Sebze üretiminde en yüksek üretim miktarı 559.628 ton ile domates (sofralık, salçalık) ve 203.488 ton ile bibere (salçalık, sivri, çarliston, dolmalık) aittir. İlde üretimi yoğun olarak yapılan diğer sebzeler fasulye, lahana, patlıcan, hıyar ve marul gibi ürünlerdir.
Çanakkale ilinde buğday, domates, zeytin, şeftali, elma, kiraz, çilek, üzüm, ayçiçeği, sanayi tipi biber, çeltik ve süt ekonomik öneme sahip tarımsal ürünlerdir. Bu ürünler içerisinde kalite, yola dayanıklılık, tat ve aroması ile Çanakkale domatesi öne çıkmaktadır.
Çanakkale'nin yöresel lezzetlerinden en güzel ve en özel olanlarından biri tumbi. İçinde göce, patlıcan, domates ve maydanoz gibi lezzetler gizli.
Başta domates olmak üzere Bayramiç beyazı, Umurbey şeftalisi gibi ürünlerin üretimde ilk sırada olmasının yanı sıra diğer ürünlerde de Çanakkale'nin ilk 10 içerisinde olması Çanakkaleli çiftçilerin başarını gün yüzüne çıkardı.
Ülkemizde en fazla çeltik üretimi Çanakkale'nin de içinde bulunduğu Marmara ve Ege bölgesinde yapılmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Vali İlhami Aktaş, kentin zenginliğine dikkat çekti “Tarım, turizm ve ticaret, her şey mevcut. Muz ve çay hariç her ürün yetişiyor.
Çanakkale, Türkiye'de iyi tarım uygulamaları üretim alanı bakımından ilk 10 il içerisinde yer almaktadır. İyi tarım uygulamaları kapsamında zeytin, şeftali, elma, domates, nektarin, üzüm, kiraz gibi toplamda 20'nin üzerinde ürün yetiştirilmektedir.
İlimizde 2002 yılında 1.300 da alanda yapılan ceviz üretimi, 2018 yılı sonunda 35.000 da alandan yapılmakta ve toplam 6.000 ton ürün elde edilmektedir. Ülkemizde üretilen ceviz ve bademin %3'ü Çanakkale de üretilmektedir.
Çanakkale'nin Meşhur Tatlısı:Peynir Helvası
Çanakkale denildiği zaman akla ilk gelen lezzetlerden olan Peynir Helvası, kendine has tarifiyle bölge mutfağının zenginlikleri arasında öne çıkmaktadır. Çanakkale tatilinde şehrin birçok yerinde bulabileceğiniz Peynir Helvası'nın tadına mutlaka bakılması gerekir.
İncir en çok ve en iyi, güneş alan ve rakımın 1500 metrenin üstünde olduğu yerlerde Bu nedenle Ege bölgesi dışında Çanakkale'de incir yetiştiriciliği yapmak için en uygun şehirlerden biridir.
Şehrin en meşhur yemekleri arasında; ovmaç çorbası, tumbi, çırpma, melki, börülce köftesi, tuzlu sardalya gibi yemekler gösterilebilir. Aynı zamanda peynir helvası, basma helvası, incir dolması gibi tatlılar da şehrin enfes tatlıları arasında yer alır.
Çanakkale meşhur tatlısı - Babalık Peynir Helvası
M.Ö 2900 yıllarından beri bağcılık yapıldığı bilinen Çanakkale ilinin Gökçeada ilçesi iklimi, rüzgârı, arazinin tomografik yapısı ve toprak özelliği bakımından bağcılık için oldukça uygundur. Shiraz, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot ve Kalabaki Gökçeada'da üretilen üzüm çeşitlerindendir.
Ülkemizde 70 milyon dekar alanda buğday yetiştiriliyor ve 20 milyon ton ürün elde ediliyor. Çanakkale'de ise yaklaşık 750 bin dekar alanda buğday üretilmekte ve yaklaşık 400 bin ton ürün elde edilmektedir.
Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi'nde, Kazdağları'nın eteklerindeki dağ köyü Toluklar'da göçü önlemek için, ağırlığına göre dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen safran ekimi yapıldı.
Çanakkale Ezine Peyniri: Çanakkale'nin Ezine ilçesine özgü bir peynir olan Ezine peynirinin ünü tüm dünyaya yayılmıştır. Çanakkale Sardalya Balığı: Çanakkale de oldukça fazla bulunmakta olan Sardalya balığının bu şehrin yöresel yemekleri arasında yer aldığını söylemek de mümkündür.
Çanakkale, Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi içinde yer alan il. 31 Aralık 2019 itibarıyla Çanakkale ili içerisindeki 12 ilçe ve bu ilçelere bağlı 81 mahallede yaşayan toplam nüfus 542.157 kişidir.
Peynir helvası sıcak tüketilen bir tatlı türüdür. Çanakkale'ye ait bir tatlıdır.
Çanakkale'nin sahil bölümünde tüm mandalina çeşitlerini yetiştirebilir, dalından mandalin kopartabilirsiniz fakat yüksek rakımlı olan yayla kesimlerinde ise ev ortamında ancak saksı içerisinde mandalina yetiştirebilirsiniz.
Kahramanmaraş ilinde yılda ortalama 25- 30 ton aralığında ceviz toplanmaktadır. Bunun yanı sıra ceviz en çok Güneydoğu Bölgesi'nde yetişir. Bu alanlarda yetiştirilen cevizin kalitesi de çok yüksek olur. Kahramanmaraş, Van, Malatya ve Gaziantep ceviz üretiminin yoğun olarak yapıldığı iller arasında gelmektedir.
Bu meyve Marmara Bölgesi'nde ise Sakarya, Kocaeli, Çanakkale, Kırklareli, Balıkesir, Bursa gibi illerde yetiştirilmektedir. Doğu Anadolu bölgesinin Kars, Erzurum-Şenkaya ve Ardahan gibi bölgelerinde yaygın olan yaban mersini ülkemizde son derece popülerdir.
Çanakkale'de, 82 bin dekarlık alanda yılda 600 bin tonun üzerinde domates üretimi gerçekleştirilerek, Türkiye'deki üretimin yüzde 5'i karşılanıyor. Kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye'de meşhur olan Çanakkale domatesinin hasadına devam ediliyor.
Çanakkale'nin meyve üretiminde önemli yere sahip Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması ve Bozcaada Çavuş Üzümü'nün aroma, tat ve lezzet ile ilgili kalite değerleri coğrafi işaret ile tescillenmiştir.
* Domates, kıvırcık salata, lahana, pancar, havuç ve maydanoz iyi birliktelik oluştururlar. Özellikle domates ve fesleğen (mutfakta olduğu kadar bahçede de) ve patlıcan ve fasülye birlikte harika olur. * Mısır, fasülye veya hıyar birlikte iyidirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri