Çapraz tonoz, haçvari tonoz, geçme tonoz veya haç tonoz, iki beşik tonozun dik olarak kesişmesiyle oluşan tonoz türü. Bu tür tonozlarda itme kesişim hattına odaklandığından, tonozun yalnızca dört köşeden desteklenmesi yeterlidir.
Tonoz: Tavan örtüsü olarak açıklanabilecek, bir kemerden ya da birçok kemerin bir araya gelmesiyle oluşan mimari öğe. Taş, tuğla ya da beton kalıpla oluşturulan tonoz, tek bir döneme ait olmayıp her dönemde, camiler, kiliseler, medreseler, manastırlar, hamamlar ve benzeri pek çok mimari yapıda kullanılmıştır.
Kaburga, tonozu taşıyan kemerler üzerinde bulunan ve tonozdan gelen yükleri ayaklara taşıyan yuvarlak kesitli nervürlerdir. Kaburgalı tonoz ise çok sayıda kaburganın birleşmesiyle oluşmuş bir tür karmaşık düzenli tonozdur.
Kemer (Farsça: كمر ,kamar), mimarlıkta iki sütun veya ayağı birbirine üstten yarım çember, basık eğri, yonca yaprağı vb. biçimlerde bağlayan ve üzerine gelen duvar ağırlıklarını, iki yanındaki ayaklara bindiren tonoz bağlantıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Tonoz Başlangıcı, Tonoz Kaburgası gibi bölümlerin yanı sıra; Beşik Tonoz, Çapraz Tonoz, Kaburgalı Tonoz, Aynalı Tonoz, Haçvari Tonoz gibi çeşitli tipleri mevcuttur.
Tonoz ile kastedilen zemine yerleştirilen kalıcı bağlanma sistemleridir. ... Tekne bazen tonoz ve şamandıra üstünde 360 derece dönebileceği için fırdöndü şarttır. Genelde zemine döşenmiş zincirden sonra veya şamandıranın hemen altına monte edilir.
Kaburga kırıkları genellikle bölgede meydana gelen şiddetli ağrı ile anlaşılır. Kaburgası kırık olan hastalar nefes alıp vermekte zorluk çekerler ve bu sebeple nefes alış verişi sırasında kaburgalarına baskı yapmak gereği hissederler. Bazı durumlarda ağrı olan bölgeye dokunulduğu zamanda bir çıtırtı hissi yaşanabilir.
Cerrahi tedavide kaburgalara plak ve vida uygulanarak göğüs kafesinin stabilizasyonu yani sabitliği sağlanır. Kaburga kırıkları akciğerde hasar yapmamışsa kemik uçlarının uçuca gelmesi ile hastanın durumuna göre en az 4 ila 6 haftada iyileşir.
Aynalı tonoz çatı: Üst tabakasında, tonozun biçimine göre yer verilen düz plakadan oluşan ve dekoratif gaye ile kullanılan tonoz çatı modelidir. Silindir ve beşik tonoz çatı: Bir çemberin yarısına benzeyen görüntüsü ile oldukça şık ve en çok tercih edilen tonoz çatı modelidir.
Türk Dil Kurumu, Rumca olan bu kelime ile alakalı olarak mimarlık alanında kullanılan, üzerleri tuğla ve harçla örtülen, yarım silindir şeklindeki tavan örtüsü açıklamasında bulunmaktadır.
Gotik mimarinin Romanesk mimariden dönüşümü, Romanesk mimarinin çapraz tonozlarına kaburga eklenmesiyle gerçekleşti. Paris'te yer alan Notre Dame Katedrali gotik mimari üslupta inşa edilmiş bir yapıdır.
Tonoz, kemerin kendi düzleminde, dik doğrultusunda ötelenmesiyle oluşur. Yük taşıma prensibi kemerin yük taşıma prensibine benzemenin dışında kabuk özelliğine sahip olan tek eğrilikli yapı elemanıdır. Tonoz, kendi ağırlığı ve üzerindeki kaplama yüklerini taşır.
Çift Şamandıra: Dipteki blok veya demirlerin, önlü arkalı birer ağır şamandırayla tekneye bağlayan sistemlerdir. Tekneler açıkta durur, kıyı ile irtibat yoktur. Akıntının ve hakim rüzgarların stabil ama birbirine ters yönlerde estiği, sıkışık düzen açık tonoz sistemleridir.
Tonoz bir kemerin içinde bulunduğu düzleme dik bir aks boyunca hareket ederek meydana getirdiği genellikle taş ve tuğladan oluşan örtü sistemidir. İlk örneklerine Mezopotamya ve Mısır'da rastlanılan tonoz birbirinden bağımsız kemerlerin sıra sıra dizilmesi ile ortaya çıkmıştır.
REVAK: Bir yapının önünde yeralan, bir uzun kenarıyla yapıya bitişik, diğer uzun kenarı boyunca sütunların taşıdığı bir kemer dizisiyle dışa açılan, üstü tonoz, kubbe ya da çatıyla örtülü önü açık mekanlara verilen ad.
Kaburga kırığı iyileşme süreci genellikle altı ila sekiz hafta sürer.
Sağ kaburga altında ağrı, akciğerlerdeki bir sorunun da belirtisi olabilir. Özellikle zatürre, akciğer enfeksiyonu veya akciğer kanseri gibi durumlarda, ağrı sağ kaburga altında hissedilebilir. Bu durumda, ağrı genellikle nefes alıp verme sırasında artar ve öksürük ile de şiddetlenebilir.
Göğüs Kafesi Şekil Bozuklukları Nedenleri
Göğüs kafesinde oluşan deformasyonların altında yatan neden hakkında en güncel teori; kolajen metabolizmasında meydana gelen bozulmadır. Bu durum kaburgaların kıkırdak bölümlerinde normalden fazla bir büyüme yaşanır. Sonucunda da şekil bozuklukları meydana gelir.
Genellikle ağır trafik kazalarında, yüksekten düşmelerde basit görünen bir kaburga kırığı akciğer duvarını delerek hastanın kaybedilmesine neden olabilir. Bunun için acile başvuran hastaların öncelikle göğüs duvarları kontrol edilir, röntgenleri çekilir, herhangi bir kırığı olup olmadığı araştırılır.
Sırt Kaburga Ağrısı Neden Olur? Sırt kaburgalarında ağrıya daha çok kas gerginliği veya kaburga kırılması gibi yaralanmalar neden olurken, osteoporoz, safra taşı veya akciğer rahatsızlıkları gibi daha ciddi durumlar da ağrının nedenleri arasında yer alır. Buradaki ağrı keskin, donuk hafif veya şiddetli yaşanabilir.
Kaburga ağrısı, genellikle göğüs kafesinin bulunduğu bölgede hissedilen hafif veya şiddetli ağrılardır. Keskin ya da donuk şekilde görülebilen bu ağrılar pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Genellikle yaralanmalar veya göğüs bölgesine alınan darbelerden sonra görülür.
Gelişigüzel atılan tonozlar hem kirlilik hem tehlike yaratıyor. Tonozlarını kaldırmayanlara verdiğimiz para cezaları 618 sayılı Limanlar Kanunu'na göre 750 ila 25 bin lira arasında değişiyor. Liman Başkanlığı'na müracaat edenlerin, inceleme yapıldıktan sonra uygun yerlere tonoz atmalarına izin veriyoruz.
Tonoza bağlama en kolay ve sağlam yapılabilen bağlama yöntemlerindendir. Tonoz, deniz dibine beton bir blok atılarak sabitlenir ve beton bloğun denizde tarama ihtimali çok azdır. Tonozu gösteren şamandırayı teknenin baş kısmından teleskopik kanca (kakıç) ile yakalarsanız, çember şeklinde bir halat göreceksiniz.
Nuova Rade 43441 Köpük ve galvanizli çelik çubuklu palamar-tonoz şamandırası, ankraj uygulanamayan yerlerde bağlama yapmak için kullanılır. Şamandıra gövdesi, bir boru bağlantısıyla güçlendirilmiş güçlü duvarlara sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri