Çapari balık avı ile istavrit, uskumru, kolyoz, palamut, lüfer, çinekop ve sardalya gibi balıklar avlanabilir. Bu balıklar haricinde çapariye tragonya, kırlangıç, isparoz, mercan, kalamar, zargana ve mezgit de zaman zaman takılabilir.
Çapari ile Hangi Balıklar Avlanabilir? Uskumru, palamut, istavrit, çinekop, torik, lüfer, kolyoz, sarıkanat, tirsi ve sardalya çapari ile avlanabilen balıklarlardan bazılarıdır. Bu balıkların haricinde çapari ile avlanan balıklar grubuna mezgit, zargana, kırlangıç, trakonya, kalamar ve ısparoz da dahil edilebilir.
İstavrit akyem olarak kullanılan balıkların başında gelir. Yaprak, tam göz, yarım göz, şakşak, mama olarak veya canlı halde birçok ayda yem olarak kullanılır. Anüs yüzgeci bir jiletle kesilip çıkarılırsa "kuyruk altı" tabir ettiğimiz yem elde edilir.
İstavrit, tırsi gibi ufak balıklar için ortalama 10 iğneli bir çapari yeterli olurken, büyük balık yakalamak için en ideal yöntem sırtı çekmektir. Levrek, trança, lüfer ve uskumru için hareket halindeki tekneden canlı balık, rapala (sahte balık) ya da kaşık kullanılmalıdır.
Toprak solucanı, hamur yemler, mürekkep balığı, balık ciğeri, deniz kabukları, sardalye, mamun, teke, akyem, madya ve kurt ise kullanılan diğer yem çeşitleridir.
İlgili 19 soru bulundu
Ekmek içi ile sardalya, sazan, uskumru ve istavrit gibi balıklar tutulur.
Cevap: Merhaba istanbul için kıyıdan kullanıma uygundur efendim 120 gr 150 gr kadar kurşun kullanabilirsiniz.
Her ne kadar çaparinin kullanıldığı yer, güneşin yansıması ve ava çıktığınız saat rengi etkiliyor olsa da istavrit için en çok tercih edilen malzeme 10'lu yeşil istavrit çaparisidir.
Hava karardığında bile, ışıklandırmalı sahillerden denize vuran ışığın etkisiyle su içinde balıklar tarafından farkedilmeye devam etmektedir. Örnek olarak, İstabul Sarayburnu Sahillerini verebiliriz, yol ışıkları sayesinde geceleri de bu çapari avcılığına imkan vermektedir.
Tavuk eti renk ve yapı olarak karidese çok benzediği için karidese gelen balıkların birçoğu tavuk eti ile de yakalanabilir. Çipura, karagöz, mercan, izmarit, kaya balığı, orfoz, trakonya, gümüş balığı gibi dip balıklarının çoğu tavuk etine gelir.
Aynalı sazanları kolay bir şekilde avlamak istiyorsanız balık hamuru, mısır gibi yemleri tercih edebilirsiniz. Böylelikle aynalı sazanları kolay ve hızlı bir şekilde avlayabilirsiniz.
Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında istavrit, lüfer, çinekop, mezgit, hamsi, barbunya ve torik balıkları avlanabilir. Ekim, Kasım, Aralık: Sonbaharda palamut, hamsi, çinekop, mezgit, lüfer ve uskumru gibi balıklar avlanabilir.
Mevsimsel olarak balık avı için bir zaman verecek olursak eğer İlkbahar aylarında saat sabah 09:00 ile 13:00 arası uygun olacaktır. Yaz aylarında ise sabaha doğru 04:30 ile 09:00 arası sizin için en verimli geçen bir av olacaktır. Sonbahar aylarında balık avı 12:00 ile 18:00 arasında olmalıdır.
Gündüz yemli dip avında özellikle çim çim karides olmazsa olmaz yemlerimiz arasında. Bununla beraber yanıç ve tavuk tercih edilen yemler arasındadır. Olta takımı olarak 5 numara ile 9 numara arasında hazır 4 lü en alt iğnesi hırsızlı diye tabir edilen, tercihen VMC iğneli takımlar kullanabilirsiniz.
Kullancağımız kurşunlar ağır olmadığından dolayı çapari bedenleri max. 0.20mm köstek kalınlıkları 0.12-0.14mm kullanılır ve bu kalınlıklar istavrit için oldukça iyi ve avcıdır.Sahilde kullanılcak makinaların çok büyük olmasına gerek yoktur 4000 veya 5000 lik makinalar yeterli gelecektir.
İstavrit sıcak denizleri sever ve bu tür ortamlarda yaşamayı tercih eder. Gezmeyi de sevdikleri için avlanma sırasında bu balıklara sıklıkla rastlamak mümkün olur.
Ultra Hafif (UL) Kamışlar, İstavrit, İskorpit, Mırmır, Benekli Alabalık, Perch gibi küçük balıkları yakalamak için uygundur. Ağır (H) kamışlar ise genellikle derin deniz de Torik, Orkinos, Kofana, Sinarit gibi büyük ve mücadeleci balıklar için idealdir.
B01 Mor Beyaz Organze ve Floş Sim Kösteklerin Avcılığı : B01 çapari kösteğimiz mor beyaz organze ve floş kombinasyonu ile elde üretilmektedir. Bu köstekler özellikle gece istavrit avcılığında tercih edilmektedir.
Cevap: merhaba, 8 ve 9 numara istavrit için uygundur. numara düştükçe iğne büyür, daha büyük balık için kullanılır.
İstavrit Çapari (9 Numara İğne)
Balıkçılar bu konuda çok dikkatli olmalıdırlar, çünkü hiç beklenmedik bir anda istavrit çaparisi dişler arasından kayabilir, iğneler dudaklara ya da herhangi bir yere gelebilir. İstavrit çaparileri genel olarak 15-20 iğneli olsalar bile yeni başlayan amatörlere 10 köstekli çapariler tavsiye edilir.
Piyasada çok ucuza bulabileceğiniz salam, sucuk, sosis gibi malzemeler büyük bir rahatlıkla kullanılan malzemelerdir.
Işık Kullanımının Gece Balık Avcılığında Faydaları Nelerdir? Işık kullanılarak çinekop, hamsi, sardalya, istavrit, zarğana, kalamar, sübye, kolyoz, tirsi, istavrit türü balıklar ışığa çekilerek toplanır eğer amaç bu tür balıkları avlamak ise olta veya ağ gibi çeşitli malzemeler ile zevkli şekilde kolayca avlanabilir.
Yem olarak sardalye bağırsağı,ıslatılmış ve elimizde parmak uçlarımızla inceltilmiş minik bir ekmek parçası yeterlidir.Unutmayalım ki kefal balığı didikleyicidir,sert vuruşlarla yemi tek hamlede yutabilen özelliğe sahip olmadığı için avı oldukça güçtür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri