camilerde yaz sahınları üzerinde fevkaniye ve tabaka diye tabir edilen ikinci bir kat daha bulunur. Bu tabakaların padişahlara ayrılmış ve dışarıdan ayrı bir kapı ve merdivenle çıkılan kısımlarına "hünkâr mahfili" denir.
Mihrap (Arapça: محراب), camide imamın namaz kıldırırken cemaatin önünde durduğu, kıble yönündeki duvarın ortasında bulunan oyuk ve girintili yer.
Bâzı büyük câmilerde avluya bakan duvar üzerine câminin hem içi hem dışı görülecek şekilde yapılan, cemâatle namaz kılınırken imamın aldığı tekbirleri dışarıdakilere duyurmak için tekrar eden müezzinlerin durduğu küçük bir balkona benzeyen yer [Mi'zene de denir].
Minber (Arapça:منبر, minber), Üzerinde hutbe okunan, merdivenli yapıdır. Genel olarak mimari açıdan cami içerisinde mihrabın sağ tarafına denk gelecek şekilde inşa edilmektedir. İmamın, özellikle cemaate yüksekçe bir yerden hitap edebilmesi için merdivenli biçimde tasarlanmış cami içi bütünleyici yapıdır.
Kış bahçesi özellikle villa tarzı evlerde, müstakil konutlarda ya da kışın da kullanılan yazlıklarda sıklıkla tercih edilen bir balkon türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Farklı olarak veranda olarak da adlandırılan kış bahçeleri, evinize farklı bir konfor alanı ve bambaşka bir lüks katar.
Asıl şekli Arapça kürsî olup Türkiye'de özellikle cami ve medreselerde vaaz veya ders vermeye mahsus, üstüne genelde merdivenle çıkılan bir mimari öğedir. Kürsü, değişik çağlarda ve çeşitli müslüman milletlerde az çok farklı fakat birbiriyle ilişkili mânalarda kullanılmıştır.
Bunların haricinde askerî tesisler, camiler, okullar, hapishaneler, hastaneler, stadyumlar, gaz dolum tesisleri, yakıt istasyonları, rafineriler, hava alanları, köprüler, fabrikalar, depolar ve tüm binalarda paratoner ve topraklama tesisleri yapılması mecburidir.
Bu doğrultuda veranda nedir sorusu; müstakil yapılarda, yüksekliği zemin kat ile hizalanmış ve üst bölümü ve etrafı cam ile çevrelenen geniş balkonlar şeklinde yanıtlanabilir. Genellikle yapıların yan ve ön cephesine eklenen bir mimari öge olan verandaların pek çok farklı kullanım amacı bulunur.
Balkon, yapılarda giriş katın üzerindeki katlarda yer alan, dışa doğru çıkıntı veya içe doğru girinti şeklinde olan ve en az bir tarafı dış mekana açılan bölümlere denir. Dilimize Fransızca balcon kelimesinden geçmiştir. Yapılarda genellikle üstü açık olan bu bölümlere bir kapı aracılığıyla geçiş sağlanır.
16- Mazgal pencere: Camileri aydınlatmak amacıyla kullanılan küçük yapıdaki aralıklardır.
Mükebbire cami mimarisinde cemaate sesi ulaştırmak için inşa edilmiş bir birimdir.
Mahyâ, özellikle Ramazan ayında birden fazla minaresi olan camilerin iki minaresi arasına konulan ışıklı yazı. Osmanlılar döneminde yağ kandilleri ile yapılan mahyalar, günümüzde elektrik ampulleri ile yapılmaktadır.
Türkiye'deki “Ulu Cami” ismindeki camilerin en büyüğüdür. Mihrabın bulunduğu duvar diğer duvardan daha büyüktür.
Osmanlı camilerinin çevresinde yer alan ve cami alanını kentsel alandan ayıran duvarla çevrili dış avlu. Ancak harim tabiri daha çok camide ibadet edilen iç mekan anlamında kullanılmaktadır. HAREM(Ing. Harem).
Türk Mimarisinde Alem
Camilerin kubbe ve minarelerinin en tepe noktasına konulan taştan veya madenden yapılmış hilalli tepeliktir. En üstten itibaren hilal,küçük küp, boyun, armud, bilezik, büyük küp, kova diye adlandırılır. Hilalin ekseni kıbleye diktir.
Kubbe. Caminin tavanında yer alan yarım daire şeklindeki tavandır.
Minare (Arapça: منارة), İslam dininin ibadet yeri olan camilerde namaza çağrıyı bildirmek ve sala okumak için inşa edilmiş ana yapıdan yüksek tasarlanan yapılardır. Namaza çağrının o mahaldeki herkesin işitebileceği yüksek bir yerden okunması, ibadethanelerde minare inşasının esasını teşkil etmektedir.
yüzyılın başlarında “cami” kelimesinin tek başına kullanılmaya başlandığını göstermektedir. Daha sonra, içinde cuma namazı kılınan ve hatibin hutbe okuması için minber bulunan mescidler cami, minberi bulunmayan yani cuma namazı kılınmayan küçük mâbedler ise sadece mescid olarak anılır olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri