Çapariye Kaç Gram Kurşun Takılır? Suyun özelliklerine ve balık türüne göre kurşunun ağırlığı değişkenlik gösterir. İstavrit avı için 30, 35 ve 40 gramlık kurşunlar tercih edilir. Palamut çaparisine ise 100 ya da 120 gramlık kurşunlar takılır.
Kıyıdan kaç gram kurşun atılır? Hedeflenen balık türüne göre kıyıdan atılan kurşunun ağırlığı değişmektedir. Ancak ortalama olarak kurşunların ağırlığı 10 ila 50 gram arasındadır.
Sahil şeridinde maltepe-caddebostan arasında 25 30 gr arası kurşun kullanırken kartal yönüne doğru 50-75 gr aralığında kurşun kullanılıyor.
En bilinen yöntemi; 175 ve 250 gram kurşun fırdöndü yardımıyla ana gövdeye bağlanır ve kurşunun hemen arkasından 0.20 veya 0.25 mm misina ile yaklaşık 3 metrelik bir beden hazırlanır ve bu bedenin ucuna sahte balık takılır.
Kurşun 100-125-150-200gr olabilir derinliğe göre değiştirebiliriz ya da akıntıya göre. Derin suda çipuranın vuruşu sanılanın aksine genelde çok hafiftir, yemi almış gitmiş oluyor ve fark ettirmiyor.
İlgili 30 soru bulundu
Çipuranın fiyatı ebadına göre değişir. Orta boy olan balıklar 300 – 400 gram ağırlığında bulunur ve porsiyonluk olarak servis edilir. Küçük olan balıklar ise 200 – 300 gram olarak satılır.
İnce beden çaparilerde (0,15-0,12-0,10), 10-40 gr arası kurşunlar önden kontrollü savurma ve sarkıtma tekniği ile çapari avcılığı önerilir.
Çapari Palamut Hazır
25 adet köstek misina vardır. Her köstek ucunda 3/0 numara iğne bulunmaktadır. İğneler nikel renktedir.
Oltaya balık geldiği misinanın suya doğru çekilme eğilimiyle anlaşılır. Bu eylem arttığın da balığın oltaya yakalandığı tahmin edilmelidir. Bu etki kuvveti hissedildiğinde uygun hareketlerle olta yukarıya doğru çekilir ve balık avlanır.
Temel kural küçük balıkları yakalamak için küçük kaşıklar büyük balıkları yakalamak için büyük kaşıklar tercih edilir. Balıklar çoğunlukla kendilerinden daha küçük olarak gördükleri avların peşine düşerler. Bu bir kural veya kanun değildir belli bir ölçüsü de yoktur.
TEKNEDEN PALAMUT AVINDA ÇAPARİ: Tekneden yapılan palamut balıkçılığında çapari kullanılacaksa genelde 25 , 30 50, 75 ve 100 iğneli çapariler kullanılabilir. Çingene palamutunda 1/0 iğne boyları balık irileştikçe 2/0 , 3/0 olarak çaparide iğnelerin boyu da büyümektedir.
B01 Mor Beyaz Organze ve Floş Sim Kösteklerin Avcılığı : B01 çapari kösteğimiz mor beyaz organze ve floş kombinasyonu ile elde üretilmektedir. Bu köstekler özellikle gece istavrit avcılığında tercih edilmektedir.
Her ne kadar çaparinin kullanıldığı yer, güneşin yansıması ve ava çıktığınız saat rengi etkiliyor olsa da istavrit için en çok tercih edilen malzeme 10'lu yeşil istavrit çaparisidir.
Atış değeri 30gr-80gr şeklinde belirtilmiş kamışla 100 gram kurşun atmanız sağlıklı olmaz. Kamışınız atış sırasında zarar görebilir. Örnekteki kamış için, kurşun+olta takımınızın(yemin) ağırlığı en 30 gramdan az 80 gramdan fazla olmamalı ki kamış üretimine uygun şekilde en iyi atış performansını sergileyebilsin.
Ocak, Şubat, Mart: Kış aylarında hamsi, mezgit, barbunya, istavrit ve kefal balıkları tutulabilir. Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, tekir, sardalya ve torik gibi balıklar tutulabilir. Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında palamut, orkinos, çipura, levrek, torik ve lüfer gibi balıklar tutulabilir.
Sabah suyu, sabah gün doğumundan öğlen 11'e kadar sürer. Akşam suyu ise kabaca 15'den 21'e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur.
Toprak solucanı, hamur yemler, mürekkep balığı, balık ciğeri, deniz kabukları, sardalye, mamun, teke, akyem, madya ve kurt ise kullanılan diğer yem çeşitleridir.
Mevsimsel olarak balık avı için bir zaman verecek olursak eğer İlkbahar aylarında saat sabah 09:00 ile 13:00 arası uygun olacaktır. Yaz aylarında ise sabaha doğru 04:30 ile 09:00 arası sizin için en verimli geçen bir av olacaktır. Sonbahar aylarında balık avı 12:00 ile 18:00 arasında olmalıdır.
Ekim. Her çeşitte bolluk Ekim ayında geçici balıkların yazın Karadeniz'de beslenip Marmara'ya dönüşe başladığı aydır. Bu, balığın her çeşidinin bollaşması demektir.
Çapari balık avı ile istavrit, uskumru, kolyoz, palamut, lüfer, çinekop ve sardalya gibi balıklar avlanabilir. Bu balıklar haricinde çapariye tragonya, kırlangıç, isparoz, mercan, kalamar, zargana ve mezgit de zaman zaman takılabilir.
Çapari ile Hangi Balıklar Avlanabilir? Uskumru, palamut, istavrit, çinekop, torik, lüfer, kolyoz, sarıkanat, tirsi ve sardalya çapari ile avlanabilen balıklarlardan bazılarıdır. Bu balıkların haricinde çapari ile avlanan balıklar grubuna mezgit, zargana, kırlangıç, trakonya, kalamar ve ısparoz da dahil edilebilir.
Aldos silikonlu çapari çinekop palamut çaparisi fıstık yeşil renk özelliğine sahip olan ürün çeşitleri balık görünümüne sahip olan ürünlerdir.
YEMLİ ÇİNAKOP AVI
Yemli lüfer takımına oranla Çinakop için kullanılan takım daha ince, zokası daha ufaktır. Kullanılan yemler, bütün halde hamsi, çamuka, aterina, yaprak ve sülük biçiminde küçük ve uzunlamasına kesilmiş istavrit, Kıraça, zargana, uskumru vonozu, izmarit ve istrongilos gibi balıklardır.
Palamut: Hamsi, gümüş, istavrit, uskumru gibi kendinden ufak balıklarla beslenirken, kalamar, sübye ve karides de kullanılabilir. Başlıca gıdasını küçük balıklar oluşturur ama kalamar ya da iri karidesler de kullanılabilir. Önemli olan yemlerin canlı olmasıdır.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri