Türkiye'de Devlet Memuru sayılmanın tek ölçütü, 657 sayılı kanuna tabi olmaktır. Bu nedenle bu kanunun kapsamı dışında kalanlar Devlet Memuru değildir, Kamu Personeli veya Kamu Görevlisidir.
Memurlar: Devlet Memurları Kanunu'nun 4. maddesine göre mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini2 ifa ile görevlendirilenler memur sayılır. Bu konu bir sonraki başlık altında ele alınacaktır.
KAMU ÇALIŞANI NE DEMEK? Kamu hizmetlerini gerçekleştiren genel kamu hizmet personeline verilen isim memurdur. Kamu personeli içerisinde memurların yanı sıra sözleşmeli personel de bulunur. Kamusal faaliyetin yürütülmesinde rol oynayan personel, atama veya seçilme yoluyla görev başındadır.
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 6/1-c maddesine göre memur geniş anlamda kamu görevlisi olarak tanımlanmıştır. Kamusal faaliyetin yürütülmesine atama, seçilme ya da herhangi bir surette sürekli, süreli veya geçici olarak katılan kişi kamu görevlisi olarak anlaşılmalıdır.
KAMUR PERSONELİ NEDİR, KİMLER KAMU PERSONELİDİR? “Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzelkişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler”.
İlgili 41 soru bulundu
Türkiye'de Devlet Memuru sayılmanın tek ölçütü, 657 sayılı kanuna tabi olmaktır. Bu nedenle bu kanunun kapsamı dışında kalanlar Devlet Memuru değildir, Kamu Personeli veya Kamu Görevlisidir. Seçilmiş kişiler Memur değildir. Kamu Görevlisidir.
Bu tanımda, kişinin yaptığı iş veya görev değil, çalıştığı yer veya çalışma statüsü esas alınmış bulunmaktadır. 5237 sayılı TCK 6 ncı maddesine göre kamu görevlisi “kamusal faaliyetin yürütülmesine atama veya seçilme yoluyla ya da herhangi bir surette sürekli, süreli veya geçici olarak katılan kişi” dir.
Bunlar (mad. 4): Memur, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçidir. Memur, devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerinde görev yapan, genel idare esaslarına göre yürütülmesi gereken hizmetlerde çalışan, asli ve sürekli görevleri üstlenmiş olan kamu personelidir.
Memurların işleri, kamu hizmetlerini yürütmek, kamu kaynaklarını kullanmak ve kamu düzenini korumak gibi konuları kapsar. Memurlar, genellikle yazışmalar, raporlar, teklifler, kararlar ve yönergeler gibi resmi belgelerin hazırlanması, kaydedilmesi ve saklanması gibi işleri de yürütürler.
Memur sınıfları ilgili kanunlarca belirlenmiş olup 12 ayrı sınıfa ayrılmıştır.
Kamu Sektörü; Genel Devlet ile Mali ve Mali Olmayan Kamu Şirketlerinin bütünü olarak tanımlanır.
Maddesine göre kamu hizmetleri memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle gördürülür. Memurlar, “devlet ve diğer kamu tüzel kişilerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler”dir.
4/b Sözleşmeli Personel Kadro
Devlet memurlarının niteliğine esas olarak T.C Anayasası ile Devlet Memurları Kanunu'nda değinilmiştir. Her iki yasanında memurlara ilişkin hükümlerinin ortak noktaları; görevlerinin “asli ve sürekli” olmasıdır.
A) Memur: Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, bu Kanunun uygulanmasında memur sayılır.
Sınavsız kamu personeli alımına ilişkin ilk düzenlemeler, 1923 yılında kabul edilen 3201 sayılı Kanun ile yapılmıştır. Bu Kanun ile, kamu kurumlarına personel alımı için KPSS şartı aranmaksızın personel alımı yapılmasına izin verilmiştir.
Bu hükümlere göre belediyelerde çalışan memurlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun kapsamı içinde bulunmaktadırlar. Memuriyet, kadroya bağlı bir görev olup, kamu hizmetinin aslî unsurlarından birini oluşturur.
Kamu Çalışanı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 72 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Kamu Çalışanı maaşları 13990 TL'dir. En düşük Kamu Çalışanı maaşı 11400 TL iken, en yüksek Kamu Çalışanı maaşı 27420 TL'dir.
Memurun görevleri, çalıştığı kuruma ve pozisyonuna göre belirlenir. “Memur kime denir?” sorusuna ise birçok farklı cevap verilebilir. Polis, emniyet amiri, öğretmen, devlet hastanesinde çalışan doktor, vali ve belediye çalışanı devlet memuru olan kişilere örnek gösterilebilir.
5393 sayılı Belediye Kanunu'nda belediye, belde sakinlerinin ma- halli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişisi olarak tanımlanmıştır.
Memur olmak için 4 yıl lisede eğitim almak gerekir. Fakat 2 yıllık (ön lisans) ya da 4 yıllık (lisans) bölüm okuyan üniversite mezunları da memurluk yapabilir. Ayrıca memur olmak için KPSS'ye (Kamu Personeli Seçme Sınavı) girilir. KPSS'de yeterli puanı almak için ise sınava hazırlanmak gerekir.
4a sigortası, Eskiden Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çatısı altında olan ve SSK'ya prim ödeyenleri dahil eden bir sigortaydı. Ancak SSK, SGK'ya bağlandığında halk arasında bilinen SSK sigortası da 4a sistemi adını aldı. 4a sisteminin kapsamı ise özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerdir.
Devlet Memurları Kanunu'nda, memuriyete alınmaya engel mahkûmiyetler ve memuriyet statüsünün kaybedilmesine etki eden mahkûmiyetler arasında güveni kötüye kullanma suçundan mahkûm olanlar da sayıldığından güveni kötüye kullanma suçundan mahkûm olan kimseler süresiz yasaklı olduklarından hiçbir şekilde devlet memuru ...
Devlet memurları, devletin çeşitli kurumlarında çalışan ve halka hizmet veren kişilerdir. Devlet memurları, hükümet politikalarını uygulamak, hükümet programlarını yönetmek ve kamu hizmetlerini sunmak gibi birçok farklı işlevi yerine getirirler.
Bu çerçevede aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 9 bin 105 liradan 11 bin 848 liraya, en düşük memur emekli aylığı 6 bin 78 liradan 7 bin 901 liraya yükseldi.
Sözleşmeli Personelin Tanımı
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası hükmü uyarınca kamu idare, kurum ve kuruluşlarında mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri