Can damarına basmak deyiminin bir kişiyi sinirlendirmek için kullanıldığını söylemek mümkündür. Çünkü o kişi için mühim bir konuda söylenen herhangi bir şey damarına basmaya yol açar. Buda karşı tarafın oldukça çok sinirlenmesi demektir.
1. bir işin en önemli yönü üzerinde durmak. 2. bir şeyin en duyarlı noktasını açığa çıkarmak.
[1] Bir kimseyi, çok duyarlı olduğu bir konuda bilerek olumsuz şeyler söyleyip kızdırmak.
Can Damarına Basmak Deyiminin Anlamı (TDK)
1- Birinin öfkelenmesine ya da üzülmesine neden olacak sözler sarf etmek. 2- Bir şeyin en mühim noktasına dikkat çekmek.
Kanına susamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Belasını aramak, kendisinin öldürülmesine yol açacak bir davranışta bulunmak.
İlgili 41 soru bulundu
Canına tak etmek deyimi sabrı tükenmek ya da herhangi bir şeye daha fazla dayanamamak biçiminde karşılık bulunmaktadır.
Canına Tak Etmek Deyiminin Anamı Ne Demek? Meydana gelen olay karşısında daha fazla dayanamayacağını gösteren canına tak etmek deyimi, bıkkınlık gelmesi anlamında değerlendirilmektedir.
İğne ile kuyu kazmak, bir hedefi gerçekleştirmek ya da planlanan bir şeyi yapmak için gerekli şeylerden mahrum olmak anlamına gelir. Bu deyimin sözlük anlamı, sonuç alınması mümkün olmayan bir iş için boşu boşuna uğraşmaktır.
Bağrına basmak, bir kişiyi kabullenmek, olduğu gibi sevmek ve korumak gibi anlamlara gelen bir deyimimizdir. Bağrına basmak deyimi, kucaklamaktan gelmiştir. Kucaklamak, kucak açmak aynı zamanda kişiyi bağrına basmak ile aynı anlamı taşımaktadır.
Damarına basmak deyimi bir kişinin hassas olduğu konuyu ona karşı kullanarak sinirlendirmek anlamına gelir. Yani birisinin çok hassas olduğu bir durumla alakalı olumsuz şeyler söyleyerek o kişiyi kızdırmaktır.
[1] Çok kötü bir duruma düşmek. [2] İşleri bozuk gitmek. [3] Zor durumda kalmak.
El Etek Çekmek Deyiminin Anlamı (TDK)
Türk Dil Kurumu'na göre uğraştığı şeyle artık uğraşmaz olmak biçiminde el etek çekmek deyimi ön plana çıkıyor. Yapılan bir işle artık uğraşmayan ve onu bırakan kişiler için değerlendirilir.
Damarına Basmak Deyiminin Anlamı (TDK)
Kişiler bazı konuların konuşulmasından rahatsızlık duyabilir ya da bazı konularda hassas olabilir. Bu tarz konular ile ilgili olarak kişilerin üzerine gitmek onların öfkelenmesine ya da üzülmesine sebep olabilir. İşte bu durum damarına basmak deyimi ile anlatılır.
Karotis (şah damarı), boynumuzun her iki yanında yerleşen ve beynimize kan götüren iki önemli atardamardır. Boynumuzun her iki yanında bulunan ve beynimize kan taşıyan iki önemli atardamarlara, karotis (şah damarı) adı verilir.
Can damarından yakalamak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: konuya en önemli yerinden yaklaşmak. birinin en zayıf noktasından yararlanmak.
Can simidi olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: birinin kötü durumda kalmasını engellemek.
Bam Teline Basmak deyimi duyarlı olunması gereken konular hakkında kötü sözler sarf etmek demektir. ''Damarına basmak'' deyimi ile eş anlamlıdır. Anlam: Birisinin hassas olduğu konularda aynı hassasiyeti göstermemek. Anlam: Birinin çok önemsediği şeyler hakkında ileri geri konuşup o kişinin sinirlenmesine neden olmak.
[1] Derdini kimseye söyleyememek. [2] Her türlü acıya katlanmak zorunda kalmak.
Deyim. [1] Bir yere ilk kez gitmek. [2] Girmek.
[1] Uysallaşmak. [2] Kabahatini bilerek ses çıkarmamak. [3] Bir köşede sessizce oturmak.
Çok titizlik göstermek. 2. En küçük ayrıntısına değin titizlikle incelemek.” (Püsküllüoğlu 1998: 549), “Bir işi yaparken aşırı titizlik göstermek” (Demiray 1994: 481) anlamları verilmiştir.
Dört başı mamur demek eksiksiz ve kusursuz bir iş yapılmış demektir.
Bu deyim kişinin bir başka kişiye veya bir mekana olan özlemini ifade ediyor. Özlem duygusunu net bir şekilde anlatmak için burnunda tütmek deyimi kullanılıyor. Burnunda tütmek deyimi bir eşyaya veya bir mekana olan özlemin yanı sıra kişilerin birbirilerine olan özlemlerini de ifade eden bir cümledir.
Belli bir alanda uzmanlaşmış, eğitimli kişilere mürekkep yalamış denir. Kitap okuyup araştırma yaparak kendi kendini geliştiren kişiler için de aynı deyim kullanılır.
Burnundan solumak, kişinin kendisine hakim olamayacak şekilde kızgın ya da gergin olduğu durumlarda içinde bulunduğu ruh halini ifade etmek için kullanılır. Çok hararetli görünen ve kavga etmeye meyilli bir birey için 'Burnundan soluyor! şeklinde bir kullanım yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri