Çapraz Kur; iki ayrı ülkenin paralarının dolara (başka para birimleri de olur) çevrildikten sonra aralarındaki değer farklarını daha rahat görmemize olanak sağlayan bir yöntemdir. Örnek verecek olursak; X para cinsini dolara,Y para cinsini de dolara çevirelim. 5 X parası = 5 Dolar, 5 Y parası = 2.5 Dolar.
Çapraz kur, iki döviz arasındaki ve her birinin bir üçüncü döviz ile (genellikle Amerikan doları) olan paritesiyle tanımlanan kambiyo kurudur. Birden fazla ulusal paraların aralarındaki kurların bir temel para üzerinden hesaplanmasıdır.
Çapraz kur konusunda 2 türlü para kazanma şansınız bulunur. Bankalar ve serbest piyasalar olarak ikiye ayrılır. Çapraz kur ile para kazanmak için serbest piyasada döviz bürolarını tercih edebilirsiniz ve istediğiniz her zaman alım ve satım işlemleri yürüterek yüklü miktarlarda kazançlarınıza sahip olabilirsiniz.
Çapraz kur hesaplamasında iki para biriminin de dolar cinsinden değeri hesaplayalım. 1 dolar = 18,5 ise 1,086 dolar kaç TL olur onu hesaplamalıyız. Çapraz kur = 20,146 /18,5 = 1,088 Euro/Dolar paritesi 1,088 olur. Çapraz kur = 18,5/20,146 = 0,92 Dolar/Euro paritesi 0,92 olur.
Merkez Bankasınca ilan edilen kurların esas alınması gerekmektedir. Bu şekilde yapılacak değerlemelerde efektif cinsinden yabancı paralar için efektif alış kurunun (bulunmaması halinde döviz alış kurunun), döviz cinsinden yabancı paralar içinse döviz alış kurunun uygulanacağı tabiidir." açıklamasına yer verilmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Çapraz işlem hem alıcının hem de satıcının aynı kişi olması durumudur. Aynı kişi tarafından verilen alış ve satış emirleri belirli kurallar çerçevesinde işleme alınır. İşlem, sistemde bekleyen emirlerin durumuna göre farklı şekillerde sonuçlanabilir.
Döviz büroları genel itibariyle hafta sonu kapalı durumda olmasına rağmen özellikle turist yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde bazı bürolar cumartesi ve pazar günleri de açık olabilmektedir. Döviz büroları, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi dini bayramlarda bayramın ilk 2 günü genel olarak kapalıdır.
MADDE 5 - (1) Döviz Piyasalarında işlemler döviz cinsine veya işlem çeşidine göre değişebilmekle birlikte her iş günü saat 10.00-12.00 ve 13.00-15.30 arasında, yarım iş günü çalışılan günlerde ise 10.00-11.00 arasında gerçekleştirilir.
Örneğin fatura tutarını 4.000 USD ve kur da 7.00 TL baz alalım. Tahsilat zamanında kur 7,38 olsun ve ödeme de buna göre gerçekleşsin. Bu durumda, fatura tutarı 4.000x 7=28.000 TL olarak gerçekleşmişken, ödemenin hesabı 4.000×7,38=29.520 TL olacaktır.
Parite baz dövizin karşıt dövize oranı şeklinde hesaplanır. Örneğin; euro 6 TL ve dolar 4 TL olduğunda parite 6/4=1,5 olacaktır. Buna EURUSD paritesi denir. Bu durumda tam tersi USDEUR paritesi 4/6=0,66 şeklinde hesaplanır.
Peki faturada hangi döviz kuru kullanılacak? Genel uygulama, Merkez Bankasının açıklamış olduğu döviz alış kurunun kullanılmasıdır. Ama bazı durumlarda özel kur da kullanılabilir.
Madde 26 - Bedelin döviz ile hesaplanması halinde döviz, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği andaki cari kur üzerinden Türk parasına çevrilir. Cari kuru belli olmayan dövizlerin Türk parasına çevrilmesine ilişkin esasları Maliye ve Gümrük Bakanlığı belirler."
Çapraz Para Swapı Nedir? İhracatçının farklı para birimi ve farklı faiz yapısı üzerine (sabit veya değişken) olan borcunu, anapara cinsini değiştirerek kur ve faiz riskini yönettiği işlemlerdir.
Döviz arzının yüksek olması durumunda ise o ülkede döviz kuru düşer. Aksi durumda yani ithalatın fazla olması ve döviz üzerinden dış borçların ödenmesi durumunda ise yurt içindeki döviz oranı azalır, böylelikle de döviz talebi artar. Döviz talebinin artması da kuru yükseltir.
Tarafların önceden anlaştıkları kurlarla, iki farklı döviz tutarını; işlemin yapıldığı tarihte takas ettikleri, işlemin vade tarihinde ise ilgili para birimlerini anlaştıkları oran ve şartlarda geri takas ettikleri işlemdir.
Banka ofisleri ve Şubelerindeki Döviz Bürolarında kasa servisi ve işlemleri için çalışma saatleri değişti, yani: Nakit alımı ve para çekme 09:30-17:00 saat arasında yapılır (öğle arası 13:00-14:00 arasında); Döviz bürolarında döviz alım satımı 09:30-17:30 saat arasında (öğle arası 13-00-14-00 arasında) yapılır.
Öncelikle 10.00-15.00 arasında her saat başı, bankalararası döviz piyasasında 1 ABD doları karşılığında Türk lirasına kotasyon veren (fiyat veren) bankaların alım ve satım fiyat ortalamalasını alır.
Yüksek cari açık ve yetersiz yabancı sermaye girişleri nedeniyle rezervi giderek azalan Merkez Bankası (TCMB), döviz talebini kısmaya dönük önlemleri artırırken, döviz kurlarında makas hızla açılıyor.
Her gece 01.00 – 02.00 saatleri arasında yurt dışı piyasasının kapalı olması sebebiyle emtia (altın, gümüş ve platin) fiyatı alınamamakta ve bu saatler arasında işlem yapılamamaktadır..
Ülkemizde hizmet vermekte olan döviz büroları sabah saat 09:00 itibariyle hizmet vermeye başlarlar ve akşam saat 19:00 ile 20:00 saatleri arasında kapanırlar. Kapanış saatlerinin farklı olması özel sektörde hizmet veren kurumlar olmalarından kaynaklanmaktadır. Ancak 20:00'dan sonra açık olmaları da ayrıca yasaktır.
Çapraz satış, perakendecilerin bir kullanıcıya halihazırda satın aldığı veya satın almak üzere olduğu ürünleri tamamlayan ek ürünler sunduğu bir e-ticaret uygulamasıdır. Üst satış ise bir kullanıcıya başlangıçta seçtiklerine kıyasla daha pahalı veya yükseltilmiş ürünlerin önerilmesinden oluşan stratejidir.
Çapraz satış (cross selling), bir müşteriye bir ürün veya hizmet satın alırken, aynı zamanda ona farklı bir ürün veya hizmetin de satılmasıdır. Bu durumda, müşteriye ilgi duyabileceği veya ihtiyaç duyabileceği başka bir ürün veya hizmet önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri