Cevap: Ölçme değerlendirme sisteminde önemli bir değişiklik yapılmamıştır. Ancak sistemin işlevselliği için bazı sınırlamalar getirilmiştir. Soru 2: Çan eğrisi sistemi kalktı mı? Cevap: Çan eğrisi sistemi (bağıl değerlendirme) Üniversitemizde halen kullanılmaktadır.
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde (AÖF) ders geçme notu 35'tir. 35'in altında kalan her not, FF alarak doğrudan kalacak, 35 üzeri ise çan eğrisine girerek harf notu alacak ve genel ortalamaya göre koşullu veya doğrudan geçmiş olacaktır. Başarı notu alt sınır değeri 35'tir.
Birçok üniversite mutlak puan sistemine geçtiği için çan eğrisi sistemi bazı üniversitelerde kaldırıldı. Fakat hâlâ bazı devlet ve vakıf üniversitelerinde çan sistemi uygulanmaktadır. Ayrıca, AÖF yani Açık öğretim Fakültesi'nde de çan eğrisi sistemi kullanılmaktadır.
Bu yöntemin kullanılmasındaki temel amaç, belirli bir dersi alan öğrencileri 100 puan üzerinden aldıkları mutlak notlara göre değil, o dersi alan grup içinde gösterdikleri performansa göre notlandırmaktır. Performans, bir öğrencinin sınıf ortalamasına göre hangi konumda olduğudur.
eğer altındaysa, sınıf ortalamasının üzerinde not aldığınız için geçersiniz. bazı sınıflar şampiyonlar ligi gibidir, o sınıflarda bu çan eğrisi size avantaj değil dezavantajtır.
İlgili 42 soru bulundu
Bir dersten başarılı olabilmeniz için ilgili dersin ders başarı notunun 60,00 ve üzerinde olması gerekir. Dersten 50,00 ile 59,99 arasındaki ders başarı notu alınması durumunda dersin bulunduğu döneme ait dönem not ortalaması en az 60,00 ise dersi koşullu başarmış sayılırsınız.
Çan eğrisi sistemi aynı zamanda harf notlarını da belirler. Çan eğrisi olmayan bir sistemde geçme notu 75 olarak belirlenirse öğrenci CB harf notu ile bahsi geçen sınavdan geçebilir. Fakat çan eğrisi işleri bir nebze değiştiriyor. Her ders için belirtilen harf notu farklılık gösterebilir.
Yani öğrencinin dersi geçebilmesi için vize ve final not ortalamasının (ham notu) en az 50 olması gerekmektedir. Madde 1'deki şekliyle hesaplanan ham not 50 ve üstü olmalıdır. Yarıyıl Sonu Sınavında alt limit 40 puana çıkarılmıştır. Yani öğrencinin vizesi ne olursa olsun finalden en az 40 ve üstü alması gerekmektedir.
Ortak derslerde Çan Eğrisi geçerli değildir. Ara Sınav notunun %40'ı ve Final (girilmişse Bütünleme) Sınavının %60'ı alınarak belirlenir. Dersin ortalaması en az 50 olmalıdır. Final veya Bütünleme sınav notunuz 50'den düşük ise ortalamanız kaç olursa olsun, dersten kalırsınız.
Bir dersten (DC) ve (DD) harf notlarından birini alan öğrenci o dersi koşullu olarak başarmış sayılır. Mezuniyette koşullu başarılı notların, başarılı kabul edilebilmesi için öğrencinin AGNO'sunun en az 2.00 olması gerekir, öğrenciler ilgili derslerin sınavına tekrar girerek notlarını yükseltebilir.
Carl Friedrich Gauss bu dağılımlar grubu ile, astronomik verileri analiz etmekte iken, ilgilenmiş ve bu dağılım için olasılık yoğunluk fonksiyonunu ilk defa tanımlamıştır. Bu olasılık fonksiyonunun grafiği, bir çana benzediği için çoğu kez çan eğrisi olarak da anılmaktadır.
çan eğrisinde ortalama 50'nin altına düşebilir ama üstüne çıkamaz rahat olun.. katılmazsa diye birşey yok öyle saçmalık olmaz. sınava girmeyenler otomatik olarak 0 alırlar.
DD ve DC notu ilgili dersin koşullu olarak başarıldığını (geçildiğini) gösterir. Öğrenci mezuniyet aşamasına geldiğinde AGNO'su 2.00 veya üzerindeyse başarılı sayılır.
1-3, 2-4 kuralı dediğimiz 1. sınıftan dersi olanların 3. sınıftan ders alamaması kuralı kalktı. Kalan FF. dersinizi istediğiniz sınıfta alabileceksiniz.
Aşağıda bu sisteme göre finalde kaç almanız gerektiğini hesap eden kısa bir hesap örneği yapalım. Ara sınavdan 40 aldığımız bir dersten finalde kaç alırsak geçeriz? 38 / 0.7 = 54.2 = 55 Finalde almamız gereken nottur. Burada 50 CC yani en düşük ders geçme notunun alt sınırıdır.
AÖF DERS GEÇME NOTU KAÇ? Derslerden başarılı sayılmanız için ders başarı puanınızın 35 veya üzeri olması gerekir. Yapılan sınavlar sonucunda ara sınav notunun %30'u, dönem sonu sınav notunun %70'i alınarak “Başarı Notu” hesaplanır.
Ham başarı puanı (HBP), gerekli bir takım istatistiksel hesaplamalar yardımıyla, sınıf içerisindeki diğer tüm öğrencilerin aldıkları ham başarı puanlarının da etkisiyle, t-skor olarak adlandırılan bir değere dönüştürülür. Her öğrencinin t-skorları o dersten aldıkları nihai karşılaştırma notudur.
AA: 90 - 100 / Başarılı BA: 80 - 89 / Başarılı BB: 75 - 79 / Başarılı CB: 70 - 74 / Başarılı
Alınan vize- final puan ortalama ağırlığı oranı çarpıldıktan sonra yüze bölünerek ortalama alınmaktadır. Ortalama hesabında vize puanı %40 final puanı ise % 60 olarak alınmaktadır. Sonucun GEÇER not kabul edilmesi için not ortalaması 50 puan ve üstü olmalıdır.
2) Uygulamalı derslerde ara sınav notu ortalamasının %60'ı ile yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınavı notunun %40'ı toplanarak hesaplanır. 3) Yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınavlarının her birinden en az 50 puan almak zorunludur.
Çan Eğrisi Sistemi İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
Bu durum tüm üniversiteler için geçerlidir. Örneğin, sınıfta en yüksek puan 90 ve en düşük puan 20 ise her iki puan da ortalamaya dahil edilmez. Ancak her iki sınavda da 100 alan öğrenciler varsa çan bu noktaya endekslenecektir.
Koşullu geçme en basit haliyle bir dersten genel not ortalamasına bağlı olarak geçmektir. Genel not ortalaması koşullu geçmeyi olanaklı kılmaktadır. İlgili fakültenin belirlediği bir puan sınırı bulunmaktadır. Bu genellikle 2.00 ya da 2.50 şeklinde olmaktadır.
“(1) Notların harf, 4'lük ve 100'lük sistemdeki karşılıkları aşağıdaki tabloda gösterildiği gibidir: Harf 4'lük sistem 100'lük sistem AA 4.00 90-100 BA 3.50 85-89 BB 3.00 80-84 CB 2.50 70-79 CC 2.00 60-69 DC 1.50 50-59 DD 1.00 45-49 FF 0.00 0-44 FD 0.00 0.00 FG 0.00 0.00 ” “FD: Devamsız, FG: Sınavlara Girmedi.” MADDE 4 ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri