Camın hammaddesi kumdur. Camın yapılış şekline göre kumun içine kireç, soda, kalker, dolamit ya da feldspa gibi mineraller eklenerek 1500 dereceye alınmış fırınlarda ısıtılır. Yüksek ısıda eriyerek sıvı forma kavuşan bu karışıma şekil verilerek cam halini alır. Sadece kum kullanılarak da cam üretilebilir.
Cam yapımında silisyum dioksit kullanılmasının nedenlerini özetleyecek olursak; Camın ana ham maddesidir. Camın termik şoka, yani ani ısı farklılıklarına karşı dayanıklılığınıartırır.
🔹 Cam yapımında kullanılan ana maddeler kum, kireç ve sodadır.
Cam ani soğutulmuş alkali ve toprak alkali metal oksitleriyle, diğer kimi metal oksitlerin çözülmesinden oluşan akışkan bir malzeme olup ana maddesi (SiO2) silisyumdur. Cam amorf yapısını koruyarak katılaşır.
İhtiyaç halinde içerisine feldspa, dolomit, kalker ve soda gibi mineraller eklenen camın ham maddesi kumdur. Bu karışımların 1500 derece gibi yüksek sıcaklıklardaki fırınlarda eritilip şekil verilmesiyle üretilen madde camdır.
İlgili 43 soru bulundu
Cam'ın doğal kaynağı kumdur.
Camın hammaddesi kumdur. Camın yapılış şekline göre kumun içine kireç, soda, kalker, dolamit ya da feldspa gibi mineraller eklenerek 1500 dereceye alınmış fırınlarda ısıtılır. Yüksek ısıda eriyerek sıvı forma kavuşan bu karışıma şekil verilerek cam halini alır.
2000 yılında ilk kez üretildiği rivayetinin yanısıra, M.Ö. 3000 yılında yapıldığına inanılan ilk cam örnekleri Mezopotamya'da bulunmuştur. Camın ilk olarak nasıl üretildiğine dair hiçbir kanıt olmamasına rağmen, Romalı bir tarihci olan Pliny, Finike'li denizcilerin camı ilk olarak bulduğuna işaret eder.
Öncelikle, camın erime sıcaklığının 1400 °C olduğunu hatırlatmak isterim. Konu uzatıp sapmak istemem ama yangın türlerinin çeşitleri var ve genellikle çoğu yangın türü bu sıcaklığın altında olduğundan camın erimesi pek mümkün değildir.
Cam doğada bol miktarda bulunan doğal maddelerden yapılır. Bu katkı maddelerinin simyası tek bir malzeme ile sonuçlanır. Bunu tamamlamak için başka hiçbir malzeme veya kimyasal tepkimeye ihtiyaç yoktur.
Camın ana maddesi kumdur. Kum doğada en çok bulunan maddelerin başında gelir. Sadece kum eritilerek elde edilen saf silis camından yapılmış malzeme çok kırılgandır. Hem dayanımın arttırılması hem de eritme sıcaklığının düşürülmesi için karışıma soda katılır.
Örneğin cam şişe doğada 4000-4500 yıl arasında tamamen yok oluyor. Tüm bunların doğaya karışmasıysa nesiller boyu sürüyor.
Saf kumu 1700 derecenin üzerinde eriterek cam elde edebiliriz. Buna kuartz camı diyoruz. Üç dört bin yıl önce ise, körükle en fazla 1100 dereceye ulaşılabiliyordu. Soda ile kum karıştırılırsa, karışımı eritmek için 1100 derece yeterli oluyor.
Camın Özellikleri
Yüksek baryum ve kurşun içeriği sayesinde optimum koruma sağlar.
Cam yapımı, büyük olasılıkla M.Ö 3. bin sonlarına doğru Bronz Çağ'da keşfedilmiştir. Arkeolojik kanıtlar, bu keşfin Mezopotamya'da meydana gelmiş olduğunu ortaya koymaktadır.
Aynı zamanda camdaki bir elektronun uyarılması için gereken enerji, görünür ışığın sahip olduğu enerjiden yüksektir. Bu nedenle görünür ışık camın içinde etkileşmeden geçer ve bu sebeple, cam saydamdır.
Cam bir amorf katıdır. Bu haliyle de yer yer davranış olarak sıvı halde bir maddeye benzer. Sıvı maddelerin genel özelliklerinden olan viskozite, camda da bulunan bir niteliktir. Diğer bir deyişle cam akışkan bir maddedir ancak akış süresi o kadar uzundur ki bu akışı bir insan gözleyemez, yaşam süresi yetmez.
Cam ısıya karşı dayanıklı bir malzemedir ancak sınırları vardır.
Isıtıldığında yumuşar ve arzu edilen şekil verilebilir. Sıcak şekillendirme 800-1300 °C arasında yapılabilir. Camların dayanıklıkları kullanılan silis ve alüminyum oranıyla değişmektedir. Cam ısıtıldığında viskozitesi kademeli olarak düşer ve tersine; soğutulduğunda kademeli olarak yükselir.
Habib-i Neccar Camisi, Antakya'nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilmiştir. Bugünkü Türkiye sınırları içerisinde inşa edilen ilk cami olduğu kabul edilmektedir.
Kars. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Ani Ören Yeri'nde bulunan Anadolu'daki ilk Türk camisi Ebul Menuçehr'in, restore edilerek ibadete açılması için etrafında başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor.
Hz. Muhammed eziyet ve işkenceye maruz kalan Müslümanları korumak için Mekke'den Medine'ye hicret etmeye karar vermiştir. Hicret sırasında 2 hafta boyunca Kuba adlı bir vahada konaklayan peygamber efendimiz ve sahabesi, İslam tarihindeki ilk cami olan Kuba Mescidini bu vahada inşa etmiştir.
Kurşuna dayanıklı bu cam, aralarına poliüretan tabakalar ile polikarbonat serilerek yapılır. Bir polikarbonat esaslı kurşun geçirmez cam tabakası, birkaç 9 mm mermiden de üç koruma seviyesi sağlayabilir: Seviye 1, Seviye 2 ve Seviye 3.
Özetle camlar, amorf katılar olarak adlandırılan maddelerin bir örneğidir. Mikro ölçekteki yapılarının düzensiz olması bakımından sıvılara benzerler. Ancak akışkanlıkları çok düşüktür, su ya da diğer sıvılar gibi hızla akmazlar.
Ancak bilinen en eski cam malzeme, Mısır'da bulunan ve günümüzden 4500 yıl önce- sine ait olduğu belirlenen cam boncuklardır. Milattan önce I. yüzyılda Mezopotamya'da- ki cam ustaları, cam üfleme adı verilen bir cam işleme tekniği geliştirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri