İslam'a göre huzur ve sakinlik gerçektir ve ulaşılabilir bir şeydir. Dini kaynaklarımızda huzura ulaşmanın yolları beyan edilimiştir. Bu da ona ulaşmanın mümkün olduğuna en güzel delildir.
Arapça kökenli olan "Huzur" kelimesi, Türkçe'de farklı anlamlarda kullanılmaktadır. "Huzur bulmak, huzurlu olmak", gönlün yatışması, nefsin tatmin olması anlamındadır. "Huzura varmak, huzura çıkmak" ise kişilik, makam-mevki bakımından büyük bir zatın yanına gitmek anlamında kullanılmaktadır.
Cevap: Manevî huzur, Allah'ı anmanın, O'nun emirlerini yerine getirmenin ve aklî mekanizmaları kullanarak tefekkür etmenin sonucunda inanan insanın kalbinde meydana gelen bir rahatlıktır.
İlgili 30 soru bulundu
“hadarî” kelimesi de “huzur”la aynı kökten türemiştir. efendimizin “Ben görmediğim ilâha ibadet etmem.” ilişkimizi bu mânâda olgunlaştırabilmenin adıdır huzur.
Huzur, yani sakinlik, teskin ve düşünce rahatlığı demek olup,[1] tedirginlik, endişe ve ıztırabın karşıt manasınıdır. İslam'a göre huzur ve sakinlik gerçektir ve ulaşılabilir bir şeydir. Dini kaynaklarımızda huzura ulaşmanın yolları beyan edilimiştir. Bu da ona ulaşmanın mümkün olduğuna en güzel delildir.
Allah'ın huzurundan maksat, manevi huzurdur. Madde, cisim olarak huzur değildir. Allahü teâlâ, (Ben kuluma şah damarından daha yakınım) buyuruyor ki, bu yakınlık da manevidir. (Kaf 16) Resulü de, (Kulun Allah'a en yakın olduğu an, secdede olduğu zamandır) buyuruyor.
Namaz insanın beş vakit huzuru tatmasıdır. Bu da insanı çok mutlu ediyor. Namaz insanın içini ferahlatır ve huzur verir.
En büyük mutluluk, Allah'a imandır, iman ettiği Zat'a itaat etmek ve dua etmektir. Bir Müslümanın her şeyini Allah'tan istemesi, her derdine ondan derman beklemesi kadar büyük bir mutluluk olamaz. Mutluluk daha çok saadet kelimesi ile ifade edilir.
Ahirete ilişkin boyutunda saadet, en yüksek noktası kendisini Allah'a iradi bir teslimiyette gösteren ve de bilinçli bir yaşam sürerek O'nun emir ve yasaklarına itaat edenlere vaat edilen Allah'ın cemalini görme ebedi huzur ve neşesini de içinde barındıran nihai mutluluğa işaret etmektedir.
Huzur bir “durma, mola verme, dinlenme, anlam yükleme ve bunları bir yaşam tarzı haline getirme” sanatıdır. Mutluluk genellikle “fiziksel” bir durumun ifadesiyken, huzur “ruhsal” bir dinginliğin içtenlikle hissedilmesi durumu yani kalıcı bir ruhsal süreçtir.
45,46. Sabır ve namazla Allah'a sığınıp yardım isteyin; Rablerine kavuşacaklarını ve Ona döneceklerini umanlar ve huşu duyanlardan başkasına namaz elbette ağır gelir. Sabrederek ve namaz kılarak (Allah'tan) yardım dileyin. [14] Şüphesiz namaz, Allah'a derinden saygı duyanlardan başkasına ağır gelir.
Namaz aidiyet sorunu, belirsizlik ve umutsuzluğu ortadan kaldırması hasebiyle de ruhsal rahatlama sağlıyor. Namazla huzura kavuşan ve konsantre olan insanların beyinlerinde dopamin interleukin-2 gibi maddeler salgılanıyor. Dopamin kişiye rahatlık ve olumlu duygular sağlayan bir maddedir.
Başsız insan olmadığı gibi, namazsız da, din olmaz. Hz. Peygamber (asm), cemâati terkedenleri şöyle yermektedir: "Vallahi içimden öyle arzu ediyorum ki, namaza durulmasını emredeyim de ikâme edilsin, sonra bir adama emredeyim halka namaz kıldırsın.
Allah seni huzuruna almıyor artık, anlasana. Allah âdildir. Kimseye zulmetmez. Her hak sahibine hakkını verir.
Allah'ın huzurunda bulunma şuuru, Allah'tan geleni hayat için kâfi görüp Allah'ın himayesinde bulunma halidir. Cenâb-ı Hak'la beraber olan bir kalp, nerede olursa olsun, âdeta Kâbe'de gibi mânevî füyûzâtın huzur ve saâdeti içinde yaşar.
Peygamber'in göğe yükselişini ve Allah katına çıkışını anlatır. Bu olay, Mescid-i Harâm'dan Mescid-i Aksâ'ya gidiş ve oradan da yücelere çıkış şeklinde yorumlandığından, kaynaklarda daha çok “İsrâ ve Miraç” şeklinde geçse de günlük kullanımda Miraç kelimesiyle her iki olay birlikte kastedilir.
Eserde hastalık, ölüm, tabiat, kozmik unsurlar, medeniyet, sosyal meseleler, çeşitli ruh halleri ve estetik fikirler iç içe verilir. Ancak bütün bunların üzerinde romana hakim olan Mümtaz'la Nuran'ın aşklarıdır. İstanbul, bu aşkın yaşandığı çevre olmaktan çıkarak, adeta bir roman kahramanı gibi ele alınır.
edip cansever, masa da masaymış ha adlı şiirinde sözünü ettiği masaya, insanları koymayı unutmuş. insanları da koymuş olsa o masa sallanmakla kalmaz, çökerdi. masasının üzerindeki yaşama sevinci de birleştirilemeyecek şekilde yerde parçalanır giderdi.
Huzur'u, yaşamımızdaki sakinlik, dinginlik ve düşüncelerimizin rahatlığı olarak tanımlayabiliriz.
Gönül rahatlığı, iç dirliği vermek; dinlendirmek.
Huzur bulmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: ruhsal yönden rahatlamak.
Dervişin kalbine gelen feyz ve ilhamın etkisiyle kendinden geçmesine ve şuurunu yitirip gerçeklik algısına yitirmesine gaybet denir. Gaybetten sonra yaşanan arınma ve uyanıklık hali ise "huzur" mertebesidir.
Allah Resûlü (s.a.a.) şöyle buyurdu: "İki kişinin namazı başlarından yukarıya çıkmaz: Efendilerinden kaçan köle; tekrar onlara dönünceye dek. Kocasına isyan eden kadın; tekrar evine dönünceye kadar." (Taberânî, el-Mu'cemu'l-Evsat ve's-Sağîr).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri