Canan Karatay'a göre, vücudumuzun tuz ihtiyacını doğal ve işlenmemiş olan kristal kaya tuzu ile karşılamamız gerekiyor. Karatay, asırlar boyunca kaya tuzunun tüketildiğini, yiyecekleri saklamak için de yine kaya tuzunun tercih edildiğini söylüyor.
Kaya tuzunun en yaygın kullanılan türü Himalaya tuzudur. Himalaya tuzu, doğal olarak pembe renkli olan ve Pakistan'daki Himalayalar yakınlarında çıkarılan bir tuz türüdür.
Canan Karatay, kristal kaya tuzunun her gün bir tatlı kaşığı tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Kristal kaya tuzunun oluştuğu bilinen ve en iyi kristal kaya tuzu çıkarılan yer ise Himalaya Dağları'dır. Doğal mineralli rafine edilmemiş kristal kaya tuzu, çoğunlukla sağlık alanında, güzellik sektöründe ve mutfakta kullanılır.
"İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Yalçın, sağlıklı olduğu belirtilen Himalaya ve kaya tuzunun sanıldığı gibi sofra tuzundan daha yararlı olmadığı konusunda uyardı, "Himalaya tuzlarında sodyum klorür dışında başka mineraller de bulunur. Bir kısmında radyoaktif etki olduğu için bu tuzlar, kanserojen olabilmektedir" dedi."
İlgili 36 soru bulundu
Doğal Deniz Tuzu
Deniz tuzları daha birçok faydalı mineral içerir ve insan için daha fazla lezzetlidir. Stresti Azaltır:Doğal deniz tuzu,kan basıncını düzenlemek için büyük ölçüde faydalıdır.
Bunların potasyum içeriği son derece yüksek ve böbrek hastaları için son derece tehlikelidir. Bu tuzların kullanımıyla insanlarda iyot eksikliği gelişme tehdidi vardır. Doktor önerisi olmadan iyotsuz tuz kesinlikle kullanılmamalıdır.
Öncelikle doğal ve fabrikasyon işleminden geçmemiş Çankırı tuzu bembeyaz olur. Eğer bir tuzun renginde grimsilik varsa bilinizki o tuz gerçek Çankırı tuzu değildir. İkincisi Çankırı tuzundan çok küçük miktarda dilimize sürünce bu tuzun diğer tuzlardan çok etkili olduğunu anlarsınız.
Doğal Kristal Kaya Tuzu Nerede Satılır? Çankırı kaya tuzu ve doğal kaya tuzu başta olmak üzere yeryüzünde bulunan tüm kristal tuzları satın alabileceğiniz cankirituz.com sitesinden Türkiye'nin her yerinden online olarak sipariş oluşturabilirsiniz.
Himalaya tuzu, Pakistan'daki Khewra tuz madeninden çıkarılan, rengi beyaz, pembe ve kırmızıya kadar değişen bir çeşit kaya tuzudur. %99'u saf sodyum klorür, geri kalan kısmı kalsiyum, magnezyum, potasyum, sülfat ve diğer iz elementlerden (demir, çinko vb.) oluşmaktadır.
Temel olarak Çankırı tuzu bir tuz değil, halite minerali olarak adlandırılan bir mineral türü. Ancak unutmamak gerekiyor ki, Çankırı kaya tuzu içeriğinde iyot bulunmuyor.
Ancak hipertiroidi hastaları tiroitin az çalışması veya diğer sebeplerle tiroit hormon ilacı alıyorlarsa normal iyotlu tuz tüketebilirler. Hipotiroidi olanların iyotlu tuz tüketmesinde sakınca yoktur.
Bağışıklık sistemimizin zayıflamasına neden olur ve birçok rahatsızlıkların oluşmasına neden olur. Kanserojendir. Vücudun 1 gr rafine tuzu ( sodyum klorür) atabilmek için kullandığı hücre suyu miktarı bunun tam 23 katıdır. Yani ortalama bir çay bardağı bu tuzu atmak için içmemiz gerekir.
Türkiye'de tuz üretiminin %28'i İzmir-Çamaltı'nda deniz suyundan, %64'ü Tuz Gölü, Seyfe Gölü ve Palas Gölü'nden, kalanı da kaya tuzu yataklarından yapılmaktadır. Türkiye'de önemli kaya tuzu yatakları Çankırı, Nevşehir-Gülşehir ve Yozgat-Sekili'de bulunmaktadır.
Rafine tuz denizden, tuz kayalarından ya da gölden elde edilen tuzun, fabrikasyon işlemlerden geçirilerek, yabancı maddelerden arındırılması yöntemiyle hazırlanmaktadır. Rafine aşamasında katılaşmayı önleyici ve beyazlatıcı kimyasallara maruz kalan tuz, doğallığını ve mineral değerlerini önemli ölçüde yitirmektedir.
Çankırı'da 5 bin yıllık Tuz Mağarası'ndan çıkarılan ve işlenerek medikal tuz haline getirilen kaya tuzu, Türkiye'nin bu alandaki ihtiyacının önemli bölümünü karşılıyor.
Araştırmamız sonunda Çankırı kaya tuzunun en sağlıklı, en temiz tuz olduğunu gördük. Bu tuz, bembeyaz kristal gibi. Sodyum klorürü yüksek seviyede. Ağır metaller ve demir normal oranda, yani ne eksik ne de fazla.
Çankırı tuzu ve Himalaya tuzunun her ikisi de yüksek element ve mineral içerir. Ancak Çankırı kaya tuzunun içindeki mineraller insan sağlığı açısından yararlıyken Himalaya tuzu; bor, bakır, krom, flor, manganez, çinko, selenyum, molibden gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen daha birçok mineraller içerir.
Vücudun zararlı madde olarak gördüğü rafine tuz, ferrosiyanür olarak adlandırılan topaklaşmayı önleyici kanserojen madde içerir. Aynı zamanda tüketilmesi halinde vücutta yüksek miktarda su ve enerji kaybı yaşanabilir.
İyotsuz Tuz Çeşitleri Nelerdir? İyotsuz tuz markaları, üretim öncesi tuzu işlerken iyot katkısı kullanmaz. Türleri arasında; kaya tuzu, himalaya tuzu, deniz tuzu ve sofra tuzu seçenekleri bulunur.
Himalaya tuzu da aslında bir tür kaya tuzudur. Pakistan'ın Karakurum bölgesinde çıkmaktadır. Rengi içinde barındırdığı demir oksitten dolayı pembedir. Rafine olmamış Himalaya tuzunda yüzde 85 kadar sodyum klorür, yüzde 15 kadar mineral, element ve diğer katkı maddeleri vardır.
KAYA TUZU TANSİYONU YÜKSELTMEZ, DÜŞÜRÜR!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri