Işık altında saçlar ayrıldıktan sonra ense kısmına ve kulak diplerine bakılmalıdır. Sirkeler kepeğe benzer ancak kepeğe göre daha yapışık ve parlaktırlar. Kepekler tarandığı zaman dökülürken sirkeler dökülmez. Sirke olduğu zaman saçlarda kaşıntı meydana gelir.
Yumurtalarına sirke adı verilir. Sirkeler; gri, sarımsı veya bej renkli ve bir kum tanesi büyüklüğündeki olurlar. Saçın köküne yakın bir yerde saça yapışık halde dururlar. Saç derisinden çok az miktarda sık sık kan emerek beslenir.
Gözle görülmesi oldukça güç olan bit, bulaşıcı olması bakımından da ciddiye alınması gereken bir canlı. Sirke ve bit; fırça, tarak, yastık, şapka, eşarp, mont, kaban, atkı gibi şahsi eşyaların paylaşılması yolu ile yayılmakta ve kişiden kişiye bulaşmaktadır. Asıl bulaşma yolu ise saç temasıdır.
Kıla sıkıca yapışık halde olan sirkeler tipik olarak başın arkasında enseye yakın ve kulakların arkasında yerleşirler. Optimum şartlarda (30°C ve %70 nemde) yaklaşık 8-9 günde yumurtaların- dan çıkan sirkeler görünür hal alırlar. Sonraki 9-12 gün- de olgunlaşırlar.
İlgili 42 soru bulundu
Sirkenin kurulduğu cam kavanozun kapağı çok sıkı bir şekilde kapatılırsa, sirke anası oluşmaz ve asetik asit alkole dönüşür. Bu nedenle sirke ilk kurulduğunda hava geçirgenliği sağlayan tülbent gibi materyallerle kapatılması gerekir. Bu duruma meyve oranının su oranından fazla olduğu durumda da karşılaşılır.
Sirkenin mayalanma süreci yaklaşık 6-8 hafta sürer. Asetik asit miktarı içerikteki alkolden daha ağır olduğu için dibe çöker. Sirke oluşması sirke anasının kendiliğinden dibe çökmesinden anlaşılır. Sirkenin kendine has doğal aromasını ve tasını veren sirke anası kaygan yapılı tek parça halinde bir maddedir.
Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır.
Saç Biti Yumurtaları (Sirkeler)
Saç biti yumurtalarına halk arasında 'Sirke' adı verilir. 0,7-1 mm boyutlarında olan sirkeler rahatça görülebilir. Bunlar parlak, sarımsı renkte, oval veya damla biçimlidir. Uygun şartlarda 8-9 günde yumurtalarından çıkan sirkeler görünür hal alır ve 9-12 günde olgunlaşırlar.
Bit asalak bir canlı olduğu için yaşamını sürdürebilmek için her zaman bir konağa ihtiyaç duyar. Bu nedenle de insan vücudu dışında sadece 48 saat canlı kalabilir. İnsan vücudunda ise 30 gün boyunca yaşayabilir. Bit yumurtaları insan vücudu dışında kumaş ve battaniyelerde yaklaşık 10-15 gün boyunca canlı kalabilirler.
Bitlenmeyi gösteren ilk ipucu; saçlı deri, ense ve kulak arkasındaki kaşınma hissidir. Kaşıntı, bitin salgısına karşı gelişmiş allerjik bir reaksiyondur. Biti tespit etmek için ense ve kulak arkasındaki saçlar dikkatle incelenmelidir.
Ancak bit ve sirkeleri ortadan kaldırma konusunda oldukça hızlı çözümler sunar. Tüm saçınıza ve saç diplerinize mayonezi iyice yedirin ve 15 dakika saçlarınızda bekletin. Daha sonra saçlarınızı yıkayın ve bit tarağı ile tarayın. Kısa sürede bit ve sirkelerden kurtulduğunuzu göreceksiniz.
Kayısı sirkesi, sarı ile turuncu renkte olan ve küçük yumuşak meyveleri ile tanınan kayısıdan yapılır. Hafif turuncu ile bej arasında bir renge sahip olan kayısı sirkesi, elma ve üzüm sirkesine oranla daha az keskindir. Kayısı sirkesi, Türkiye'de kısıtlı bir üretime sahip olduğu için oldukça zor bulunur.
Tadı da daha hafiftir. Organik sirke tadı doğal olarak kullanılan meyvenin aromasına sahiptir.Doğal organik sirkeyi anlamanın bir diğer yolu ise, sirke şişesinin alt bölümünde tortu oluşmasıdır. Tortu olansirke şişelerinden organik sirke anlaşılabilir.
Sirke yaparken üzerinde görülebilecek beyaz tabaka (sirke anası) veya minik sirke sinekleri sizi endişelendirmesin, bu sirkenizin oluşmakta olduğunu gösterir. İlk sirkenizi yaptıktan sonra maya olarak bulgur, nohut vb. malzemeleri değil, kendi sirkenizi kullanmaya da başlayabilirsiniz.
Saç derisine iyice yedirilen beyaz sirke yaklaşık 2 saat kadar saçta bekletilir. Daha sonra ise aralıklı özel bit tarağı ile saç iyice taranır. Bu şekilde saçtaki ölü bitler hızla saçlardan uzaklaştırılır. Beyaz sirke ile yapılan uygulamanın ardından saç şampuan ile köpürtülerek bol su ile yıkanmalıdır.
Erişkin olan bit türlerinin yaşama süresi ortalama olarak 30 gün olarak belirlenebilir. Bu zaman zarfında dişi bitler günde on tane sirke olarak tanımlanan yumurtayı genel olarak geceleri saç diplerine bırakırlar.
Bitlenmemek için temiz olmak yeterli değildir, çünkü bit temiz saça da gelir. Bitin bulaşması için tek koşul bit bulaşmış bir kişiyle temas etmektir. Zıplayan ya da uçabilen bir canlı olmadığı için ortak kullanılan eşyalar, yakın temas bitin bulaşmasına sebep olur.
Bit kaç günde geçer? Uyguladığınız doğru tedavi yöntemi ile ortalama 7-10 gün içerisinde bitten kurtulabilirsiniz.
Vücut bitleri insanı çok rahatsız eden böcek türleridir. Herhangi bir vücuda bulaşarak cilt üzerinde yaşarlar. İnsanlara geçtiği andan itibaren kanla beslenir ve tüm vücutta görülebilir. Kasık bölgesini de çok seven ve oraya yerleşen böceklerdir.
Pireler tek seferde 1-2 metre kadar zıplayabilir. (Yazılı kaynakların çoğunda kendi uzunluğunun 200 katı kadar zıplayabildiği yazılmakta ise de eğer pirenin uzunluğu 3 mm ise ve 1-2 metre civarında zıplayabiliyor iseler aşağı yukarı boyunun 350 ile 650 katı arasında bir zıplama özelliği bulunmaktadır.
Saç bitlerini öldürmek için lavanta veya limon kolonyası kullanabilirsiniz. Bunun için iki kolonyadan birini saç diplerine iyice yedirerek sürmelisiniz. Sürdükten sonra ise yaklaşık 3 dakika beklettikten sonra saçlarınızı 1 saat durmadan taramalısınız. Bu sayede bitleri temizlemeniz daha kolay olacaktır.
Beyaz sirke elma ve üzüm sirkesine göre daha keskin bir sirke çeşididir. Çok fazla alanda kullanılan beyaz sirke görünümü ile diğer diğer türlerden ayrışır.
Asetik asit veya etanoik asit CH3COOH formüllü bir organik asittir, sirkeye ekşi tadını ve keskin kokusunu vermesiyle bilinir. Bu yüzden halk arasında sirke ruhu veya sirke asidi şeklinde de adlandırılır.
Çünkü okuduğum bilimsel verilere göre; sirke anası yenmez aşırı bakteri yüklemesinden dolayı mefta olunurmuş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri