Büyüme nedeniyle organda hasar oluşur. Organ işlevlerini yerine getirememeye başlar. Karaciğer büyümesi semptomları arasında karın ağrısı, iştah kaybı, bulantı, kusma, sarılık, kilo kaybı ve yorgunluk yer alır.. Karaciğer büyümesi olan kişiler, tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunları yaşayabilirler.
Karaciğer büyümesi, çoğu zaman altta yatan bir hastalığın belirtisidir. Enflamasyonla (hepatit), yağlanma veya kanserle karaciğer büyümesi ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca akut enfeksiyona bir yanıt olarak ya da ilerlemiş kronik karaciğer hastalığına bağlı olarak karaciğer büyümesi görülebilmektedir.
Karaciğerlerinde büyüme problemi olan kişilerin sebze tüketimlerini yükseltmesi şarttır. Sebzelerin tamamı karaciğere fayda göstermez. Sebze tüketimi genel olarak karaciğeri zorlamadığından önemlidir ancak bazı sebzeler direkt olarak karaciğere fayda sağlar. Lahana karaciğerde detoks etkisi yaratacak bir sebzedir.
Karaciğer büyümesi etkeni doğru tespit edildiğinde uygun tedaviler ile olumlu sonuçlar almak mümkündür. Karaciğerde herhangi bir tümör, kanser, iltihaplanma veya siroz oluşmamış ise tedavi edilmesi sağlanabilir.
Karaciğer hastalarında makarna, bulgur, sebzeler, baklagiller, sütlü tatlılar, bulgur pilavı gibi bileşik şeker içeren gıdalar önerilir. Hazır gıdalar: Fastfood, hazır market ürünleri, sosis, sucuk, salam tüketimi kronik karaciğer hastalarının uzak durması gereken gıdalar arasındadır.
İlgili 26 soru bulundu
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Baklagiller ve kuru yemişler Bu besinler karaciğerde bulunan zararlı toksinleri temizliyor. Yoğurt Hem mideye, hem de karaciğere inanılmaz faydaları olan yoğurt, vücudu toksinlerden arındırıyor.
Karaciğerin hasar almasına neden olan bütün hastalıklar siroza yol açabilir. Karaciğere hasar veren bu hastalıkların uzun süre tedavi edilmemesi sonucunda karaciğer yeniden iyileşmemek üzere doğal yapısını kaybeder. Bu durum zamanla karaciğerin küçülmesine ve işlevlerini yerine getirememesine sebep olur.
Karaciğer vücutta kendi kendini yenileyebilen tek organdır. Karaciğerde ilerleyici ve geri dönüşümsüz bir hastalık olarak kendisini gösteren siroz ise bu organın fonksiyonlarını yerine getirememesine ve yetmezlik tablosuna yol açabilir.
Karaciğerde bir problem olup olmadığının araştırılmasında kullanılan en yaygın tastler ALT ve AST'dir. Karaciğerde bir problem olup olmadığının araştırılmasında kullanılan en yaygın tastler ALT ve AST'dir.
Yaygın görülen karaciğer hastalıklarından biri de karaciğer büyümesidir. Karaciğer büyümesi, rutin ultrasonografi incelemelerinde veya karaciğer hastalıklarına ilişkin belirtilerle sağlık kuruluşlarına başvuran hastaların muayeneleri sırasında tespit edilebilen, karaciğerin normal boyutların üzerinde olması durumudur.
Karaciğerin en sık görülen iyi huylu tümörleri hemanjiyom, adenom ve fokal nodüler hiperplazidir. Hemanjiyomlar karaciğerin en sık görülen iyi huylu tümörleridir. Kanserleşme riskleri yoktur, yırtılarak (ruptüre olma) kanama riskleri de düşüktür.
Karaciğer yağlanması kendiliğinden geçmez. Tıbbi tedavi ve ciddi yaşam tarzı değişiklikleri gerektirir. Bu yüzden rahatsızlığın kendi kendine geçmesi beklenmemeli, en yakın zamanda uzman bir gastroenterolog ile görüşülmelidir.
Kilo vermek ve egzersiz karaciğer yağlanmasına iyi gelmektedir. Akdeniz tipi beslenme ve haftada 3-4 gün egzersiz yapılmalıdır. Ayrıca karaciğer için en faydalı besinlerin arasında kahve gelmektedir. Günlük kahve tüketimi karaciğer yağlanmasının yanında karaciğer kanserine bile iyi gelebilmektedir.
Salgıladığı enzimler ve ürettiği safra gibi maddeler sayesinde sindirim işlevini destekler ve aynı zamanda sindirim sonucunda elde edilen karbonhidrat ve yağ gibi maddeleri depolar. Bu nedenle karaciğer hastalıkları diğer sindirim sistemi hastalıkları gibi Gastroenteroloji alana girer.
Karaciğer-Safra Kesesi:Ağrı genellikle sırtın sağ alt kısımlarına vurur.
Karaciğer kendini yenilemeye hemen başlar. İlk 2 haftada en yoğun yenilenme gerçekleşir. 3 ay sonunda karaciğer eski boyutuna ulaşır.
Kronik karaciğer yetmezliği belirtileri arasında karın şişliği, iştahsızlık, ayaklarda şişlik, karında sıvı birikimi, bazı durumlarda mide kanaması ve varis kanaması olabilmektedir. Kronik karaciğer yetmezliği belirtileri son dönemde ise şuur kaybına kadar ilerleyebilmektedir.
Karaciğer hastalığının ciltteki belirtileri nelerdir? Nadir olarak görülse de, ciltte kaşıntı, kızarıklık ve pullanma gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca ciltte akne, sarılık ve sivilce gibi bazı cilt problemleri ile de karşılaşılabilir.
karaciğer Hastalıklarının Ortak Belirtileri : Hasta, sağ böğründe ağrı hisseder. Bağırsaklarında fazla miktarda gaz vardır. Karnı şişer, anüsten çıkan gaz pis kokar. Cilt rengi ve bazen de göz akı sararır.
Kolesterol ve mantar ilaçları, bazı romatizma ilaçları, tetrasiklin gibi antibiyotikler, kortizon, bazı depresyon ilaçları ve hatta parasetamol içeren basit ağrı kesiciler bile ciddi karaciğer hasarına yol açabilir.
Karaciğer kaynaklı kaşıntının şiddeti gündüz, geceye göre daha fazla olurken, kış aylarında artar. Kaşıntı en çok sırasıyla primer biliyer siroz, hepatit C virüsü ve hepatit B virüsü enfeksiyonlarında görülür. Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntı; En sık sırt bölgesinde görülür.
7.Bol Su Tüketmek: Karaciğerin ve hatta tüm organların sağlıklı bir şekilde temizlenmesine katkı sağlayan bir önemli maddede sudur. Gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak arası su tüketmek gerekmektedir. Böbrek sağlığı açısından da önem taşıyan su vücudun her zaman nemli olmasına destek olur.
Aşırı yağlı et grupları, alkollü içecekler, sucuk, salam, sosis ve pastırma gibi şarküteri ürünleri, yağda kızartılmış yiyecekler, et suyu, tahin, kakaolu gıdalar ve yağlı sosların karaciğeri yorabileceği unutulmamalıdır. Karaciğer sağlığı için günde mutlaka 2-3 litre su içilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri