Cıvıklı, Kayseri'nin Develi ilçesine mahsus bir pidedir. Hamurun üzerine serilen ve etin satır ile kıyma haline getirilerek ve koyun yağından özel olarak yapılan malzemesinin fırında (özellikle taş fırında) pişirilmesiyle yapılır. Günümüzde adına etli pide de denmektedir.
İlçemize özel tatlardan birisidir. Cıvıklı ismini etin çift bıçak altında kıyılarak yapılması sonucu etin yağınında çift bıçak darbeleri ile erimesi sonucu cıvığından CIVIKLI adını almıştır.
MEŞHUR DEVELİ CIVIKLISI FERMANI
Koyunun bel ve kaburga etlerinin sinirleri alındıktan sonra çift bıçak ile elde doğranıla, bir günlük beklemeye bırakıla. Bir gün sonra hazır et içine ince kıyılmış soğan katıla. Şayet arzı edilirse domates ve biberde ince ince doğranıp cıvıklı eti ile karıştırılıp harman edile.
Develi cıvıklısını tam anlamıyla tatmak isteyenler Ayhan Usta'ya mutlaka uğramalı. Develi halkı ve Kayseri'de yaşayan kişiler tarafından özellikle hafta sonu yaz kış tıklım tıklım doluyor. Develi cıvıklısı dışında birçok pide çeşitleri mevcut. Ayrıca kiremitte kaşarlı mantarını mutlaka denemelisiniz.
Biberimizi, soğanımızı, domatesimizi ufak ufak doğrayıp, etimizin içine ekliyoruz. Daha sonra biraz sıvı yağ, salçalarımızı, baharatlarımızı ekleyip güzelce harmanlıyoruz. Hamurumuzdan yumruğumuz kadar beze alıp, uzunlamasına açıyoruz. Harcı ekleyip, pide şekli verip fırına atıyoruz.
İlgili 36 soru bulundu
Karadeniz pidesinin kıymalı, peynirli, yumurtalı, sarımsaklı, kuşbaşılı ve karışık olmak üzere çeşitli malzemelerle yapılan türleri mevcut. Artvin pidesi orijinal isimli pide meşhurdur.
Cantık (Kırım Tatarcası: Yantıq) Kuzu ve baharatlarla taze hamurdan yapılan, çiböreğin aksine, yağsız, tavada kızartılan bir börek türüdür. Kırım Tatar mutfağının ana ulusal yemeklerinden biridir. Bursa cantığı bir içli pide olup Tatar cantığı ile yalnızca ismi aynıdır.
Develi, Erciyes Dağı'nın eteklerinde kurulmuş verimli bir ovaya yerleşmiştir. İklim ve coğrafi konumunun tarım ve hayvancılığa elverişli olması beslenme biçiminin şekillenmesini sağlamıştır. Pastırma ve sucuk Develi ekonomisine katkıda bulunmaktadır.
DEVELİ CIVIKLISI YAPILIŞI
Biberimizi, soğanımızı, domatesimizi ufak ufak doğrayıp, etimizin içine ekliyoruz. Daha sonra biraz sıvı yağ, salçalarımızı, baharatlarımızı ekleyip güzelce harmanlıyoruz. Hamurumuzdan yumruğumuz kadar beze alıp, uzunlamasına açıyoruz. Harcı ekleyip, pide şekli verip fırına atıyoruz.
Kayseri'nin Develi ilçesinde meşhur olan cıvıklı pide, çok eski zamanlardan beri yapılmaktadır. Özellikle İç Anadolu'da çok sevilen bu pide, ince açılan hamur ile hazırlanır. Harç yapımında dana veya kuzu eti kullanılır.
Kısmet Pide yorumu. Tanım: Nazilli Dört Yol Kavşağından 'Bozdoğan - Yatağan' yoluna dönülür, biraz ilerledikten sonra yaklaşık 350mt. sonra sağda Yeşil Türbe görünür, türbenin hemen yanından sağa dönünce 3 katlı modern binasıyla Nazilli Kısmet Pide Salonu karşınızda! Bulamazsanız çekinmeden arayabilirsiniz.
Konya mutfağına özgü bir lezzet olan bıçak arası, oldukça sevilen bir pide çeşididir. İnce açılan hamur, etli harç ile doldurulur ve fırına verilir. Özellikle domates ve biber, bıçak arası pideye çok yakışmaktadır. Ayranla birlikte servis edilen bıçak arası pideyi, 1 saat gibi kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz.
İlçe, Tekir Yaylası güzergâhından Kayseri'ye 45 km İncesu güzergâhından 86 km uzaklıkta olup, Kayseri'nin en büyük ilçesidir.
Kayseri'nin meşhur yemekleri arasında en başta gelen lezzet Kayseri mantısıdır. Pastırma, Pöç, Nevzine, Aside, Yağlama, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Çemenli Ekmek, Kayseri Katmeri, Yoğurt tatlısı bunların arasında sayılmaktadır.
Kayseri gezinizde bu mekânları ziyaret ederek gece hayatına siz de eşlik edebilirsiniz. Kayseri'de gece geç saatlerde eğlenebileceğiniz mekânlar şunlardır:Seyir Teras Kafe, Kale Roof Bar, Roof Lounge, Ozzy Club, Yeşilgöl Night Club ve Gönül Kahvesi.
Tatlı bir başlangıç yapalım: Nevzine tatlısı
Kayseri'de oldukça meşhur olan bu tatlı genellikle bayramlarda hazırlanarak misafirlere ikram edilir. Yeni doğum yapan gelinlere de nevzine ikram etmek eski bir gelenek olarak günümüze kadar ulaşmıştır.
65. Beğdili Oymağı: Oğuzların Beydili boyuna mensup obalar genellikle Kayseri'nin Sarız, Felahiye, Özvatan, Sarıoğlan, Yeşilhisar ve Develi havalisinde görülmektedir. Bunlar arasında en önemli topluluk Ceritlerdir.
İlçenin Tarihi
Develi, yüzyıllar boyunca çeşitli medeniyetlerin önemli yerleşim yerlerinden biri olmuştur.
Adından anlaşılacağı üzere Trabzon mutfağına özgü olan yağlı pide, Karadeniz'in en sevilen pide çeşitlerinden biridir. Hem görünümü, hem de lezzeti ile diğer pide çeşitlerinden farklıdır. Yuvarlak bir şekilde hazırlanan hamur, peynir çeşitleri ile zenginleştirilir. Pidenin üst kısmında yumurta kırılır.
Osmanlı Saray mutfağından günümüze yansıyan tahinli pide yaygın olarak tüketilmektedir. Bursa'da tahinli pide üretimi yapan pide fırınları bulunmaktadır.
Kula şekerli pidesi Manisa ili Kula ilçesinde, tahin ve şekerle yapılan pide türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri