önce kıyma kavrulmaya başlar kıyma pembeliğini kaybetmeye başladığı an soğanlar atılır ve karamelize edilir. kesinlikle kıyma kavrulmalidir. bazen aşçılarda bile önce soğanın kavruldugunu görüp şok oluyorum. kıyma suyunu çekmeden soğan atılırsa o yemeğin kokusu güzel olmaz. tadı da kaçar.
Sulu yemeklerin lezzetini ve kıvamını belirleyen en önemli etmenlerden biri soğandır. Yemeğe soğanla başlanır, yani yemeğin ilk lezzet vericisi soğandır. Soğanı olması gerektiği gibi kavuramazsanız yemeğin lezzeti de olması gerektiği gibi olmayacaktır.
Küçük bir tavada zeytinyağı ıslatılır, salça eklenir güzelce karıştırılır, 2 dakika kavrulur.
Kıyma kavrulurken önce soğanlar kavrulur. Lakin soğan kavurmak da yağsız olmayacaktır. Önce kıyma daha sonra soğanı kavurmak hatalı bir tercihtir, soğanların diri kalması muhtemeldir. Ayrıca soğanlar kıymanın bıraktığı suyu alarak kavrulmadan haşlanır ki kıymanın lezzeti azalır.
İlgili 42 soru bulundu
Kavrulan kıymaya, ince ince ve küpler halinde doğranmış soğanlar eklenir. Soğanlar kendini bıraktıktan sonra yani, çiğliği geçtikten sonra arzuya göre baharat veya salça eklenerek yemeklere ilave edilir.
Tencerenin kapağını kapatıp, soğanları orta ateş üzerinde 10 dakika ara ara karıştırarak, pişirin. Daha sonra soğanların üzerine 1 tatlı kaşığı biber ya da domates salçası koyun. Soğan kavurmasının üzerine damak tadınıza göre tuz ekleyin.
Domatesli yemeğin içerisinde salça kullanımı
Salça her zaman domatesten sonra gelir. Bu nedenle bir yemek içerisine önce domates daha sonra salça eklemelisiniz. Eğer önce salçayı eklerseniz salçanın yüzeyi pişer ve topaklı bir şekilde kalır.
Domates sosu veya domatesin kendisi sulu bir malzeme olduğu için, yemeklere önce salçayı ekleyip kavurursanız, yüzeyi sertleşip topaklanabilir. Bu durumda arkasından eklediğiniz domates suyu istenmeyen bir pütür oluşturacaktır. Yemeklerde domates sosu veya domatesin kendisini kullanacaksanız önce bu malzemeyi ekleyin.
Salça çabuk bozulur küflenir falan, bunu önlemek için üzerine sıvı yağ dökeriz ama çoğu kez işe yaramaz yine bozulur. Kavurmak en iyisi beş kiloluk salça alıp kavurursak hem yemek yaparken çok pratik oluyor tekrar kavurmamıza gerek kalmıyor, hemde uzun süre bozulmadan saklayabiliriz.
Baharatları ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Son olarak doğranmış soğanları ekleyin ve etlerle birlikte 2-3 dakika kavurun. Kapağını kapatın ve arada karıştırarak pişirmeye devam edin.
Suyunu çeken etlerin üzerine doğranan soğanlar ve tuz eklenir. Soğan kavrulana kadar yine kısık ateşte 10-15 dakika arada karıştırılarak pişirilir. Baharatlar da eklendikten sonra 1-2 dakika daha kavrulan etleri, yanına pilav ve soğan söğüşle beraber servis yapabilirsiniz. Afiyet Olsun...
- Pişmiş soğan vücuttaki insülin seviyesini azalttığı için şeker hastaları rahatlıkla tüketebilir. Aynı zamanda pişmiş soğan vücuttaki şeker oranını da dengeler. - Şekeri dengelemesi sebebiyle kandaki toksinleri azaltır ve vücuttan atılmasına yardımcı olur. - Pişmiş soğan sayesinden kan damarlarda daha rahat dolaşır.
Rengi dönen etlerin içine zeytinyağı koyulup kapağı kapatılır. Kavrulan etlerin içerisine, soğan ve biber eklenir. Soğanlar biraz pembeleşince domatesler de eklenir tuzla birlikte kısık ateşte pişirilir. Yarım saat sonra hazır olan yemeğimiz servise hazır Afiyet Olsun…
Soğana kendine has aromasını veren yapısındaki kükürtlü maddeler ve sülfür içeren amino asitlerdir. Soğanda bulunan sülfürlü amino asitlerden biri olan propenil sistein sulfoksit maddesi soğan soyarken kesildiğinde çözünmeye başlar.
Bir tavada hafifçe kızdığınız zeytinyağına önce sarımsakları, sonra da salçayı ekleyip kavurun. Haşlanan makarna suyundan birkaç yemek kşaığı salçalı sosunuza ekleyin, hafif yoğun bir kıvam elde etmelisiniz. Haşlanmış makarnalarınızı süzün ve sosunuzu üzerine ekleyip karıştırın. Makarnanız servise hazır.
Salça Yaparken Tuz Ne Zaman Atılır? Domateslerin suyunu süzdükten sonra salça yapımına geçme aşamasında tuz atılması en doğrusudur. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan en önemli faktör tuzdur. Bu tuzun da mutlaka turşuluk olarak tabir edilen kaya tuzu olması gerekir.
Salçayı kullanırken mutlaka temiz kaşıkla almalı ve üzerini örtecek kadar zeytinyağı ile kaplamalısınız. Bu şekilde yaparak salçanızın hava ile temasını kesmiş olur ve bozulmasını engellersiniz. Bazı yörelerde salçanın içine kuru kekik katılır. Kekik güçlü bir antiseptik olduğu için salçanın bozulmasını geciktirir.
Soğanlarımız yemeklik olarak doğranır. Geniş bir tavanın içine sıvı yağ konulup soğanlar eklenip yumuşayana kadar kavrulur. Tuz ilave edilir, üzerine salça da ilave edilip hepsi birbirine karıştırıldıktan sonra biraz daha kavrularak ocağın altı kapatılır ve servise hazırlanır.
Elinizin lezzeti yemeğe geçsin
Çünkü “elin lezzeti” diye bir olay gerçekten var. Basit bir kurabiye yapımında bile ellerinizi kullanarak ne kadar iyi yoğurursanız, karışım o kadar homojen bir hâl alır; malzemelerin lezzeti birbirine iyice geçer ve lezzeti yakalarsınız.
Ezilen domatesler (tencere üstüne konmuş) süzgeçten geçirilir kabukları ve çekirdeklerinden ayrılmış olur. Süzgeçten geçen domatesleri ocağa koyup tuzu, yağı ilave edip karıştırarak koyulaşıncaya yaklaşık 2 saat kadar pişirilir.
Acele etmeden ve tencerenin başından ayrılmadan, soğan beyaz rengini kaybedip tamamen saydam bir renk alıncaya kadar "karıştırılarak" kavrulur. Soğanı kavururken en önemli dikkat edilecek nokta, soğanı yakmamak ve karamelize etmemektir.
Aynı şekilde buzdolabı da soğan saklamak için uygun değildir. Soğanları evinizin serin ve güneş görmeyen bir yerinde, çok nem olmayan bir ortamda saklamalısınız. Eğer soğanları çuvalda saklıyorsanız, asla beton ile temas ettirmemelisiniz. İsterseniz soğanları doğradıktan sonra da bir süre muhazafa edebilirsiniz.
Soğanların acılığını almak için, doğradıktan sonra üzerine tuz serpin. Sonra ovuşturarak soğanları öldürün. Yıkayarak tuzun gitmesini sağlayın. Ya da doğradıktan sonra soğanları birkaç saat zeytinyağında bırakın ve süzün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri