Havale işlemleri tek bir banka üzerinden yapılır ancak EFT işlemleri farklı bankalar arasında yapılır. Bu nedenle havale, EFT'ye göre genelde daha kısa sürede gerçekleşir.
Havale işlemleri için böyle bir sınırlama yoktur, 7 gün 24 saat havale yapabilirsiniz. EFT işlemleri TCMB onayını takiben hesaba geçer. Havale işlemleri ise aynı bankanın farklı hesapları arasındaki para transferi olduğu için EFT'ye göre daha hızlı sürede hesaba geçer.
Ayrıca, havale talimatınızı verdikten hemen sonra gerçekleşirken, EFT'nin gerçekleşmesi kısa da olsa havaleye göre biraz daha zaman alabiliyor.
EFT - Havale farkı nedir? EFT ve havaleyi birbirinden ayıran temel özellikler işlemin yapılacağı zaman dilimi ve işlem ücretidir. Havale, aynı bankadaki farklı hesaplar arasında yapılan transfer işlemidir ve işlem ücreti genellikle daha düşüktür. EFT ise iki farklı banka arasında para transferi için kullanılır.
İşlemi gerçekleştirmek için paranın gönderileceği hesabın bakiyesi, transfer edilmesi istenen tutarı ve işlem ücretini karşılamalıdır. EFT işleminde paranın bir diğer hesaba ulaşma süresi bankalar arası yoğunluk ve teknik detaylar nedeniyle değişiklik gösterebilir. Transfer süresi 30 dakikayı bulabilir.
İlgili 40 soru bulundu
EFT NE ZAMAN HESABA GEÇER? Eğer EFT iş günü içinde yapılmış ve transfer ücreti belirlenen saatten önce başlatılmışsa EFT aynı gün hesaba geçer. Eğer iş günü değilse, resmi tatilse ya da belirlenen saatin dışında yapılmışsa; eğer bir tarih belirtilmemişse EFT ilk iş günü hesaba düşer.
EFT, havale, Western Union ve birçok işlemin gerçekleşme süresi ile ilgili detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz. EFT, havale ve virman işlemleri azami 1 gün içinde, (Hafta içi 16:00 sonrası, hafta sonu veya resmi tatil günlerinde verilen EFT talimatları ise işlemi izleyen ilk iş gününde gerçekleştirilecektir.)
Havale işlemi, aynı banka bünyesindeki hesaplar arası bir transfer olduğundan sadece isim, soyisim ve IBAN bilgileri ile yapılabiliyor. EFT yaparken ise bu bilgilerin yanı sıra alıcı kurum, banka şubesi ve hesap numarası da gerekebiliyor.
EFT ve havale farkı
EFT işlemlerinde paranızı kendi bankanızdaki bir hesaba değil, farklı bir bankanın hesabına gönderiyorsunuz. Havale ise aynı banka içinde yapılan para transferidir. Bu noktada “Farklı bankalar arası havale mi EFT mi?” diye sorduğunuzda cevap EFT olacaktır.
Nöbetçi Transfer işlemi yapılabileceğiniz bankalar: Akbank, Denizbank, Fibabanka, Halk Bankası, İş bankası, QNB Finansbank, Şekerbank, Ziraat Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Halk Bankası, İş bankası, VakıfBank , Albaraka Türk.
Türkiye'de faaliyet gösteren birçok bankanın EFT saatleri akşam 17:00 civarında sona ermektedir. Mesai saatlerinden sonra gönderilen para ise hafta sonu ya da resmi tatil değilse bir sonraki iş günü alıcının hesabına ulaşır.
EFT ve FAST Merkez Bankası sahipliğinde ve Merkez Bankası tarafından işletilen farklı platformlarda çalışan iki bağımsız sistemdir. EFT Sistemi, iş günlerinde 8.30-17.30 saatleri arasında çalışmakta, FAST ise 7/24 çalışmaktadır.
Iban'a para gönderme özelliği anlaşmalı tüm bankalarca hesaplara 7/24 gönderim yapılabilmektedir. Hafta içi, hafta sonu ayrımı yoktur. Anlaşmalı bankalarda para hesaba anlık olarak geçecektir. Diğer bankalarda ise para EFT saatlerinde hesaba geçecektir.
FAST ile gerçekleştirilen para transferinin EFT'den farkı, mesai saatleri dışında para transferi yapılabilmesi kolaylığıdır. Ayrıca FAST ile yaptığın para transferi işlemi anında hesaba aktarılır.
Edit: IBAN'a para transferi işlemlerinizde isim soyisim bilgileriniz açıklama kısmında görünür banka farketmeksiniz. Fakat bu ayar, IBAN ile dışarıya para gönderimi konusunda isim görünmesini kapatmayacaktır.
Alıcı üründen memnun dahi olsa, bankasına ters ibraz başvurusunda bulunup, ödemenin rızasının dışında yapıldığını ya da ürünü elde edemediğini bildirmektedir.
*EFT işlemleri, iş günlerinde 08:30-15:59 saatleri arasında yapılmaktadır. **Geç EFT işlemleri, iş günlerinde 16:00-17:15 saatleri arasında yapılmaktadır. ***ATM aracılığıyla yapılacak EFT işlemleri, iş günlerinde 08:30-15:59 saatleri arasında yapılabilmekte olup geç EFT işlemi yapılamamaktadır.
Limit arttırımı için müşterisi olunan bankanın şubesine gidip birebir bilgi alarak başvuru yapılabilir, ya da bankaya ait ATM'ler üzerinden bu talep iletilebilir. Ek olarak, bankanın çağrı merkezi aranabilir. Bu konuda zamandan tasarruf etmenin en iyi yolu bu kanalları kullanmak oluyor.
Bu işlemler genellikle sabah 8 ile akşam 17.30 arasında gerçekleştirilebilir. Bankanın EFT ve havale saatleri dışında herhangi bir işlem yapıldığında para, gönderilen hesaba, takip eden günün ilk EFT saati içinde yatar. Ancak FAST işlemi ile 1000 TL'ye kadar 7/24 EFT yapılabilir.
Normal şartlarda EFT işlemi en geç 5-10 dakika içinde hesaba ulaşır. Ancak bankaların yoğunluğuna bağlı olarak bu süre 30 dakikaya kadar çıkabilir. Bazı durumlarda ise EFT karşı tarafa saatler sonra dahi ulaşmaz. EFT'nin hesaba geçmemesinin en önemli nedenlerinden biri, mesai saatleri dışında işlem yapılmasıdır.
Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST)
BSMV Hariç. EFT mesai saatleri dışında yapılan FAST işlemlerinde alınan işlem ücreti 3,81 TL'dir. BSMV Hariçtir.
EFT ile yapılan para transferlerinde paranın karşı tarafın hesabına geçme süresi 10-15 dakikayı bulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri