Bu kelime genellikle can hıraş şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı canhıraş şeklinde olmalıdır.
(ﺟﺎﻧﺨﺮﺍﺵ) sıf. (Fars. cān “ruh” ve ḫirāş “tırmalayan” ile cān-ḫirāş) İnsanın içini parça parça eden, tüyler ürpertici: Bu canhıraş gafletin en ziyâde ibrete şâyan bir nümûnesini şu son günlerde gördük (Yahyâ Kemal).
Dilimize Farsçadan geçmiş olan cahıraş sözcüğü, can ve hıraş kelimelerinin birleşmesiyle oluşturulmuştur. Can, hem hayat hem de ruh anlamına gelirken hıraş, parçalayan ve yırtan demektir. Canhıraş kelimesi, derine işleyen, şok edici ve tüyler ürpertici anlamlarına gelir.
"Canhıraş" kelimesinin anlamı: Üzücü, can sıkıcı, moral bozucu, iç karartıcı, insanın canını sıkan veya moralini bozan bir durumu veya olayı ifade eder.
Ermenice isim "ateş göz" olarak yorumlanır.
İlgili 25 soru bulundu
Bu kelime genellikle can hıraş şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı canhıraş şeklinde olmalıdır.
Canhıraş kelimesinin kökeni Farsça dilidir.
Arapçadan gelen ilginç bir kelime olmasının yanı sıra vaveyla 'Çığlık' anlamına gelmektedir. Vaveyla Ne Demek? Vurguladığı anlam doğrudan kendi etkisi üzerinden cümle içerisinde kullanılır. Yani direkt çığlık anlamı ile değerlendirilen bir kelimedir.
cân-hırâş yürek paralayan, iç tırmalayan, (dil-hirâş). cânî azîz, candan sevilen [kimse]. cân-nisâr canını feda eden, canını harcayan. cân-perver ruh besleyen, iç açan; gönül açan.
Divan şiirinde hakikatin ve kesinliğin karşıtı olarak kullanılan bu kelimenin sözlük anlamı şüphedir. Varlığından ya da gerçekliğinden tam olarak emin olunamayan şeyler için güman kelimesi kullanılır.
*Urfa'da hırtlek, gırtlak'a verilen isimdir. Tatlının gırtlağın boğumlu şekline benzemesinden dolayı bu isim verilmiş olabilir.
Ad. [1] (halk ağzı) (Düziçi, Diyarbakır, Manisa, Giresun, Kayseri, Şanlıurfa ağzı) Eski, lime lime, yamalı ve gereksiz özelliklerinden herhangi birine eşya.
Dilimize Arapçadan geçen tahayyül etmek kelimesi hayal sözcüğünden türetilmiştir. Hayal kelimesi hem zihinde canlandırılan görüntü hem de zan demektir. Tahayyül etmek ise daha önce tanıklık edilen bir şeyi ya da yaşanan bir olayı zihinde tekrar canlandırmak anlamına gelir.
Sirayet, Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre kullanılan bir isimdir. Bu kelime Arapça kökenli olup "yayılma, etkisini genişletme, sürüp gitme" gibi anlamlara gelir. Sirayet, bir şeyin bir yerden başka bir yere doğru yayılması veya etkisinin genişlemesi anlamına gelir.
Canla başla deyimi, her türlü zorluğa göğüs gererek bir işi seve seve yapmak anlamında kullanılan bir deyimdir. Yapılacak bir iş eğer hevesli bir şekilde yapılır ise canla başla deyimi kullanılır. Canla başla deyimi, hiç bir fedakarlıktan kaçınmadan yapılan işi tarif etmek için kullanılmaktadır.
Bir yere girip çıkarken geçilen ve açılıp kapanma düzeni olan duvar veya bölme açıklığı anlamında kullanılan kapı (TS, 2005: 1068) kelimesi, Türk toplumunun sosyal ve kültürel kimliğini belirleyen temel yapı taşlarından biridir.
Şikemperver aslında Türkçeye Farsçadan gelmiştir. Şikemperver bir sıfattır. Anlamı; boğazına düşkün, yemek yemekten zevk alan, yemek yemeyi seven kişiler şeklindedir.
"Meşrut" kelimesi Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre; anayasal kurallara, kanunlara uygun olan, kanuni, yasal anlamında kullanılan bir sıfattır.
TDK sözlüğüne göre dilimizdeki karşılığı'birbirinin içine girip karışmış, girişik, çapraşık'anlamına gelen girift,Türkçeye Farsçadan geçmiştir.
Pirüpak kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Pirüpak kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı pīr + pāk şeklindedir.
Fransızca original kelimesinden Türkçeye geçmiş bir sözcüktür.
Eski Türkçe kün “güneş, gündüz” sözcüğünden evrilmiştir.
Benzetme yoluyla insanın bir niteliğini anlatmak üzere bitki, hayvan ve nesne adlarıyla kurulan birleşik kelimeler: çetin ceviz, çöpsüz üzüm; eski kurt, sarı çıyan, sağmal inek; eski toprak, eski tüfek, kara maşa, sapsız balta, çakır pençe, demir yumruk, kuru kemik vb.
Karsinojen kelimesine her geçen gün hayatımızda daha çok rastlamaktayız. Karsinojen, "karsinoma" (kanser) ve "genesis" (oluşum) kelimelerinden türemiştir ve kanser yapıcı anlamına gelmektedir (sıklıkla yanlış bir ifade olarak "kanserojen" kullanılmaktadır).
Kurşun (Pb) atom numarası 82, atom kütlesi 207,19 olan mavi-gümüş rengi karışımı bir elementtir. 327,5 °C'ta erir ve 1740 °C'ta kaynar. Doğada, kütle numaraları 208, 206, 207 ve 204 olmak üzere 4 kararlı izotopu vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri