Dikey ve yatay birleşmeler aynı sektördeki işletmelerle gerçekleştirilirken çapraz birleşmede farklı sektördeki işletmelerle birleşme olmaktadır. Otomobil üretimi yapan işletmenin, yemek fabrikasıyla birleşmesi çapraz birleşmeye örnektir.
Yatay bütünleşme, bir işle ilgili işletmeleri, yani rakiplerini satın alarak büyüdüğünde gerçekleşir. Dikey bütünleşme ise, bir işletme üretim veya dağıtımdaki bir veya daha fazla aşamanın kontrolünü ele geçirdiğinde ve böylece endüstriyel sürecin tüm bölümlerine sahip olduğunda ortaya çıkar.
İki ya da daha fazla işletme biraraya gelir ve ortada tek bir işletme kalırsa buna tam birleşme adı verilir. İşletmeler kaynaklarını ve varlıklarını bir araya getirerek yeni bir büyük işletme oluştururlar.
Yeni bir işletme de olsanız, bir süredir çalışıyor da olsanız, değişimin beş döngüsünü öğrenmeniz akıllıca olacaktır; başlangıç, büyüme, olgunluk, geçiş dönemi ve intikal.
İlgili 28 soru bulundu
Çapraz (Karma) Büyüme. Bir işletme farklı faaliyet kolundaki başka bir işletme ile birleşirse, çapraz büyüme gerçekleşmiş olur. Burada yatay ve dikey büyüme, bir iş genişletmesi şeklinde gerçekleşirken, çapraz büyüme iş zenginleştirmesi şeklinde olur.
Birleşme Türleri
İki tür birleşme vardır: devralma şeklinde birleşme ve yeni kuruluş şeklinde birleşme.
Daha önce de belirtildiği gibi dikey birleşme, ortak ürün veya hizmetlerin üretiminde bir tedarik zincirinin farklı aşamalarında bulunan iki veya daha fazla şirketin bir araya gelmesidir. Örneğin, A Şirketi el çantası üreticisidir ve B Şirketi bu el çantalarını yapmak için kullanılan deriyi tedarik etmektedir.
Türk Ticaret Kanunu uyarınca Türkiye'de şirket birleşmeleri yalnızca iki şekilde gerçekleştirilebilir. Bunlardan ilki devralma yoluyla birleşme iken, diğeri ise yeni bir kuruluş şeklinde birleşmedir.
Füzyon kavramı, büyük bir işletmenin bir veya birkaç küçük işletmeyi satın alması anlamına gelir. Füzyon yolu ile birleşen işletmelerin hukuki varlıkları tamamen ortadan kalkar ve yeni bir işletme doğar. Bir ekonomide görülen füzyon hızlı büyümenin sonucudur. Yeni bir işletme olarak ortaya çıkmaları da mümkündür.
Marksist kapitalist modelde büyümeyi belirlemeyen unsur kapital (sermaye) birikimidir. Sermaye birikimi artık değerin kapitale dönüĢümüdür. Yani artık değer elde etmek için kullanılan sermayenin büyümesi, artık değerin büyümesi ile birikimli olarak büyümektedir.
Dikey entegrasyon, bir şirketin tedarik zincirinin entegre olduğu ve o şirkete ait olduğu bir düzenlemeyi ifade eder. Genellikle tedarik zincirinin her üyesi farklı bir ürün veya (pazara özgü) hizmet üretir ve ürünler ortak bir ihtiyacı karşılamak için birleşir.
Kaynaklara yönelik büyümeler geriye doğru dikey büyüme olarak adlandırılırken, dağıtım kanallarına doğru büyüme ileriye dönük dikey büyüme olarak tanımlanmaktadır. Örneğin, uçak motoru üreten bir işletmenin aynı zamanda uçak üretimine geçmesi ileriye yönelik bir dikey büyüme olarak değerlendirilebilir.
Dikey bütünleşme ise, hastaya sunulan farklı aşamalardaki hizmetlerin bütünleşmesini ifade eder. Örneğin; ambulans hizmetleri, tıbbi araç ve gereç arz edenler, hastalara evde bakım hizmetleri sunanlar ve tek ya da daha çok uzmanlık alanına sahip mahalle doktorlarının bütünleşmesi gibi.
Yatay birleşmeler
Birleşecek olan şirketler aynı sektörde ve aynı coğrafi bölgede(aynı ülkede vb.) işletiliyorsa, bu birleşme yatay birleşmedir. Bu tür birleşmeler aynı sektörde rekabet eden şirket sayısının azalmasına yol açması nedeniyle piyasalarda tekelleşmeyi hızlandırabilir.
Dikey büyüme; işletmenin tedarik ve dağıtım ka- nalları üzerinde daha etkili olması için bir firmanın kendisine mal satan veya müşterisi olan, firmalarla birleşmesi, onları satın alması, onları ele geçirmesi veya holding oluşturmasıdır (Okka, 2009: 875).
Benzer sektörlerde bulunan farklı şirketlerin stratejik açıdan kurdukları ortaklık veya satın alma yöntemleriyle birliktelik göstermelerine yatay entegrasyon, şirketlerin tedarik zincirlerinin çoğunluğunun ortak bir mülkiyet adı altı yerine, aynı zamanda tek bir şirkete de getiren yönetim tarzlarına dikey entegrasyon ...
Yatay Birleşmeler (Horizontal Mergers)
faaliyet gösteren ve üretim süreçlerinin benzerlik gösterdiği firmalar arasındaki birleşmeleri ifade etmektedir. Yatay birleşmeler, rakip firmayı piyasadan silmek ve pazar payını artırmak amacı ile yapılmaktadır.
Kartel, aynı alanda faaliyet gösteren işletmelerin bir araya gelerek tekelleşmeleridir. İstenmeyen bir durumdur, işletmeler arasında yapılır ve bu anlaşmalar rekabeti engeller. Bu tip anlaşmalar hükûmetler tarafından önlenerek rekabetin ülke içerisinde yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.
Tröst ve kartel oluşumlarına engel olmak ve tüketicileri hakları ve serbest piyasa işleyişini korumak ve haksız rekabete engel olmak amacıyla çıkartılan yasalardır. Tröstler ve kartel oluşumları 19 unucu yüzyılın sonlarına doğru ABD ve Avrupa'da ortaya çıktılar.
aşamalarını üretim sürecine dahil ederek büyütülmesi geriye doğru dikey bütünleşme olarak tanımlanmaktadır. İşletmenin, yukarı doğru yeni üretim aşamalarına geçmek suretiyle büyütülmesi ise ileriye doğru dikey bütünleşme olarak tanımlanmaktadır (Müftüoğlu, 1989, s. 412).
Küçülme (downsizing) İşletme yönetiminin çalışanların sayısını, maliyetleri, işleri ve iş süreçlerini azaltmasıdır. Asıl Amaç Karlılığın Artırılmasıdır ya da Maliyetlerin Azaltılmasıdır.
Dış Büyüme (Birleşmeler Yolu ile Büyüme)
Büyümenin yönlerine koşut olarak işletmeler arası birleşmeler de Yatay, Dikey, Çapraz ve Benzer Alanlarda Birleşmeler olarak çeşitlendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri