Dr. Canan Karatay, ekmeğe alternatifolarak Maraş cevizi, fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişleri öneriyor. Akşam yemeğinde, canınız ekmek istiyorsa, onun yerine peynir ve ceviz ikilisini deneyebilirsiniz.
Canan Karatay'ın ekmek yerine Maraş cevizi tüketimini önermesi yaptı. Ceviz, fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişler, bol miktarda sağlıklı yağ içerir. Bu sağlıklı yağlar, karbonhidrata göre insülin seviyelerini fazla yükseltmediği için, ani gelen açlık krizleri de önlenmiş olur.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor.
Kebabın yanında yeşilbiber ve domates yiyin ama ekmek, bulgur ve pilavdan uzak durun. Yanında ayran, cacık ve bol salata tüketebilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Diyetisyen Aysun İpek, “Ekmek tüketmeyi tercih etmediğinizde 1 dilim ekmek yerine; 1 kâse çorba, 2 yemek kaşığı bulgur pilavı, 2 yemek kaşığı makarna, 2 yemek kaşığı kahvaltılık gevrek, 1/2 çay bardağı leblebi,1 orta boy patates, yarım orta boy mısır, 2 galeta, 2 kestane tüketebilirsiniz.” dedi.
Ekmek çoğu zaman arpadan yapılmaktaydı. Öyle ki Hz. Peygamber'in genellikle, besin değeri daha yüksek olan buğday ekmeğinden çok, besin değeri düşük olan arpa ekmeği yediği ifade edilmiştir.
Ekmek yerine kahvaltıda 1 çay bardağı kadar ceviz, fındık, badem, fıstık yiyebilirsiniz. (Tuzsuz ve kavrulmamış olmalı). Bu çerezler sizi o kadar tok tutuyor ki, ayrıca çok da faydalı.
Karbonhidrat değeri yüksek olan ekmek türü diyette en fazla 1-2 dilim kadar tercih edilmelidir.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Tam buğday unu: Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
Galeta, leblebi, grissini, çorba, makarna, patatesi, yulaf ezmesi, kahvaltılık gevrek, leblebi, mısır, kestane, etimek, Wasa gibi besinler, ekmek yerine geçen sağlıklı alternatifler…
Tam buğday unlu ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği gibi tam tahıllı ekmekler demir, magnezyum, selenyum, B vitaminlerinden zengindir ve yüksek diyet lifi içeriğiyle kan şekerini dengede tutar, uzun süreli tokluk sağlar, bağırsak hareketlerini düzenler ve kan parametrelerini iyileştirir.
Günde veya öğünde ne kadar ekmek yiyorsak, bu yazıdan sonra hemen yarıya indirin! 2- Ekmeğin miktarını yemek esnasında değil, yemeğe başlamadan önce belirleyin. Minik bir parça alın ve bütün yemek bitene kadar sadece onu yiyin. Minik minik lokmalar ile yemeğin sonuna kadar o ekmeği yiyin.
Karatay diyeti aynı zamanda ülkenin en popüler karbonhidrat diyetleri arasında yer alır. Beyaz un, ekmek ve şekerin yanı sıra, patates, pirinç, makarna vs gibi karbonhidrat kaynaklarının tüketimi de sınırlandırılır.
Bulgur pilavı ise günde bir defa tüketilebilir. (Sınırsız değil sadece 2-3 kaşık tüketilebilir.)
Karatay diyetinin saatleri;
18:00 ile 19: 00 arası akşam yemeği şeklindedir.
Değerli kardeşimiz, Yemeğe lokma bandırmanın hükmü mubahtır; yani yapıp yapmamak serbesttir, yemek kabının dibini sıyırmak ise sünnettir.
Sahine, peygamber efendimizin döneminde islam mutfağında yer alan ve genellikle ismi çok az bilinen, bal, tereyağı ve tahinden oluşan enfes bir lezzettir. Genellikle Ramazan aylarında sahurda tüketilen sahine tatlısı, tam bir enerji ve şifa deposu olarak bilinen çok lezzetli bir tariftir.
Evet, Hz. Peygamber (asm) yumurta ve tavuk yemiştir.
Ancak yağda pişirilmesi veya haşlanması muhtemeldir.
İnsan vücudunun günlük alması gereken enerjinin yaklaşık%55 inin karbonhidratlardan sağlanması gerekir. Ekmek bu ihtiyacı karşılamada çok önemli bir rol oynar.
Ekşi mayalı olarak hazırlanmış ata tohum siyez, karakılçık, iza ekmeleri gibi tam çavdar ekmeği de şeker hastaları için en uygun seçimlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biriside bu ekmeklerde kullanılan unların karışım olmaması %100 olarak hazırlanmasıdır.
Yemekte bulgur pilavı tüketeceksek kesinlikle yanında ekmek yememeliyiz. Bulgur zaten karbonhidrat içeriyor, ancak tabi ki de bulgurun barındırdığı karbonhidrat sağlıklı, faydalıdır. Fakat yanında ekmek yersek, sağlıksız ve bir öğün için fazla karbonhidrat almış oluruz. Bu sebeple bulgur varsa, ekmek yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri